Šta je novo?

Urugvaj ugruvao Italiju

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.537
Urugvaj ugruvao Italiju


Ekskluzivno za RTS, sa Mundijala piše Vladimir Stanković.

Pošto sam juče detaljno ispričao kako sam dobio inspiraciju da napišem „Montevideo, Bog te video", evo i priče odakle mi taj atraktivni naslov koji se pretvorio u najbolji reklamni slogan za ceo projekat. Našao sam ga u memoarskoj knjizi Dr Mihaila Andrejevića „Dugo putovanje kroz fudbal i medicinu" koju imam sa posvetom legendarnog Andrejke. U jednom delu svojih sećanja u kojima na prvo mesto stavlja fudbal a na drugo svoju osnovnu lekarsku profesiju zapisao je ponešto i o učešću na prvenstvu sveta u Montevideu 1930. Na jednom mestu kaže:"Na dan polufinalne utakmice sa Urugvajem dobili smno duhovit telegram iz Beograda: Jugoslavijo u Montevideo, Bog te video, ugruvaj Urugvaj".

S1.jpgPravopisna greška je bila namerna, zbog rime. Na žalost, doktor Andrejević nije naveo ko je autor telegrama tako da će pravi „kum" ostati anonimam a „pomoćni kumovi" smo doktor Andrejević, koji je to zapisao, i ja zbog odluke da se moja knjiga baš tako zove. Valjda mi je godinama sticani urednički instinkt, u šta spada i traženje dobrog naslova za tekst, pomogao da od prve shvatim da je taj naslov idealan, lako prijemčiv, sa odličnim šansama da postane popularan i prepoznatljiv.

Jugoslavija nije „ugruvala" Urugvaj, bilo je obrnuto, 6-1 za Urugvajce, ali i plasmanom u polufinale napravila podvig. U nastavku ovog teksta još ću se vratiti na naše „montevideovce" ali prvo da kažem koju o jučerašnjim utakmicama. Urugvaj je „ugruvao" Italiju i poslao je kući. Tri bivša prvaka sveta sa ukupno 6 titula završila su takmičenje u prvom krugo. Adios, šampioni. Neću o Luisu Suarezu koji je opet pokazao svoje „kanibalske" sklonosti, neka se njime bavi disciplinska komisija FIFA. Hoću reč-dve o Diegu Godinu, strelcu pobedonosnog gola. Da radim u engleskim novinama moj naslov bio bi GODin ! Čovek je rodjen za odlučujuće golove. Atletiko Madridu je pre mesec dana glavom doneo titulu u poslednjem kolu protiv Barselone na „Nou Kampu", u finalu Lige šampiona bio je strelac, opet glavom, vodećeg gola sve do 93.minuta kada je Real Madrid izjednačio i kasnije dobio u produžetku a sada je svoju zemlju odveo u drugi krug. Ovoga puta gol je dao ramenom, ali čovek skače nebu pod oblake. Vidi se da je na početku karijere bio napadač. Zlato od igrača. Priznajem, navijao sam za Urugvaj, ni manje nacije (3,3 miliona stanovnika) ni veće fudbalske tradicije.

Popodne u biblioteci

Posle utakmice krenuh u strogi centar, u Nacionalnu biblioteku. Hteo sam da vidim da li je moguće pogledati brazilske novine iz 1930, zanimalo me je šta je brazilska štampa pisala posle poraza od Jugoslavije 14.jula 1930. u Montevideu što je bila prva od 100 utakmica Brazila na 20 svetskih šampionata. Nisam znao ni koje su novine tada postojale, ali udjoh u velelpnu zgradu Biblioteke, preko puta Nacionalnog teatra, i doživeh prijatno iznenadjenje. Na recepciji postavljam nekoliko pitanja i na svako dobijam odgovor kao u onoj reklami za jednu banku: Može.

