Šta je novo?

Urinarne infekcije

TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.436
Upala bešike može da se spreči. Pridržavajte se ovih saveta

Blaži oblici upale bešike mogu se sanirati biljnim čajevima i pojačanim unosom tečnosti, dok je u slučaju jače infekcije neophodna pomoć lekara, kaže dr Slavica Vasiljević. Cistitis, poznat u narodu kao upala bešike, najčešća je bakterijska infekcija urinarnog trakta. Kod žena se javlja mnogo češće nego kod muškaraca prvenstveno zbog specifične građe ženskog tela.

22257_zena-sneg-01_shutterstock_65828728_if.jpg


Mokraćna cev kod žena veoma je kratka, a njen otvor se nalazi blizu analnog otvora, pa bakterije lako dospevaju do mokraćnog mehura, razmnožavaju se i izazivaju infekciju.
U više od 90 odsto slučajeva izazivač bakterijskog cistitisa je ešerihija koli, a stafilokoke i enterokoke znatno ređe.

– Zbog čestih prelazaka iz tople u hladnu sredinu i obrnuto, ali i zbog neadekvatnog oblačenja, čemu su naročito sklone veoma mlade devojke, upala se znatno češće javlja u zimskim mesecima. Veoma je važno da vam leđa i stomak budu pokriveni i da vam noge nikad ne budu mokre. Zaboravite kratke, tanke majičice i lagane čizme koje vas nimalo ne štite od hladnoće – kaže dr Slavica Vasiljević, specijalista ginekologije, akušerstva i akupunkturologije i vlasnica ordinacije „Merida“ u Beogradu.


TEGOBE POČINJU NAGLO

Riziku od obolevanja najizloženije su žene u reproduktivnom periodu jer infekcija može da se zaradi i prilikom seksualnog odnosa, ali od cistitisa nisu zaštićene ni devojčice niti starije žene. Veće šanse da obole imaju žene koje ne unose dovoljno tečnosti, kao i one koje pate od inkontinencije. Osim toga, porođaj, prekid trudnoće i sve operacije u predelu trbuha povećavaju rizik od infekcija.

Bolest, objašnjava doktorka, nastupa naglo i manifestuje se kroz:
* bolno mokrenje
* učestalo mokrenje i smanjenu količinu mokraće
* potrebu za mokrenjem koja ne može da se odloži.

U slučaju jačih infekcija mogu da se pojave i tragovi krvi u mokraći što je, kaže naša sagovornica, posledica iritacije mokraćne cevi.
BILJNI ČAJEVI POMAŽU

– Terapija zavisi od toga koliko su tegobe izražene. U slučaju blažih simptoma, upala može da se sanira biljnim čajevima protiv infekcije mokraćnih kanala, unošenjem dovoljnih količina tečnosti, barem dva litra dnevno, i redovnim pražnjenjem mokraćne bešike – kaže dr Vasiljević i navodi da se, ako ova terapija ne ublaži simptome, obavezno treba javiti lekaru koji će vam najverovatnije prepisati antibiotik.

Lečenje ne treba prekidati kada se oseti poboljšanje, što mnogi pacijenti čine, već popiti propisanu dozu lekova. Za vreme terapije treba izbegavati seksualne odnose kako bi se smanjila mogućnost od vraćanja infekcije.

Dr Vasiljević zato savetuje da dva meseca nakon završetka terapije treba dati urin na analizu i, tek ako su tada rezultati dobri, žena može da bude sigurna da je infekcija potpuno izlečena.


U slučaju da obolite od cistitisa, preporučuje se da koristite voćni čaj od brusnice i biljne čajeve od uve jer blagotvorno deluju na sluzokožu bešike i dobri su borci protiv bakterija.

22253_brusnica-foto-02-Public_iff.jpg


Čaj od brusnice

Fruktoza iz brusnice sprečava prianjanje bakterija na zid mokraćnih kanala i njihovo zadržavanje u urinu. Takođe pospešuje i izlučivanje urina iz organizama i na taj način smanjuje mogućnost širenja infekcije.
U pola litra vode kuvajte 30 g suvih plodova brusnice dok polovina tečnosti ne ispari. Dodajte kašiku meda i pijte tri puta dnevno po šolju čaja posle jela.

22256_stock-photo-tea-in-cup-isolated-on-white-background-shutterstock_73491649_iff.jpg


Uvin čaj

Zeleni, kožasti listići uve ili medveđeg grožđa, kako se ova biljka još naziva, imaju jako antibakterijsko dejstvo koje pomaže u sprečavanju nastanka i širenja urinarnih infekcija. Ovaj čaj takođe deluje i kao diuretik.

