Uspešno lečenje sajber nožem

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Uspešno lečenje sajber nožem










Izvor:
rts.rs









Intervencija sajber nožem, tehnološkim čudom, omogućava da se neinvazivnim tretmanima radijacije unište tumori na mestima nepristupačnim za operaciju. Ekipa RTS-a boravila je u istanbulskoj bolnici sa pacijentom iz Srbije koji je samo dan nakon tretmana otputovao kući.

U istanbulskoj bolnici Adžibadem u poslednje tri godine o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, lečeno je skoro 700 pacijenata iz Srbije. Turski lekari pomogli su onima kojima su bile neophodne kardiohirurške intervencije ali i onima koji imaju maligne ili benigne tumore.


234272_operacija-foto-nebojsa-markovic_f.jpg



Ekipa RTS boravila je u istanbulskoj bolnici sa pacijentom koji je išao na lečenje sajber nožem. Četrdesetsedmogodišnjem Vencislavu Ivanovskom benigni tumor otkriven je slučajno između očiju.

"Imao sam nekih određenih problema, mislio sam prvo da je vrat, loša cirkulacija, često su se dešavale veoma čudne glavobolje", kaže Vencislav Ivanovski iz Beograda.

A ono što za sada nije pravilo velike probleme, u budućnosti je moglo ozbiljno da ugrozi zdravlje pacijenta.

Zbog toga su stručnjaci iz Adžibadema pozvali Vencislava na lečenje. U želji da bude sve vreme uz svog pacijenta, ali i na licu mesta sazna sve o sajber nožu, sa njim je krenuo i lekar sa Vojnomedicinske akademije.

U bolnici su najpre razgovarali sa pacijentom, objasnili mu proceduru, napravili masku koja se koristi tokom zračenja, uradili snimak skenerom, i onda napravili plan tretmana. Skener je pokazao i da je tumor veoma redak, tačnije da ovde nisu imali nijedan takav slučaj.

"Postoji zajednički interes u naučnom smislu, tako da planiramo da ako sve bude kao treba, a nema razloga da ne bude, objavimo taj slučaj u nekom od naučnih časopisa", kaže Predrag Perić, neurohirurg sa VMA.

Profesor Enis Ozijar, radiolog, onkolog kaže da sajber nož može da se koristi kod metastaza na mozgu, ali i nekih benignih promena.

"Možemo da tretiramo tumore svih veličina, da povećavamo dozu zračenja i ne oštetimo okolno zdravo tkivo. Posle tretmana obično nema negativnih efekata. Koristi se i kod tumora na plućima, jetri, prostati, pankreasu, kičmi, kod mnogih stanja kada hirurško lečenje ne može da pomogne ili bi odatno ugrozilo život pacijenta", kaže profesor Ozijar.

Intervencija je trajala 33 minuta. Vencislav se odmah nakon tretmana javio porodici, upisao u knjigu utisaka, dao izjavu za medije, a onda otišao i u obilazak Istanbula. Samo dan nakon tretmana otputovao je kući, a već od ponedeljka se vraća na posao.

Stručnjaci iz Adžibadema kontrolni snimak magnetnom rezonancom pogledaće za šest meseci, i tada saznati da li je tumor prestao da raste, da li se smanjio, ili je potpuno nestao.

"Čuo sam zvuk kamera koje su verovatno non-stop pozicionirale položaj, a što se osećanja tiče, povremeno se javljala toplota, delimično se menjao utisak od metalnog, kiselkastog, do onog kada vam padne šećer. Onda su se malo boje menjale od plave, ljubičaste. Pao mi je kamen sa srca", rekao je pacijent.

U ovoj ustanovi ističu da odlično sarađuju sa našim Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, a zbog toga što je znanje moć, pozivaju naše neurohirurge, radiologe, onkologe, na usavršavanje. Jer važno je na vreme prepoznati sve pacijente kojima ovaj uređaj može da pomogne, produži ili spasi život.
 
Natrag
Top