Upotreba obicnih stvari na neobican nacin

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Omekšivač rublja

Spriječite skupljanje prašine na tv ekranu

Da li vam se prašina lepi na tv ekranu odmah pri brisanju. Da bi ste eliminisali elektrostatičku energiju koju emituje TV ekran i koji privlači prašinu više nego bilo koja površina u stanu, natopite krpu ili pajalicu manjom nerazblaženom količinom omekšivača rublja i obrišite prašinu.


Skunite stare tapete

Stare tapete ćete lako skinuti omekšivačem rublja. U litar vode sipajte pin zatvarač sadržaja omekšivača za rublje i dobijeni rastvor sunđerom nanesite na tapete. Ostavite ga da odstoji dvadesetak minuta a onda skinite tapete sa zida. Ako su tapete presvučene vodootpornim materijalom sastružite ga čeličnom žicom i tek onda nanesite pomenuti rastvor.


Izbegnite statički elekcitritet

Da bi ste se rešili statističkog elekcitriteta koji nastaje kada zagazite nogom na tepih, isprskajte ga razblaženim omekšivačem rublja. U 2.5 l tople vode rastvorite 200 ml omekšivača za rublje. Dobijeni rastvor sipajte u flašu sa raspršivačem i blago isprskajte tepih. Ipak, pazite da tepih ne netopite tečnošću i ne oštetite njegovu donju stranu. Tepih isprskajte pred odlazak predveče kako bi se osušio u toku noći. Efekat će potrajati narednih nekoliko sedmica.


Čišćenje omekšivačem za veš

Očistite staklene površine, vrata tuš kabine i druge površine i spriječite sakupljanje prašine na tim površinama koristeći omekšivač rublja. Pomješajte vodu i omekšivač rublja u odnosu 4:1 i pripremljenu smjesu sipajte u flašu sa raspršivačem, Čistu pamučnu tkaninu isprskajte tom smjesom, očistite uprljane površine, a zatim ih uglancajte suhom krpom


Uklonite zagorele ostatke hrane

Umesto da ribate zagorjele ostatke hrane sa šerpe, natopite ih malo omekšivačem rublja. Napunite šerpu vodom, dodajte malo omekšivača rublja i ostavite da stoji jedan čas ili dok ne vidite da se zagorela hrana lako uklanja.


Razmrsite kosu i učinite je mekšom

Tečni omekšivač rublja rastvoren u vodi možete naneti na kosu nakon redovnog pranja da bi ste je razmrsili i učinili mekšom. Tipu vaše kose (prava i lepršava ili oštra ili kovrdžava) prilagodite i količinu omekšivača rublja koju ćete sipati u vodu - slabiji rastvor odgovara pravoj i lepršavoj kosi, dok za oštriju i kovrdžavu kosu možete upotrijebiti jači rastvor. Kada nanesete rastvor, kosu iščešljajte kako biste rastvor ravnomerno rasporedili. Posle toga temeljno isperite kosu.
 
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Kišobran

Obrišite luster

Luster ili ventilator na plafonu možete obrisati i starim kišobranom. Otvorite kišobran i zakačite dršku za luster ili ventilator tako da kišobran visi naopačke i sakuplja prašinu koja pada.

Upotreba prilikom zalivanja biljaka

Orošavanje vodom prija kućnim biljkama ali ne i vašim zidovima. Raširite kišobran između biljaka i zida kako biste zaštitili zid od kvašenja.

Napravite podupirače za biljke

Nemate potrebe bacati stari kišobran, njegove žice dobro će doći kao podupirači za visoke baštenske biljke.

Upotrebite za sušenje veša

Stari kišobran katkad može poslužiti i kao sušilica za veš. Skinite platno i okačite metalni dio naopačke iznad kade. Pričvrstite štipaljkama odjeću koja se cijedi. Ovakva je sušilica praktična zato što se lako sklapa, i ne zauzima mnogo mjesta.

Napravite mrežu za puzavice

Skinite platno sa starog kišobrana i zabodite dršku u zemlju kako bi poslužila kao podupirač za puzavice. Sama konsrukcija kišobrana prekrivena cvijećem daće poseban i neobičan izgled vašem cvijetnjaku.

Zaštitite mlade biljke

Ukoliko ste posadili pelcere biljki napolju, a vremenska prognoza najavljuje jak mraz, može vam pomoći i stari kišobran, Skinite mu dršku i otvorenog ga stavite preko mladih biljaka radi zaštite.
 
