Ustanimo protiv GMO!

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
4
Vreme je da se narod pobuni! Nemojte dozvoliti da nam oni odlucuju sta cemo jesti dok mi sedimo skrstenih ruku! Svi na ulicu i da mirnim putem pokazemo i dokazemo da nam je stalo za nase zdravlje!


SRBIJI NE TREBA MUTANT HRANA



Izvor: Kurir Četvrtak, 13. Januar, 2011.| Autor: KATARINA MARTIĆ

Srbija ima dovoljno plodne zemlje i vode da prehrani čitav region prirodnom hranom. Postavlja se pitanje kome je u interesu da uvozi štetne genetski modifikovane organizme


38494.jpg

BEOGRAD - Srbija ima sve što je potrebno za zdravu poljoprivrednu proizvodnju bez GMO! Genetski modifikovan uzgoj semena doneo bi nam bolesti i sterilnost, otrovao bi nam zemlju toliko da bi ona postala potpuno neplodna. To je za Kurir izjavio Nikola Aleksić iz Ekološkog pokreta Novog Sada.
Prema njegovim rečima, još jedan od razloga zbog kojih ne treba da sejemo GM seme jeste taj što herbicid koji se koristi uz GMO uništava korisne bakterije u zemljištu i korisne insekte, kao i celokupan biljni svet koji raste oko ovakvog semena.

- Imamo plodnu zemlju, bogata izvorišta vode, rude i minerale, izvore energije, tako da nam GMO koji narušava prirodnu ravnotežu i uništava floru i faunu nije potreban - kategoričan je Aleksić.


Iako Zakon još nije izmenjen i čeka se njegovo usvajanje, kompanija „Monsanto“, koja se bavi proizvodnjom genetski modifikovanog semena već deset godina, hara našom zemljom! Ministarstvo poljoprivrede je od 2000. godine dozvolilo ovoj firmi, ali i drugim inostranim kompanijama da na poljima Instituta za kukuruz „Zemun polje“ i Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu u Srbiji obavljaju eksperimentalna istraživanja sa GM semenom kukuruza, soje...


38495.jpg

Ministre, ko ovde laže?!

Ako koza laže, rog ne laže!
Iako Saša Dragin, ministar poljoprivrede, sada daje izjave u kojima tvrdi da neće dozvoliti uvoz, proizvodnju i promet genetski modifikovane hrane, naš list je pre nekoliko dana od ovog ministarstva dobio odgovore koji tvrde suprotno!

U njima jasno piše da se „trenutno radi pravna analiza Nacrta zakona o GMO i početkom 2011. godine Nacrt se stavlja u proceduru usvajanja“! Pored toga, ističe se da će usvajanjem biti omogućeno gajenje, uvoz i izvoz GMO i proizvoda od GMO, komercijalno gajenje GMO, ali i eksperimentalno uvođenje GMO u životnu sredinu pod kontrolisanim uslovima!


- Jedina je istina da ne postoji bilo kakav pismeni akt koji se odnosi na izmene i dopune važećeg zakona o GMO, te da nikakav akt takve sadržine nije prezentovan drugim ministarstvima, niti drugim organima na mišljenje - odgovorio je juče našem listu ministar Dragin.


Kako Kurir nezvanično saznaje od izvora iz ovog ministarstva koji je blizak ministru Draginu, glavni razlog zbog kojeg je ministar odlučio da „spusti loptu“ jesu bes i ogorčenje građana koji su preko našeg lista saznali da se priprema izmena zakona o GMO.


- Njemu se ljulja mesto i čovek ne spava! Danonoćno juri po terenu i skuplja poene kako bi zadržao mesto ministra poljoprivrede - tvrdi naš izvor i dodaje da će taj zakon uskoro biti promenjen jer to od nas zahtevaju SAD, pojedine članice EU i Svetska trgovinska organizacija.



Bilo je eksperimenata sa GMO!

Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo nam je da „Monsanto“ izvodio eksperimente i da im je dozvola istekla u julu prošle godine.


