Upotreba obicnih stvari na neobican nacin

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Kečap

Vratite sjaj vašoj kosi

Ukoliko plava kosa dobije neku neodređenu zelenkastu boju prilikom plivanja u bazenima sa hlorisanom vodom ili vam kosa miriši na hlor, riješite taj problem šamponom od kečapa. Utrljajte kečap u kosu i ostavite da djeluje najmanje 15 minuta, a zatim ga isperite beby šamponom. I miris i zelenkasta boja će nestati.

Ispolirajte bakarno posuđe

Kada bakarni lonci, šerpe i ukrasne modle i figure potamne i izgube sjaj, ispolirajte ih kečapom. Kečap je jeftiniji od kupovnih sredstava za čišćenje i svakako zdraviji, a potpuno je bezbedan i za upotrebu bez rukavica. nanesite tanak sloj kečapa na bakarnu površinu. Ostavite da stoji 5-30 minuta. Kiseline u kečapu uklonit će potamnjeli sloj. Isperite posudui odmah je obrišite.

Neka ne potamni srebrni nakit

Ispolirajte srebrni nakit. Ukoliko prsten, ogrlica, narukvica ili minđuše imaju glatku površinu, potopite ih u malu činiju kečapa na nekoliko minuta. Ukoliko je površina neravna ili izgravirana, kečap nanesite starom četkicom za zube. Kako ne biste oštetili srebro, ne ostavljajte kečap predugo na srebrnoj površini. Temeljno isperite nakit, osušite ga i pokažite u njegovom punom sjaju.

Korektor tečni

Zamaskirajte ogrebotine na električnim uređajima

Ogrebotine na električnim uređajima napunite tečnim korektorom. Kada se osuši, površine premažite providnim lakom za nokte. Isti postupak možete primjeniti i kada su u pitanju površine od bijelog porcelana, ali samo sa spoljašnje strane (ukoliko je riječ o posuđu). Danas se tečni korektori proizvode u raznim bojama pa njima možete zamaskirati ogrebotine i na frižiderima, šporetima ili tosterima u boji.

Prikrijte ogrebotine na cipelama

Ogrebotine na bijelim kožnim cipelama prikrijte tečnim korektorom. Kada se korektor osuši, blago uglancajte površinu cipela. Ako je obuća od lakovane kože, nema ni potrebe da je glancate.

Zamaskirajte fleke na plafonu

Prikrijte fleke na bijelom ili bež plafonu tako što ćete ih pažljivo premazati korektorom. Po potrebi boju korektora možete prigušiti tako što ćete, kada se korektor potpuno osuši, premazano mjesto istrljati papirnim ubrusom.

Ukrasite prozorka okna

Tečnim korektorom na prozorskim oknima možete nacrtati pahuljice, cvijeće, ispisati riječi dobrodošlice, u zavisnosti od prilike. Korektor možete ukloniti acetonom, sirćetom i vodom ili specijalnim sredstvima za čišćenje prozora. Mžete ih i sastrugati oštricom žileta.

Kuglice od vate

Osvježite prostoriju

Natopite kuglicu od vate svojim omiljenim mirisom, parfemom ili toaletnom vodom i ubacite je u vrećicu usisivača. Dok budete usisavali, miris će se oslobađati iz usisivača i osvježavati prostoriju.

Osvežite frižider

Ponekad se u frižideru pomiješaju i zadrže mirisa različitih vrsta hrane te ga je potrebno osvježiti. Učinite to tako što ćete kuglicu od vate natopiti ekstraktom od vanile i smjestiti je u policu frižidera. To će i djelovati kao prirodni osveživač.

Uklonite plijesan

U kupatilu uvijek postoje određena mjesta do kojih četka rijetko može dosegnuti i na kojima se lako stvara plijesan. Potopite kuglice od vate u varikinu i nagurajte ih u takva mjesta, ako je potrebno zalijepite ih za ploćice ili zid, ostavite tako da stoji par sati. Kada uklonite kuglice, vidjet ćete da ste se oslobodili plijesni. Dovršite posao ispiranjem takvih površina toplom vodom

Zaštitite decu

Napunite žljebove plakara kuglicama od vate. Tako se vrata na plakaru neće do kraja zatvoriti i vaš mališan neće ukliještiti prstiće.

Sačuvajte gumene rukavice

Ako vaši dugi i njegovani nokti često prave poderotine na rukavicama, u svaki odjeljak za prst ugurajte po jednu kuglicu od vate. Tako ćete produžiti vijek gumenim rukavicama, a i sačuvati vaše nokte.
 
VIP IPTV
Učlanjen(a)
03.09.2009
Poruka
2.173
svaka čast na savetima , moja mama će se baš obradovati kada joj budem pokazao.
 
Učlanjen(a)
13.08.2009
Poruka
1.512
Okupirali su nas mravi u celom stanu ,oni sitni narandzasti , kako da ih se resimo!da napomenem da sam u polj.apoteci kupovao razne insekticide ali nista nije pomoglo,iz zavoda za zastitu zdravlja su prskali po celoj zgradi i nije ih bilo par dana sada ponovo koliko hoces mrava,zivim na zadnjem spratu(cetvrtom)pa ako neko zna sta da radimo neka kaze:)
 
Natrag
Top