Usluge logopeda više nisu besplatne

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Usluge logopeda više nisu besplatne


Republički zavod za zdravstveno osiguranje ukinuo izdavanje uputa za lečenje na Institutu za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora. Logopedski tretmani će tamo sada morati da se plaćaju.
Od januara ove godine, nekoliko stotina mališana sa težim problemima u razvoju govora, koji su se o trošku države lečili u Institutu za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora, neće moći da nastave lečenje pod dosadašnjim uslovima.

Republički zavod za zdravstveno osiguranje ukinuo je izdavanje uputa za tu instituciju, tako da će oni koji žele da se leče na tom mestu, logopedske tretmane morati sami da plaćaju.
Ćerka Biljane Novaković, Emilija, ima teži poremećaj razvoja govora i u Institutu za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora leči se tri i po godine. Do januara, za to je dobijala uput u Domu zdravlja. Sada bi za lečenje u ovoj instituciji majka trebalo da odvoji oko 8.000 dinara mesečno.
"Finansiranje tretmana je veliki atak na roditelje i decu. Da bi se postigao bilo kakav uspeh kod dece, tretman ne sme da se prekine. Osim pravilno postavljene dijagnoze, potrebno je da imate kontinuitet tretmana i socijalnu podršku porodice. Bez ta tri elementa nema uspeha", kaže Emilijina majka, Biljana.
"Mi imamo potpuni prestanak kontinuiteta. Neka deca neće dolaziti nekoliko meseci, neka već mesec dana ne dolaze, neka umesto pet puta, dolaze samo jedanput ili dve puta na tretman. Roditeljima je dramatično teško u finansijskom pogledu", kaže magistar Silvana Punišić sa Instituta za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora.
U Institut dolaze da se leče i deca iz Crne Gore i Republike Srpske o sopstvenom trošku. Institut jeste u sistemu zdravstva, ali nije u mreži zdravstvenih ustanova, pa se deca iz Srbije ubuduće ovde neće lečiti o trošku zdravstvenog osiguranja.
"Za sada neće biti obnovljen ugovor sa Institutom za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora, jer stav Instituta za javno zdravlje Srbije 'Milan Jovanović Batut' jeste da ne postoji potreba za logopedskim tretmanima u toj ustanovi", ističe Sanja Mirosavljević iz Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.
Deca sa govorno-jezičkim problemima od sada će moći da se leče u Domovima zdravlja i u Zavodu za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju.

RTS
 
Natrag
Top