Goran Bekavac, naučni savetnik Instituta za ratarstvo i povrtarstvo NS seme, kaže za Kurir da je zahvaljujući sporoj proceduri „Monsanto“ prošle godine kasno dobio dozvolu za obavljanje eksperimentalnih ogleda, tako da nisu stigli da poseju GM seme.


- Saglasnost koju im je izdao ministar Dragin je propala pošto je vreme setve prošlo, tako da će ponovo morati da je traže ukoliko budu želeli ove godine da obavljaju eksperimente - objašnjava Bekavac.



Lekari ukazali na opasnost


U Srpskom lekarskom društvu pre šest meseci održana je diskusija na temu upotrebe genetski modifikovanih organizama u ishrani i tada se veliki broj lekara sa dr Zlatom Jovanović-Ignjatić na čelu suprotstavio korišćenju GMO u ishrani. Oni su tom prilikom doneli sledeće zaključke:


- Apsolutno se protivimo korišćenju GMO u ishrani, sve dok se nepobitnim naučnim studijama, sa dugogodišnjim praćenjem, ne bude dokazala neškodljivost GMO u ishrani.

- Zalažemo se da se u donošenje odluka u vezi s upotrebom GMO u ishrani u daleko većoj meri uključe pripadnici medicinske profesije.

- Tražimo kritičko i naučno razmatranje potencijalnih opasnosti od GMO u ishrani.

- Naši stručnjaci, uz uključivanje međunarodnih eksperata iz oblasti tradicionalne medicine i organske proizvodnje, spremni su da ponude metode koje na potpuno neškodljiv način mogu da obezbede zaštitu bilja i prirodnu poljoprivrednu proizvodnju.

Nijedan od ovih zaključaka Ministarstvo poljoprivrede nije uzelo u razmatranje prilikom izmene zakona o GMO.


Više nevladinih organizacija, ali i na stotine građana koji se bore protiv izmene zakona o GMO, poslali su Vladi Republike Srbije i mnogim medijskim kućama obaveštenja u kojima ističu da bi referendum bio jedino demokratsko rešenje.


„Obaveštavam vas da nisam saglasan, niti sam dao pravo ikome da u moje ime dozvoli uvoženje genetski modifikovane hrane u moju zemlju Republiku Srbiju, jer smatram da je nezdrava i opasna. Ovo pismo je solidarna akcija nas građana Srbije koji se protive da u njihovo ime neko odlučuje o hrani koju će jesti“, piše, između ostalog, u pismu koje je stiglo i na adresu naše redakcije.



Stop GMO proizvodima u Srbiji

Zelena brigada, udruženje koje okuplja ljude koji se protive izmenama zakona o GMO, apeluje na sve koji žele da potpišu peticiju da se učlane u grupu na Fejsbuku „Stop GMO in SERBIA, Stop GMO u Srbiji“ i da iz kategorije „Diskusija“ preuzmu letak koji mogu odštampati, potpisati i poslati na adresu: Ekološki pokret Novog Sada, Vojvođanskih brigada 17, 21000 Novi Sad.


Ajrin Beret, jedna od osnivača ovog udruženja, najavila je i masovne proteste ispred zgrade Vlade za kraj januara.



Koliko Srbija ima njiva?


Više od četiri miliona hektara!

To je kao:

jedna Švajcarska
jedna i po Belgija
dve Slovenije
tri Crne Gore
140 Malti


Pa šta će nam onda veštačka hrana?!

Posledice


Na sajtu Institute for Responsible Technology - možete pročitati 65 naučno dokazanih zdravstvenih rizika koji nastaju zbog upotrebe GM hrane. Prenosimo vam samo neke od njih.


* karcinom

* sterilnost
* impotencija
* smanjenje mozga
* Alchajmerova bolest
* bolesti unutrašnjih organa
* alergološke i toksikološke reakcije
* krvarenje u želucu
* promene na crevima
* problemi s jetrom
* pankreasom





[HELP]Dante T, editovao sam tvoj post. Ukoliko budeš ubuduće postovao u Aktuelnostima molim te ne ostavljaj žive linkove prema drugim sajtovima nego svoj post napravi u ovakvoj formi.[/HELP]


 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top