Kašiku suvog lišća uve prelijte sa 250 ml ključale vode i ostavite da stoji 15 minuta i potom procedite. Sveže pripremljen čaj pijte tri puta dnevno, i to bez dodavanja šećera.

22255_stock-photo-fresh-parsley-isolated-on-white-shutterstock_59585956_iff.jpg


Čaj od peršuna

Čaj od peršuna potpomaže izbacivanje viška tečnosti, te je odlično rešenje za čišćenje organizma. Pokazao se efikasnim i u lečenju urinarnih infekcija.
Kašičicu-dve suvog lišća ili korena peršuna stavite u šolju vrele vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Procedite i pijte čaj dok je još topao. Dnevno treba da pijete po tri šolje, i to posle jela.


Da se ne ponovi

Preventivnim merama , a to podrazumeva:
* Održavanje higijene genitalne regije i brisanje od napred prema nazad kako bi se smanjila mogućnost prenosa ešerihije koli iz rektalnog područja na mokraćnu cev.
* Redovno pražnjenje mokraćne bešike kako bi se sprečilo umnožavanje bakterija.
* Unošenje dovoljnih količina tečnosti, čime se podstiče mokrenje.
* Utopljavanje, posebno nogu i stomaka.

Ovih saveta naročito bi trebalo da se pridržavaju žene koje su sklonije upalama bešike jer se na taj način smanjuje mogućnost da se infekcija ponovi.

Blic Žena
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.042
Na hladnoći se bešika lako upali

U ovo doba godine učestale su urinarne bolesti, naročito kod žena

xf69ao.jpg


NEDOVOLjNO utopljavanje i loša obuća po kišovitom i hladnom vremenu u ovo doba godine čest su uzrok pojave urinarne infekcije. Jer, kada telo nazebe dolazi do pada imuniteta i umnožavanja bakterija koje napadaju mokraćne kanale i bešiku.

- Žene su sklonije urinarnim infekcijama, jer je ženski mokraćni kanal kraći, svega tri do četiri centimetra, tako da bakterije lakše dospevaju - kaže primarijus dr Vesna Đekić Tasić iz doma zdravlja Rakovica. - Seksualno aktivne žene su posebno izložene riziku, jer bakterije koje su uzročnici infekcije direktno se prenose sa genitalnih organa u mokraćni kanal, dok upotreba kontraceptivnih spermicida i dijafragme remeti vaginalnu floru.

Odlaganje mokrenja zbog prezauzetosti poslom ili zbog nedostatka toaleta takođe mogu da budu razlozi pojave ove vrste prehlade.

Hronični bolesnici, pre svih dijabetičari, muškarci sa uvećanom prostatom, oni koji pate zbog kamena u bubrezima i stariji od 65. godine svrstavaju se u posebnu grupu pacijenata koji bi posebno trebalo da se čuvaju nazeba, jer su mnogo podložniji upali mokraćnih kanala i bešike.

Simptomi urinarnih infekcija se ne javljaju kod svih obolelih, ali kod većine se manifestuju učestalom potrebom za mokrenjem manjih količina urina uz osećaj nedovoljne ispražnjenosti.

- Bolno mokrenje u vidu žarenja ili bol u predelu mokraćne bešike, kao i neprijatan miris i mutan izgled urina, ponekad prebojen crvenkasto zbog prisustva krvi jasan su pokazatelj da je neophodna pomoć lekara - savetuje dr Vesna Đekić Tasić. - Moguća je i pojava povišene telesne temperature, praćena jezom i drhtavicom, kao i bol u leđima ili ispod rebarnih lukova, mučnina i povraćanje.

Pregled mokraće je prvi korak u dijagnostici infekcije urinarnog trakta, dok se urinokultura zahteva kod onih pacijenata kod kojih su ovi zdravstveni problemi učestali.

ŠTO VIŠE TEČNOSTI

PORED terapije koju odredi lekar za suzbijanje urinarnih infekcija savetuje se i pojačan unos tečnosti. Voda i čajevi pomažu da se brže izbace bakterije, a dovoljan unos tečnosti važan je i protiv nakupljanja kamenca u mokraćnim putevima.Njegovo pokretanje može da dovede do sitnih oštećenja unutrašnjosti mokraćnih puteva, što je onda, opet, pogodno tlo za razvoj bakterijskih infekcija.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.042
7 prirodnih saveznika protiv urinarnih infekcija

15rjlld.jpg


Sigurno ste barem jednom u životu osjetili peckanje pri mokrenju, težinu i pritisak u mjehuru.