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Kockice leda

Zalite viseće biljke i novogodišnju jelku

Ukoliko vas zalijevanje visećih biljaka košta mnogo truda i lomatanja po stolicama i stolovima, isprobajte trik sa kockicama leda. U svaku saksiju stavite nekoliko kockica leda. Led će se topiti i navodnjavati biljke. Pored toga nećete morati da pazite da ne sipate suviše veliku količinu vode koja bi oticala direktno na pod ili tepih. Na isti taj način zalijte i novogodišnju jelku, do čije je saksije usljed njenog granja jako teško doći.

Uklonite ulegnuća na tepihu

Ako ste upravo preuredili prostoriju i promijenili raspored namještaja, poznato vam je koliko su ulegnuća u tepisima od djelova namještaja u stanju da vad izlude. Upotrijebite kockice leda da biste uklonili ružna i nimalo estetska ulegnuća na tepihu. Stavite kockicu leda na ulegnuće koje je ostalo u tepihu i ostavite je da se istopi. Poslije toga, blago iščetkajte to isto mjesto.

Poravnajte silikon u kupatilu

Ako stavljate silikon po ivicama kade, ali vam se ljepljiva materija uporno lijepi za prste dok pokušavate da je utapkate i poravnate, probajte da riješite problem pomoću kockuce leda. Pređite kockicom leda duž linije koju je ostavio silikon. Materijal se neće lijepiti za kocku leda a doboćete i savršenu liniju oko ivice kade.

Olakšajte peglanje

Ako vam je košulja zgužvana, a nemate više vremena da je ponovo perete, uključite peglu i obmotajte kocke leda nakom mekom tkaninom.Prije peglanja pređite preko košulje umotanom kockom leda i vaša će košulja biti dobro popeglana.

Sakrijte neprijatan miris dečijih lijekova

Šta sve nismo pokušavali kada su u pitanju dječiji lijekovi ili sirupi koji, bez obzira na aromu, ipak izazivaju dječije odbijanje? Prije nego što djeci dadnete takav lijek, pokušajte ga kroz igru natjerati da uzme malo u usta leda. To će mu oslabiti čulo ukusa i ono će progutati lijek i bez kašike šećera. A ne brinite se da će mu led naškoditi.

Izvadite detetu trn iz prstića

Veoma je nezgodno i nezahvalno vaditi trn iz malenog prstića djeteta koje je uz to sve uplakano i preplašeno iglom koju ste pripremili za taj "rez". Prije nego što uopšte i počnete, kockicom leda pređite blago preko mjesta na kojem se trn nalazi. To će djetetu ublažiti bol, a vama ubrzati posao.

Spriečite pojavu plikova

Sprečite nastajanje plikova tako što ćete kocku leda staviti direktno na opekotinu.
 
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Mleko

Za svež ukus zamrznute ribe

Ukoliko hoćete da riba iz zamrzivača ima svjež ukus kao da je tek ulovljena, isprobajte ovaj trik. Zamrznutu ribu držite u činiji sa mlijekom sve dok se riba ne odmrzne. Mleko će ribljem mesu dati odličan ukus.

Poboljšajte ukus klipu kukuruza

Ovo je psasvim jednostavan način da kuvani kukuru postane ukusniji i slađi. Dodajte 50 gr mlijeka u prahu u lonac s ključalom vodom prije nego stavite kukuruz kuhati.

Uglancajte predmete od srebra

Potamnelo srebro vratit će svoj sjaj pomoću mleka u koje ste sipali nekoliko kapi sirćeta, potopite srebro 30 minuta a zatim operite toplom vodom i sapunicom i blago istrljajte mekom krpicom.

Ublažite opekotine od sunca ili ubode insekata

Ukoliko ste pretjerali sa sunčanjem ili vas je ujeo insekt, poslušajte ovaj savet. Pomješajte jednu mjericu mleka u prahu sa dve mjerice vode i dodajte malo soli. Tu smesu utrljajte na bolna mesta, a enzimi u sastavu mleka u prahu neutralizovaće otrov od uboda insekta i ublažiti bol na koži koja je pocrvenjela od sunca.

Napravite masku za lice

Napravite gustu smesu od 50 g mleka u prahu i vode. Nanesite debeo sloj ove smese na lice, ostavite da se poptuno osuši, a zatim isperite toplom vodom. Vaše će lice zablistati svežinom.