S2.jpgPopunjavam formular, pišem šta me interesuje, treba da unesem koliko ću, od prilike, ostati unutra. Zatim dobijam ključ od ormarića u koji moram da ostavim torbu, takav je propis. U velikoj sali ljubazni službenik, ispostaviće se da se zove Aleks, odmah počinje da traži digitalizovane novine iz 1930. Nalazi „A Noite" i „Koreio de manja" (na španskom bi to bilo „Koreo de manjana, odnosno „Jutarnja pošta". Nalazimo opširnu najavu 14.jula i još opširnije izveštaje dan kasnije. Pad u uči da su Brazilci pisali „Yugo Slavia". Nisam imao vremena da se upuštam u detaljnije čitanje, biće vremena, važno je da sam našao ono što sam tražio. Ljubazni Aleks nalazi izveštaj i u „Folja de Sau Paulo" ali taj lista ne može da mi skenira u PDF formatu već mi daje link da sam odštampam. Na 10. strani u naslovu u tri reda piše da su „Brazilci bili nesrećni na premijeri izgubivši sa 2-1 od Yugo-Slavos"... Sa onim što sam iskopao u biblioteci u Montevideu imam puno nove gradje, ako ikada budem radio „dopunjeno izdanje" knjige imaću autentična novinska svedočanstva, mada se u suštini ništa bitno ne može promeniti.

s3.jpgPosetioci sajta RTS-a imaju ekskluzivnu priliku da prvi vide izveštaj iz „A noite", sa koktelom slika iz Montevidea medju kojima je i jedna na kojoj su Kosta Hadži, predsednik FIFA Žil Rime i i doktor Andrejević sa još jednom osobom čiji identitet nisam ustanovio.
Aleks da Silveira, šef arhiva mikrofilmovanih i digitalizovcanih novina, ljubazno mi daje svoj telefon, kaže da moja „dozvola" važi 30 dana i da „navratim kad god hoću". Srdačno zahvaljujem, ali ne verujem da ću se vraćati u ovo divno zdanje koje je otvoreno 1810. kao „Kraljevska biblioteka" .Kasnije ase zvalo „Imperijalna javna biblioteka" a od 1876. zove se „Nacionalna biblioteka Brazila". Ima oko 9 miliona knjiga, dokumenata i fotografija, najveća je u Južnoj Americi i sedma u svetu. Na ovom mestu, u centru grada, je od 29.oktobra 1910.

I Grčka je Balkan

Juče rekoh da će, po svemu sudeći, od „balkanskog fudbala" na Mundijalu ostati samo sudija Mažić, ali danas su me demantovali Grci. Iz biblioteke sam izašao taman da vidim u nekom kafiću kraj meča Japan-Kolumbija. Kolumbijci su sigurnom pobedom uvećali sjajni saldo Amerikanaca (već su prošli Brazil, Argentina, Kostarika, Urugvaj, Meksiko, Kolumbija i Čile, mogli bi dalje SAD i Ekvador a jedini eliminisan je Honduras). Od 13 Evropljana pet je već ispalo a danas i sutra mogle bi da im se pridruže još tri selekcije (Švajcarska, Rusija i Portugal). Ipak, oni koji ostaju, pre svih Holandija, Nemačka, Francuska, pa i Belgija, imaju argumente za odbranu fudbalskog prsetiža Evrope.

Grčka je nekim čudom, u nadoknadi vremena i iz penala, izbacila Obalu Slonovače, ali za koji mesec malo ko će se sećati okolnosti pod kojima je ostvaren istorijski uspeh jer su Grci prvi put u poslednjih 16. sve ima prvi put.

s5.jpg

Ostaju još dva dana do kraja prvog kruga dobrog Mundijala. Da ga nema, trebalo bi ga izmisliti jer je svetu očito potrebna, makar svake četvrte godine, ovakva fešta. Na stranu rezultati i navijačke strasti, Mundijal je mnogo više od toga. Ponekad čak i „kumuje",kao u slučaju Brazilke Jolande i Holandjanina Jopa o kojima čitam u „O Globu". Sreli su se 2006. u Nemačkoj i danas žive u srećnom braku a jedinoi u čemu nisu saglasni jeste pitanje za koga će navijati njihov jednogodišnji sin....
 
Top