Uskladiti karakter ljubimca i vlasnika

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Uskladiti karakter ljubimca i vlasnika

Pri kupovini životinje mora se voditi računa o mnogim detaljima. Osim pasa i mačaka, popularni i papagaji, iguane, kunići...

ljubimac_620x0.jpg

U prestonici prvo mesto po popularnosti među kućnim ljibimcima drže psi i mačke, ali se u mnogim domovima Beograđana udobno baškare i kunići, feretke, iguane i zmije. Veterinari i odgajivači ovih životinja, ipak, apeluju da se pri izboru ljubimca treba dobro informisati i da određene vrste životinja traže različitu brigu.

Tako doktor veterine Srećko Radojičić kaže da se pre donošenja odluke o uzimanju kućnog ljubimca mora misliti o adekvatnim uslovima za čuvanje, da li će se o njemu brinuti svi ukućani i da li se karakter, životne navike i količina slobodnog vremena poklapaju sa karakterom životinje i njenim potrebama.

- Pri izboru psa mora se voditi računa o tome da on u potpunosti zavisi od vlasnika, a ono što mu treba jeste toplo mesto za spavanje, hrana, svakodnevne aktivnosti, šetnje i svež vazduh, redovni odlasci veterinaru - objašnjava Radojičić. - Pravilna briga i nega o njima ipak zahteva mnogo vremena, strpljenja ali i novca. Mačke su, s druge strane, izraziti individualisti, manje su zahtevne jer o higijeni brinu same, ali im se teško nešto može nametnuti.

Treći na listi najčešćih kućnih ljubimaca su papagaji koji se, prema rečima našeg sagovornika, lako vezuju za ljude, a često postanu drugari sa drugim životinjama. Zanimljivo je da su oni i najinteligentnije ptice na planeti.

- Papagaji se najčešće vežu za jednog člana porodice, a pri odabiru osnovni kriterijum je da ptica bude zdrava i mlada, a tu mogućnost ćete imati samo kod odgajivača - objašnjava Radojičić. - Nimfe mogu da nauče oko 15 reči, dok na primer tigrice, ukoliko ste uporni, mogu da nauče i mnogo više. Još jedan čest stanovnik beogradskih domova je i morsko prase ili zamorac, a važno je reći da morsko prase zapravo uopšte nije prase, već pripitomljeni glodar.


Oni, kako kaže, nisu zahtevni, a kratkodlaki su najlakši za gajenje. Pri odabiru mladunaca važno je obratiti pažnju da izgledaju zdravo, punačko, da imaju sjajnu dlaku po celom telu, bistre oči i čiste ušne i nosne šupljine.


U razigrane kućne ljubimce spadaju i kunići i feretke, za koje malo ko zna da su u mnogim zemljama na trećem mestu po zastupljenosti kućnih ljubimaca, odmah iza pasa i mačaka.


ŽIVOTNI VEK

Pas od 12 do 15 godina
Mačka od 12 do 20 godina
Papagaj18, kakadu do 80
Morsko prase od 5 do 10 godina
Hrčak od 2 do 5 godina
Kunić 10 godina
Feretka od 6 do 10 godina
Zmija 10 godina
Iguana od 10 do 15 godina
Kornjača do do 40 godina

AKVARIJUMI

ZA građane koji rade i nemaju mnogo vremena za šetnje i igru sa ljubimcima, najbolji izbor su hrčak, akvarijumske ribice i kornjača. Kada je o druge dve vrste reč, najviše posla ima oko održavanja akvarijuma jer vodu treba često menjati, a jedina mana hrčka je što, kada su isprovocirani, znaju da ugrizu.

(Večernje novosti)
 
Natrag
Top