Bela kupka

Naoravite raskošnu kupku, bez hemijskih preparata. Ubacite 100 g mleka u prahu u toplu kadu, jer je mleko poznato kao sredstvo za omekšavanje kože.

Očistite lakovanu kožu

Na lakovanu kožu nanesite malo mleka, ostavite ga da se osuši i istrljajte mekanom krpom.

Uklonite mastilo sa odeće

Da biste uklonili mrlje od mastila sa svoje šarene odjeće, dovoljno je da je potopite u mleko. Ostavite da odstoji preko cele noći i narednog dana operite na sasvim uobičajen način.
 
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Izolir traka

Privremeno skratite farmerke

Ako ste pronašli farmerke koje vam lepo stoje, ali vam dužina ne odgovara, ne trošite vreme na skraćivanje ako ga nemate dovoljno. Farmerke od debelog teksasa mogu biti jako nezgodne za skraćivanje ili šivanje u žurbi. Privremeno ih skratite izolir trakom, sa unutrašnje strane

Uklonite dlake i prašinu sa odeće

Da biste sa odjeće uklonili dlake kućnih ljubimaca, oko šake pbljepite komad izolir trake, ostavljajući spolja ljepljivu stranu. "obljepljenom šakom" prelazite preko mjesta na kom su se skupile dlake ili prašina sve dok ih ne uklonite. Nemojte pritiskati suviše jako da ne bi oštetili tkaninu.

Napravite zavoj

Evo kako da spiječite inficiranje rane prije nego dobijete adekvatnu pomoć. Presavijte komad papirnog ubrusa ili peškira i njime prekrijte ranu. Zaštitni sloj papirnatog ubrusa, odnosno peškira, prelepite izolir trakom. Rana će ostati sterilna i netaknuta dok vam se ne ukaže stručna pomoć.

Ponovo zatvorite kesice sa grickalicama

Presavije otvor dopola pojedene kesice sa čipsom ili drugom vrstom slanih grickalica i čvrsto ga zalepite izolir trakom i na taj način će vaše grickalice u kesi ostati duže sveže.

Zaštitite novčanik

Stari novčanici možda izgledaju pohabano i nisu više onako savitljivi kao što su nekada bili, ali to ne znači da nisu i upotrebljivi. Oblijepite stari novčanik i spolja, i iznutra - između pregrada - izolir trakom. Vaš stari novčanik biće jednako svrsishodan kao i novi.

Napravite nalepnicu

Ako ima nešto što biste voleli da podijelite sa svima, napravite nalepnicu sa obaveštenjem i zalepite je na branik ili šoferšajbnu automobila. Isjecite komad izolir trake, nalijepite ga na određeno mesto i markerom napišite obaveštenje.

Obeležite rezervni ključ

Nikada više vam se neće desiti da izgubite ključ i da potom ne možete da uđete u svoj automobil, ako rezervni ključ zalepite za donju, spoljašnju stranu automobila izolir trakom.

Uhvatite muve i druge dosadne insekte

Ako ste odlučili da svoj odmor provedete u nekom seoskom predelu, u starinskoj kolibi u blizini jezera ili reke, ali vam uporno dosađuju rojevi muva i drugih nepotrebnih insekata, isecite nekoliko komada izolir trake dugačkih oko 30 cm. Okačite ih za krovne grede da bi vam poslužili kao lepak za muve. Trebalo bi da se rešite tih dosadnih insekata a iskorišćene trake odmah da presavijete i bacite.

Popravite pocepanu rupicu na zavesi za tuš-kabin

Koliko vam se puta desilo da prilikom pomeranja zavese na tuš-kabini pocepate jednu od rupica pri vrhu zavese? Izolir trakom možete izvršiti brzu i efikasnu popravku. Kada se zavjesa u potpunosti osuši, isecite pravougaoni komad izolir trake odgovarajuće boje, preavijete ga i nalepite preko pocepane rupice na vrhu zavese, tako da pokriva obe strane rupice. Nožiće, žiletom ili makazama izbušite novu rupicu na traci (na mestu stare rupice) i kroz nju provucite alku.

Popravite crevo na usisivaču

Ako je puklo crevo na usisivaču, ne morate odmah pojuriti kupiti novo. Pukotinu jednostavno dobro oblijepite izolir trakom.

