Uskoro mogućnost prenošenja broja mobilnog telefona

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Ako biste menjali mobilnog operatora u Srbiji, morali biste uzeti novi broj telefona, što je praksa koju su prevazišle bukvalno sve zemlje regiona a kamoli Evrope.

Uskoro bi i u Srbiji trebalo da bude usvojen pravilnik koji će precizirati rokove do kada i pod kojim uslovima ova usluga mora zaživeti i u Srbiji.
Tako će građani moći da zadrže broj koji imaju i prefiks 063 ili 064 na primer, a da njihov novi operater bude VIP.
Potrebno je, međutim, uspostaviti funkcionalan sistem prenosivosti broja s obzirom na to da, recimo, u Makedoniji zbog loše postavljene organizacije, iako postoji, ovu mogućnost retko ko koristi. Primer uspešne prakse je Slovenija gde se celokupna procedura završava za 15 minuta, na jednom šalteru kod operatora kod kojeg se broj prebacuje. Usluga košta pet evra i plaća se operateru od koga se odlazi, s tim što je moguće da oni koji dobijaju nove klijente ukoliko žele ovaj trošak nadoknade korisniku. Od papira je potrebno doneti ličnu kartu i poslednji račun za telefon, naravno plaćen ukoliko ste postpejd, dok je procedura za pripejd još jednostavnija.
Od trenutka kada se podnese zahtev i dobije odgovor da je moguće izvršiti prenos broja, korisnik sve vreme normalno koristi telefon.

Autor: J. A.
 
Član
Učlanjen(a)
21.03.2010
Poruka
61
Ha ha, u naslovu pise uskoro a vest si objavila jos pre godinu dana a da se na tom polju nista nije promenilo. Mozda je uskoro kod nas u srbiji period od oko 10 god. minimum. A stvarno bi bilo extra kada bi to moglo da se radi i kod nas, pa kada ti drugi operater ponudi bolje uslove ti se prebacis kod njega, cim pocnu da zezaju prebacis broj kod drugog.... Data bi se stvarno postovali i cenili korisnici a ne ko sada.
 
Natrag
Top