Riječ je o urinarnoj infekciji.

To je vrlo učestala tegoba koja nastaje kada mikroorganizmi koji inače žive u urogenitalnom traktu i crijevima dospiju u mokraćni mjehur.

Više od 90% svih mokraćnih infekcija uzrokuje bakterija E. coli, koja se prirodno nalazi u vašim crijevima.

Urinarne infekcije puno češće pogađaju žene, a za to postoji anatomsko objašnjenje.

Nepoželjne bakterije lakše ulaze u ženski mjehur zbog puno kraće mokraćne cijevi.

Infekcija se najčešće javlja kod djevojaka koje su tek stupile u spolne odnose te kod žena u menopauzi.

Koji su simptomi urinarne infekcije?

Znakovi koji ukazuju na urinarne infekcije su vrlo izraženi i odmah ćete ih primijetiti.

Simptomi urinarne infekcije:

 • osjećaj pritiska u mokraćnom mjehuru
 • peckanje pri mokrenju
 • zamućeni urin i krv u urinu
 • povišena temperatura
 • bolovi u donjem dijelu trbuha
Iako krv u urinu nije razlog za paniku, kod svake urinarne infekcije trebate djelovati što prije.

Ako previše odugovlačite s početkom liječenja, bakterije mogu dospjeti u bubrege i izazvati veće komplikacije.

Stoga, ne čekajte više od nekoliko dana.

I kod žena i kod muškaraca, povećanju rizika od urinarnih infekcija najviše pridonose:

 • loše higijenske navike, ali i pretjerana higijena (upotreba agresivnih sapuna i gelova koji uništavaju dobre bakterije)
 • kupanje u kadi ili bazenu
 • odgađanje odlaska na toalet (zadržavanje mokraće)
 • spolne bolesti poput gonoreje i klamidije
 • povećana prostata u muškaraca
 • oslabljen imunitet
Prirodni lijekovi za urinarne infekcije

Uz ove prirodne lijekove, iznimno je važno piti što veće količine vode kako biste kod svakog pražnjenja mjehura izbacili što više bakterija.

Neovisno o tome osjećate li pritisak na mjehur zbog veće količine tekućine ili samo zbog infekcije, ne preskačite odlazak na toalet.

Ako odgađate mokrenje, potičete razmnožavanje bakterija, što pogoršava upalu.

Poznato je da na urinarne infekcije najblagotvornije djeluju biljke kao što su brusnica i medvjetka, a nešto su manje poznate breza i kukuruzna svila te peršin.

1. Medvjetka (Uva ursi)

Od ove biljke, koja ima snažna antibakterijska svojstva, radi se najpoznatiji čaj za urinarne infekcije – uvin čaj.

Važno je znati da ga ne smijete kombinirati s brusnicom jer brusnica poništava njegovo djelovanje.

Priprema čaja:

Čajnu žlicu sušenih listova uve prelijte s 250 ml proključale vode, ostavite da odstoji 15 minuta, procijedite pa popijte bez dodatka šećera.

Ovaj čaj pijte tri puta dnevno, uvijek svježe pripremljen.

Ne pijte ga u kontinuitetu dulje od 10 dana.

2. Brusnica

Poznato je da ove crvene bobice snažno djeluju kod infekcija uzrokovanih tvrdokornom bakterijom E. coli, a učinkovite su i kod ostalih upala povezanih s urinarnim traktom.

Kako zapravo djeluje brusnica?

Ona sprečava prianjanje bakterija uz stijenke mokraćnih kanala nakon čega ih, prilikom mokrenja, izbacujete iz organizma.

Priprema čaja:

U pola litre vode dodajte 30 g brusnica, zakuhajte pa kuhajte dok polovina tekućine ne ishlapi.

U čaj dodajte 1 jušnu žlicu meda pa pijte tri puta dnevno po 1 šalicu poslije obroka.

3. Breza

Lišće breze poznato je po svojim diuretičkim svojstvima.

Osim što djeluje kod bakterijskih infekcija urinarnog trakta te kod upale uretre, također ublažava kožne bolesti i reumu te čisti krv.

Priprema čaja:

Čajnu žlicu osušenih listova breze prelijte s ½ litre vruće vode, ostavite da odstoji 10 minuta pa procijedite.

Pijte po 4 šalice dnevno, između obroka, a nakon svake šalice popijte i po čašu obične vode.