Učvrstite korice knjiga

Izolir traka idealna je za učvršćivanje korica knjige. Zalepite komad izolir trake duž poveza knjige. Zatim isecite nekoliko manjih komada izolir trake koje ćete nalijepiti normalno na duži komad izolir trake (koji je uzdužno nalepljen) kako biste dodatno učvrstili korice.

Popravite ram fotografije

Ljudi police i stolove svojih dnevnih i spavaćih soba najradije ukrašavaju ramovima sa fotografijama dragih osoba. Međutim, nogare ramova su jako osetljivi i lako se lome ili iskrive, tako da više ne stoje onako kao mi to želimo. Zato izolir trakom zalepite i učvrstite nogare na pozadini rama i on će ponovo stajati uspravno.

Okačite novogodišnej svetiljke

Praznične svetiljke su divan ukras vašeg doma u praznične dane ali zato skidanje može da bude vrlo nezgodan i nezahvalan posao. Kada kačite svetiljke, koristite izolir traku kako biste ih postavili na željeno mjesto, pa će i skidanje svetiljki biti znatno lakše. Isecite izolir traku na tanke uzdužne niti. Na jednakim odstojanjima, te niti oblepite oko kabla (svetiljki), a završetke niti prilepite na oluk, ogradu ili već neko drugo mesto u vašem dvorištu.
 
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Jabuke

Ispecite sočno pile

Ako vam se često dešava da pile koje pečete u pećnici ispadne suho i tvrdo, probajte i ovaj trik. Sledeći put, prvo u njega stavite cijelu jabuku. Kada je meso pečeno, izvadite jabuku i možete slobodno uživati u sočno pečenoj piletini

Očuvajte svežinu torte

Torta će duže držati svježinu ukoliko je položite na nekoliko polovina jabuke. Ovaj metod je efikasniji i zdravili od uobičajenog stavljanja torte pod zvono za tortu ili u frižider.

Ubrzajte sazrijevanje zelenog paradajza

Ostavite 5-6 zelenih paradajza u papirnoj kesi zajedno sa jednom zrelom jabukom na nekoliko dana i paradajz će sazreti. Napomena: Najbolji rezultat dobit ćete ako primjenite upravo potpuno pomenutu proporciju.

Omekšajte žuti šećer

Žuti šećer se brzo i lako stvrdne i skupi u grudvice kada dođe u dodir sa vlagom i to je upravo i njegov najveći nedostatak. Stavite krišku jabuke i grudvu stvrdnutog šećera u plastičnu kesicu, dobro je zatvorite i ostavite na suhom mjestu dan-dva. Poslije toga ćete ponovo moći da koristite šećer iz kesice.

Uklonite višak soli iz supe ili čorbe

Često nam se dešava da presolimo jelo. Ako nam se to već desi, ubacite u nju nekoliko kriški jabuke ili krompira. Poslije deset minuta kuhanja, izvadite kriške koje su već upile višak soli.

Napravite ukrasne svećnjake

Dočarajte atmosferu seoskog domaćinstva tako što ćete napraviti originalne sviječnjake. Izdubite dvije veće jabuke toliko da u njih možete da stavite dvije visoke ukrasne svijeće. Jabuke okružite suhim lišćem, grančicama i cvećem.
 
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Balzam za kosu

Skinite šminku sa lica

Zašto da kupujete skupa sredstva za skidanje šminke sa lica kada u kupatilu imate svašenu zamjenu? Sa malo balzama za kosu skinućete šminku sa lica ekonomičnije i brže od skupog firmiranog sredstva sa skidanje šminke.

Skinite prsten

Ako ne možete da skinete sa prsta starinski prsten koji ste dobili kao porodično naslijeđe, namažite prst balzamom za kosu. Poslije toga ćete prsten vrlo lako skinuti .

Zaštitite cipele od kiše i snijega

Glomazne zimske cipele ili čizme umjesto skupim hemijskim sredstvima premažite slojem balzama za kosu kako biste ih zaštitili od zimskih vremenskih nepogoda. Ukoliko imate kožne cipele (ili čizme), balzam će djelotvorno djelovati na kožu.

Podmažite rajsferšlus

Ako primjetite da teže zakopčavate rajsferšlus na jakni, vrlo lako može postati neupotrebljiv usljed naglog trzanja i povlačenja gore-dole. Pokušajte da izbjegnete taj problem tako što ćete ga premazati slojem balzama za kosu.

