Uskoro će komarci konačno biti uništavani i IZ VAZDUHA

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Izvor: Blic



Iako nije najbolje rešenje, suzbijanje komaraca i ove godine vršiće se i avio-tretmanom, te je Zavod za biocide i medicinsku ekologiju u Beogradu raspisao javni konkurs za organizaciju ovakvih akcija na površini od čak 20.000 hektara.

Kako stručnjaci tvrde, ovaj metod nepopularan je u zemljama članicama Evropske unije, gde važi preporuka da se one ne koriste, pa se suzbijanje komaraca iz aviona obavlja se tek u izuzetnim slučajevima. Stoga se u prestonici 2015. godine prestalo sa navedenom praksom, ali je ona ponovo uvedena već narednog leta, a glavni razlog predstavljaju nepristupačne zelene površine priobalja kojima vozila ne mogu da priđu.


konkursnoj dokumantaciji tako se i navodi da "tretiranje odraslih formi komaraca iz aviona u velikom broju slučajeva daje zadovoljavajuće efekte, naročito na lokacijama na kojima postoje stalne vodene površine i gusto rastinje, kao što su obodni delovi grada, priobalja Save i Dunava, slabo naseljena područja sa velikim površinama i značajnim šumskim kompleksima".
Rk2k9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWkRRN01EQV8vNjZhN2FhMTI0ZjVlZjAxYTVkZDhhYjZjOGU1MjRlYmYuanBlZ5GTAs0CQgCBoTAB


Foto: Wikipedia

Tome treba dodati da je brojnost ovih napasti sve veća s obzirom na to da je tokom marta zabeležena povećana količina padavina koja je uslovila porast vodostaja reka i kanala, te dovela do formiranja privremenih stajaćih voda pogodnih za razvoj komaraca, piše na sajtu Zavoda.


U periodu od aprila do maja, najbrojniji su oni iz roda Aedes, takozvani rečni komarci, ali iako bi se po nazivu reklo da se sreću samo u priobalnom delu reka, oni su veoma česti i u šumama. Na području Beograda ih, osim pored priobalja Dunava i Save, ima i u Zvezdarskoj, Banjičkoj, Miljakovačkoj i Bojčinskoj šumi, kao i u parkovima i zelenim površinama na kojima postoje privremene vodene površine.


Jedna akcija zaprašivanja iz aviona izvodi se u dva ili tri dana, a nakon izvođenja Zavod vrši kontrolu brojnosti odraslih formi komaraca, te se upoređivanjem brojki ocenjuje i njena uspešnost, dodaje se u dokumentaciji.

Za navedeni tretman zaprašivanja potrebno je odobrenje nadležnih organa i inspekcija za kontrolu letenja, a njihovo prisustvo poželjno je na aerodromu, u toku poletanja i sletanja aviona.

aB8k9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvT0dFN01EQV8vNmZjYzM4ZGFhZTgzYWYzMGE1MmMzODFhZGYyMjEwMmQuanBlZ5GTAs0CQgCBoTAB


Foto: Tanjug / AP / RAS Srbija
Firme zainteresovane za učešće na konkursu moraju da obezbede stručni pilotski i tehnički kadar, sedam aviona, potrebnu opremu i zaštitna sredstva, potom da primenjuju tehnologiju rada i realizuju operativne planove koji su utvrđeni saglasno uputstvima i zahtevima naručioca, ali i da obezbede korišćenje sportskog aerodroma "Lisičji jarak" za potrebe bezbednog i blagovremenog izvođenja akcija.


Zatvorite prozore tokom zaprašivanja

Iako zaprašivanje nije opasno po ljude, savet veterinarskih i medicinskih radnika građanima jeste da zatvore prozore kako im komarci koji beže od preparata ne bi ulazili u kuće i stanove.

Takođe, kako biste se zaštitili od komaraca preporučuje se da tokom boravka u prirodi koristite repelente, nosite svetlu, laku odeću dugačkih rukava i nogavica, te izbegavate vreme kada su komarci najaktivniji, a to je u zoru i u sumrak.

Trebalo bi izbegavati šetnje kroz visoku travu, žbunje, neuređene zelene površine, kao i šetnje po neuređenom priobalju reka. Prostor u kojem boravite zaštitite mrežama za komarce na prozorima i vratima.
 
Natrag
Top