Uskoro sporazum o granici BiH i CG

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
[h=1]Uskoro sporazum o granici BiH i CG[/h]Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović i predsednik Crne Gore Filip Vujanović najavili su potpisivanje sporazuma o dvojnom državljanstvu i granici.


MUHAMETphoto.jpgOni su, nakon susreta na Cetinju, najavili skoro potpisivanje ta dva važna sporazuma, od kojih bi sporazum o granici bio prvi takav sporazum na jugoslovenskom prostoru.
Predsedavajući Predsedništva BiH je rekao na konferenciji za štampu da su ti sporazumi pripremljeni i da bi trebalo da budu potpisani do kraja godine.

Dvojica predsednika su odnose svoje dve zemlje ocenili kao primerne i potvrdili da nema otvorenih pitanja.

Na pitanje novinara o tome da li njegova poseta ima veze sa formiranjem nove Vlade Crne Gore u kojoj bi značajan faktor bila Bošnjačka stranka, Izetbegović je odgovorio odrečno.

Dodao je da je zadovoljan zbog toga što su Bošnjaci postali značajan politički faktor u Crnoj Gori, i što doprinose njenoj stabilizaciji i evroatlantskom putu.

Vujanović je dodao da su manjine snažan most saradnje dve države i garancija prijateljstva i bliskosti BiH i Crne Gore.

Izetbegović je pozdravio odluku Apelacionog suda Crne Gore o preispitivanju oslobađajuće presude otpuženima za deportaciju bosanskohercegovačkih izbeglica početkom devedesetih iz Crne Gore u Republiku Srpsku, od kojih je većina potom ubijena.

Izetbegović i Vujanović su se založili za jačanje ekonomske saradnje i ubrzanje modernizaciju puteva između dve zemlje, pomenuli i saradnju u energetici i u privlačenju stranih investicija.

Tokom dvodnevne posete Izetbegović će se sastati s predstavnicima Bošnjačke stranke, i kako je rekao, ohrabriti ih da budu "deo stabilne vlasti".Izvor:
B92.net
 
Natrag
Top