Namažite noge

Nakon brijanja, koža na nogama je najčešće gruba i iziritirana, zato će vam balzam na kosu premazan tankim slojem ublažiti takve probleme.

Lakše navucite zavese na tuš-kabini

Da li vam je već dosadilo da svaki put vučete i trzate zavjese na tuš-kabini? Umjesto da se lako navlači, ona se zaglavljuje na karniši, pa se pod u kupatilu kvasi. Premažite karnišu slojem balzama za kosu i nećete imati sličnih problema.

Sprečite koroziju alata

Svi koji se razumiju u kućne popravke znaju da je veoma važno voditi računa o alatu i priboru koji se koristi. Sačuvajte svoj alat i spriječite koroziju tako da svaku alatku istrljate balzamom za kosu.

Obrišite kućne biljke

Ako se na listovima vaših kućnih biljaka nahvatao debeli sloj prašine , odstranite ga tako što ćete na meku tkaninu nanijeti malo balzama i njome obrisati listove, poslije čega će biti čisti i sjajni.
 
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Pomorandže

Za potpalu

Osušena pomoranžina ili limunova kora mnogo su bolje sredstvo za potpalu od novina. Ne samo da ljepše mirišu i ispuštaju manje kreozota od novina već zapaljiva ulja iz kore duže gore.

Napravite potpuri

Ispunite dom osvježavajućim mirisom tako što ćete u šerpi nekoliko sati kuhati koru od nekoliko pomorandži i/ili limunova u 200-400 ml vode. Tokom kuvanja po potrebi dolijevajte još vode. Kuvanjem osvježavate i šerpu i vazduh u kući.

Udaljite mačke sa travnjaka

Da li komšijske mačke i dalje prljaju vaš travnjak? Na fini način ih udaljite sa travnjaka tako što ćete napraviti smjesu od pomorandžine kore i nanijeti je po mjestima na kojima mačka vrši nuždu. Ponovite postupak, ali dodajte i malo vode radi jačeg mirisa i duže svježine pripremljene smjese

Oterate komarce

Ukoliko niste baš ubijeđeni da treba da se istrljate crnim lukom da biste otjerali male napasnike obradovat će vas vijest da slične rezultate možete postići i sa utrljavanjem narandžine ili limunove korice na otvorena mjesta na tijelu, izgleda da taj miris odbija komarce.

Istrijebite mrave

Oslobodite se mrava iz bašte, dvorišta i oko temelja kuće. U blenderu napravite glatku smjesu od narandžine kore sa 200 ml tople vode. Lagano sipajte smesu na mjesta gdje se mravi skupljaju.

Napravite mirisnu kuglu

Mirisne kugle se vijekovima koriste kako bi male prostorije prijatno mirisale, a ujedno i tjerale moljce. Veoma ih je lako napraviti. Gusto izbodite pomorandžu karanfilićem da prekrije čitavu koru. uz pomoć trake, žice ili konca za udicu kačite kuglu u ormar ili plakar i svjež miris će se dugo zadržati.
 
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Majonez

Upotrijebite umesto balzama za kosu

Utrljajte majonez u kosu i kožu glave umjesto kupovnog balzama za kosu. Stavite plastičnu kapu na glavu, sačekajte nekoliko minuta i isperite. Majonez će vašoj kosi dati neophodnu vlagu i bogat sjaj.

Napravite masku za lice

Ne trošite novac na skupe kreme kad odličnu masku za lice možete da napravite i od majoneza od jednog cijelog jajeta. Nježno nanesite majonez na lice i ostavite ga da djeluje oko 20 min. Zatim ga obrišite i isperite hladnom vodom. Vaša će koža biti i čista i glatka.

Nokti na rukama biće čvršći

Mokti na rukama biće vam čvršči ako ih s vremena na vrijeme potopite u činiju sa majonrzom. Ostavite majonez da djeluje oko 5 min.a zatim isperite toplom vodom.

Ublažite opekotine od sunčanja


Ukoliko ste pretjerali sa sunčanjem, na suvu, crvenu kožu nanesite debeli sloj majoneza. On će vam ublažiti bol i navlažiti kožu.

Uklonite mrtve ćelije sa kože

Omekšajte i uklonite mrtve ćelije s kože laktova i stopala. Utrljajte majonez na isušenu, grubu kožu i ostavite da djeluje 10 min. Obrišite vlažnim peškirom.

