Usne kao ogledalo zdravlja

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.968
Usne kao ogledalo zdravlja

Izgled usana mnogo može da kaže o stanju organizma. Zato obratite pažnju ako su vam usne otečene, ispucale, blede, ako se koža ljušti ili imate osećaj peckanja

1b691e.jpg


Usne jesu simbol lepote, ali su istovremeno i ogledalo zdravlja, ističu stručnjaci.

* Otečene usne često ne pobuđuju neku posebnu pažnju, a ovakav njihov izgled može da bude posledica preosetljivosti na određenu hranu ili postojanja Kronove bolesti.

* Ispucale usne ne nastaju samo zbog hladnog vremena, kako se obično misli. Mogu da "pucaju" i zbog malokrvnosti izazvane manjkom gvožđa u organizmu, ali i zbog dijabetesa, jer povišen nivo šećera (glukoze) podstiče razvoj gljivice kandide, koja često napada uglove usana.

* Osećaj peckanja u usnama može biti znak depresije. U mozgu postoji mnogo senzora koji postaju osetljivi u slučaju psihološke neravnoteže, a takva poruka stiže u usne u vidu peckanja.

* Koža na usnama se ljušti zbog alergija, pogotovo ako je suva i osetljiva. Uzrok ovakvog stanja nekada može biti i najobičniji karmin, kikiriki ili neka druga namirnica na koju smo alergični. U svakom slučaju, ukoliko se situacija ne popravi za dan-dva, treba se konsultovati s lekarom.

* Blede usne ukazuju na anemiju, ali i bolesti srca i pluća. Njihovo bledilo nastaje zbog lošeg protoka krvi i nedostatka kiseonika u krvotoku.

(Novosti)
 
Top