Ne preporučuje se srčanim i bubrežnim bolesnicima.

4. Peršin

Ovaj vrlo zdravi sastojak svake kuhinje ima učinak detoksikacije, a poznato je i da djeluje kao diuretik, odnosno potiče mokrenje.

Zato ga što češće jedite svježeg ili pripremajte čaj od peršina (svježeg ili sušenog) kako biste ubrzali liječenje tegoba urinarnog trakta.

Priprema čaja od sušenog peršina:

U šalicu vruće vode dodajte 1-2 čajne žlice osušenog peršina ili korijena peršina, ostavite da odstoji 10-ak minuta. Pijte po 3 šalice toplog čaja dnevno, poslije obroka.

Priprema čaja od svježeg peršina:

Zakuhajte 1-2 šalice vode, pa dodajte 1 šalicu svježeg peršina. Smanjite vatru i ostavite da lagano vrije 6-10 minuta. Procijedite pa pijte napitak dok je vruć.

5. Kukuruzna svila

Osim što čaj pripremljen od kukuruzne svile rastvara kamenac i potiče izbacivanje pijeska iz bubrega, snažno djeluje i kod infekcija urinarnog trakta.

Priprema čaja:

U 3 dl vruće vode stavite 1 jušnu žlicu osušenih niti kukuruzne svile. Kuhajte oko 3 minute, poklopite i ostavite da se ohladi.

Pijte po 3 puta dnevno, uvijek ohlađen čaj.

6. D-manoza

Kod infekcija mokraćnog mjehura jako je djelotvorna i D-manoza.

Riječ je o jednostavnom, prirodnom obliku šećera, sličnom glukozi, koji se dobiva iz bobičastog voća poput brusnice te iz bresaka i jabuka.

Čista D-manoza je čak 10-50 puta snažnija od samog ploda brusnice!

Djeluje tako da na sebe veže štetne bakterije, te se mokrenjem one izbacuju iz urinarnog trakta.

Ako imate učestale urinarne infekcije, možete preventivno uzimati po 1 čajnu žlicu D-manoze dnevno. Jednostavno je otopite u čaši vode i popijte.

Kod tvrdokornih urinarnih infekcija, preporučuje se kombinirati d-manozu sa sodom bikarbonom.

7. Soda bikarbona

Ova supernamirnica ima alkalna svojstva, što znači da neutralizira kiselost urina te pomaže kod bakterijskih infekcija urinarnog trakta.

Priprema:

U 2,5 dl vode dodajte 1 čajnu žlicu sode bikarbone te dobro izmiješajte.

Popijte cijelu čašu, najbolje odmah ujutro.

Sodu bikarbonu nemojte koristiti u kontinuitetu dulje od tjedan dana.

Njezina primjena ne preporučuje se onima koji moraju paziti na unos soli jer sadrži dosta natrija.

Hranom protiv urinarnih infekcija

Određene namirnice mogu spriječiti upale i druge probleme vezane uz mokraćni mjehur.

Pozitivno djeluju na zdravlje cijelog organizma i zato ih je dobro uvrstiti u redovitu prehranu.

S druge strane, postoje namirnice koje izuzetno loše djeluju na zdravlje urinarnog trakta.

To su prvenstveno jako začinjena i jako kisela jela koja pogoršavaju upalu.

Zatim slijede pušenje i kofein koji pridonose kiselosti organizma te također pojačavaju upalna stanja.

Poželjna hrana:
voće i povrće
integralne žitarice
namirnice i suplementi s vitaminom C (500 mg dnevno)
namirnice bogate vitaminima A i E, cinkom, selenom

Nepoželjna hrana (povećava kiselost):
mlijeko i mliječni proizvodi, meso, riba, jaja
šećer, slatkiši, bijelo brašno
namirnice koje sadrže puno soli
kava

Recite NE antibioticima!

Mnogi već kod prvih znakova urinarnih infekcija odmah posegnu za antibiotikom.

Međutim postoje brojni razlozi zbog kojih biste trebali izbjegavati antibiotike.

 • njihovo pretjerano korištenje pridonijelo je pojavi tzv. superbakterija, koje su otporne na antibiotike
 • antibiotici uništavaju i loše i dobre bakterije u vašem organizmu, a mogu uzrokovati proljev i druge probavne tegobe
 • mogu izazvati vrlo neugodne nuspojave i uzrokovati opasne alergijske reakcije
 • antibiotici slabe organizam te smanjuju imunitet, pogotovo kod djece.
Izvor: Alternativa za Vas
 
Top