Sjajni listovi biljaka

Iskusni cvjećari primjenjuju ovaj trik da bi dali poseban sjaj kućnim biljkama. Poslušajte njihov savjet: utrljajte papirnim ubrusom malo majoneza na zelene listove i oni će mjesecima blistati.

Uklonite tragove voštanih bojica

Prebrišite tragove voštanih bojica s drvenog namještaja malom količinom sredstva za čišćenje, zatim utrljajte majonez u mrlje od voštanih boja i ostavite da djeluje nekoliko minuta. Površinu obrišite vlažnom krpom.

Obrišite dirke klavira

Ukoliko su dirke klavira požutjele tokom vremena, nanesite mekom krpom malo majoneza. Poslije nekoliko minuta obrišite vlažnom krpom i ispolirajte.

Skinite naljepnice

Kada sa automobila hoćete da skinete stare naljepnice, ne radite to žiletom ili nekim oštrim predmetom, dovoljno je da utrljate majonez preko čitave naljepnice i ostavite da djeluje nekoliko trenutaka. Obrišite i vidjet ćete da ke majonez potpuno rastvorio ljepak.

Skinite katran sa automobila

Da bi sa automobila obrisali katran ili smolu, utrljajte malo majoneza u uprljano mjesto. Ostavite par minuta da djeluje, a zatim obrišite čistom i mekom krpom.
 
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Hleb

Promijenite ukus zagorjelom pirinču

Ukoliko vam pirinač zagori usljed neopreznosti, poredajte povrh nje nekoliko kriški ljeba dok je još vruća kako biste se oslobodili zagorjelog ukusa. Promijenite poklopac na činiji u kojoj ste pripremali rižu i sačekajte nekoliko minuta. Kada uklonite kriške hljeba, trebalo bi da nestane i ne zagorijeva.

Omekšajte gumene bombone/mančmelou

Ako primjetite da si se gumene bombone ili mančmelou stvrdnuli i osušili, u kesicu sa slatkišima (ili u hermetički zatvorenu plastičnu kesu) stavite i nekoliko kriški svježeg hljeba i dobro je zatvorite kako vazhuh ne bi mogao da prodre unutra. Ostavite ih u kesi par dana. Kada je ponovo otvorite, gumeni slatkiši biće svježi i ukusni.

Oslobodite se mirisa kuhanog povrća

Da li volite kupus ili brokole, ali zato mrzite miris koji nastaje uslijed njihove pripreme? Povrh povrća koje kuhate, stavite krišku bijelog hljeba. Ona će apsorbovati neprijatan miris.

Upite masnoću i spriečite izbijanje vatre usljed prskanja ulja

Meso ćete bezbjedno pržiti bez opasnosti da ulje prsne i izbije požar ako u tiganj stavite nekoliko kriški hljeba koje će upiti masnoću. A istovremeno, smanjit će i količinu dima koji se stvara tokom prženja mesa.

Očistite zidove i tapete

Prljavi otisci prsta i ruku često vas znaju natjerati u paniku, pogotovo ako ste upravo završili sa velikim spremanjem i krečenjem. Većinu takvih otisaka možete ukloniti tako što ćete umrljani dio zida istrljati kriškom bijelog hljeba. Ipak, najprije uklonite hrskavu koricu hljeba kako ne biste oštetili zid ili tapete.

Pokupite srču(stakliće)

Nije teško pokupiti krupnije dijelove stakla kada se neki stakleni predmet saspe u komade, ali sakupljanje najsitnijih komada stakla veoma je zamorno i često ne prođe bez makar malog uboda ili posjekotine. Jedan od najboljih načina da sakupite takve komadiće jeste da kriškom hljeba blago utapkate dio poda ili površinu na kojoj se razbilo staklo. samo pazite da se ne posječete kada šnjitu sa hljebom budete bacali.

Obrišite prašinu sa umjetničkih slika

Ovaj postupak, naravno, nemojte upotrebljavati ako imate sliku Renoara ili bilo kojeg drugog umjetnika čija slika ima neprocjenjivu vrijednost, ali prašinu sa manje vrijednih djela rađenih uljanim bojama možete očistiti tako što ćete njihovu površinu lagano istrljati kriškom bijelog hleba.
 
Natrag
Top