UPOMOC Izgubljena menica

Član
Učlanjen(a)
18.01.2010
Poruka
9
Narode pomagajte,

Sta de se radi u mom blesavom slucaju:

Zvali su me iz banke pre 20-tak dana i kazali da su izgubili moju menicu koju
sam im blanko potpisao i predao kad sam podigao kredit za adaptaciju i renoviranje i sad traze od mene da im izdam novu menicu takodje blanko potpisanu ???!!! Ako znate pomagajte ili dajte nekog advokata ili bilo kog za savet. Ko mi pomogne dobija poklon, Cele godine pije Jelen na moj racun :)))

pozdrav
 
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
NEmoj ni slučajno da potpisuješ blanko ček!!!!


Ti staviš potpis, oni stave cifru koju žele, i prije nego se okreneš, izgubiš kuću!
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ne radi se o čeku nego o mjenici.
Tutinburg, ti si podigao kredit kod banke i kao obezbjeđenje naplate toga kredita, potpisao si blanko mjenicu, limitiranu do određene vrijednosti (približne visini uzetog kredita). Banka je dužna da sve hartije od vrijednosti, pa i mjenice, kao instrumente obezbjeđanja naplate datog kredita, čuva na odgovarajući način. Ukoliko je banka izgubila mjenicu sama snosi rizik i ti nisi kriv zbog toga, pa nisi ni dužan da potpisuješ novu mjenicu, jer postoji mogućnost da u tom slučaju dođe do zloupotrbe mjenica, na tvoju štetu. To, naravno ne mora biti tako, ne mora doći do zloupotrebe, ali nema nikakvog osnova da sada ti rizikuješ i potpisuješ novu mjenicu. Ako uredno vraćaš kredit, banka ti u ovom slučaju ne može ništa, a ako ne vraćaš kredit, banka ne može izvršiti njegovu naplatu putem tvoje mjenice, nego mora pokrenuti tužbu protiv tebe.
Ako budu insistirali na novoj mjenici, samo im odgovori da im tu mjenicu potpiše onaj ko je odgovoran za nestanak tvoje mjenice.

Ps. Mr.Daky, ne mogu se na mjenice upisivati cifre koje se žele, jer su mjenice vredonosno limitirane, tako da ako vrijednost mjenice glasi na iznos od 500.000 - 1.000.000, najveći iznos koji se može upisati na mjenicu je 1.000.000.-
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
18.01.2010
Poruka
9
evo malo da pojasnim

kredit smo uzeli pre cetiri i po god. i uredno otplacivali, ali me interesuje sledece:
- banka nije upisala serijski br menice , niti imaju pojma koja je serija
- menica je blanko, znaci bez datuma, bez ikakvih iznosa , samo stoje imena moja i moje supruge sa naznakom PRIZNAJEM BEZ PROTESTA
- da li je banka duzna da mi vrati menice kad isplatim kredit (u ovom slucaju nije jer su je izgubili)
- imam li pravo da se poravnam vansudski sa bankom jer ja zelim da otplatim kredit pre kraja u celosti a oni mi nedaju menice, cak mi zavlace nisu kod nas vec u bg i tako to
- mogu li da tuzim banku i ne otplacujem ostatak kredita jer su mi oni izgubili menicu blanko pa sad je lako moguce da moze doci i do zloupotrebe (ne daj boze da dodje ali ??!!)
- ako ja prestanem da otplacujem kredit oni ce da me tuze to je ok ali ja sam predao zahtev za prevermenu otplatu i ne bezim od rata sto znaci da nisam kriv jer su oni izgubili moju dokumentaciju nisam ja njihovu, oni su izneverili moje punomocjje i poverenje neka sami snose odgovornosti

ako znate nekog advokata pliiiiissss pomoc
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Možeš advokata i sam potražiti.
Banka jeste dužna da ti vrati mjenicu po otplati kredita.
Što se tiče prijevremene otplate kredita, banka ne mora prihvatiti tvoju ponudu, ako su takva njena interna pravila, i nije ti dužna vratiti mjenicu ako odmah otplatiš sav kredit, nego je može zadržati do roka koji je naznačen u ugovoru o kreditu kao krajnji rok za vraćanje kredita. Takođe ti u slučaju prijevremenog vraćanja kredita, nije dužna umanjiti kamatu.
Ne možeš tužiti banku zato što je izgubila tvoju mjenicu sve dok si u ugovornom odnosu sa bankom po predmetnom kreditu, niti možeš radi toga prestati vraćati kredit. Takođe ne možeš prestati vraćati kredit radi toga što je banka odbila da prihvati tvoju ponudu o prijevremnom vraćanju kredita.
Nebitno je u tvom slučaju, da li je banka upisala serijski broj tvoje blanko potpisane mjenice, a takve mjenice za obezbjeđenje vraćanja kredita i ne sadrže datume i iznose. Datumi i iznosi na takve mjenice se stavljaju onog trenutka kada se mjenica aktivira, a to je uslučaju da prestaneš sa otplatom kredita.
 
Član
Učlanjen(a)
18.01.2010
Poruka
9
ok
koliko sam razumeo ja jednostavno moram da nastavim da otplacujem kredit do kraja a na samom kraju sta da se radi ako mi oni tad ne vrate menice ???!! Jer uvek nedaj Boze postoje mogucnosti da neko nesto zezne. Ako bi doslo do toga onda banka samo kaze pa to nije ta menica koju smo izgubili to je neka druga jer ja kad sam saznao da mi je menica izgubljena onda sam mogao nastancati jos nekoliko menica, i ipet jovo nanovo da otplacujem kredit ??!!
ali u ugovoru koji sam potpisao sa bankom stoji da je moguca prevremena otplata kredita i da ce se za sve nejasnoce i probleme, i sporeove primenjivati zakon o obligacionom pravu. po tom zakonu stoji da je menica hartija od vrednosti i da je banka duzna da mi vrati menicu prilikom isplate kredita ili da je ispred mene poniste ili popune ili sta vec.
nije mi logicno da banka sad apsolutno nema nikakve odgovornosti jer ipak postoji sansa da dosje do zloupotrebe menice (doduse ne tako jednostavno ali svi smo svedoci da pojedinci po nekoliko puta prodaju stan kao da je njihov a oni su ga samo iznajmili za stanovanje)

jednostavno me interesuje imam li kakve sanse da se iscupam od daljeg isplacivanja kredita, jer je ipak banka prekrsila sporazum koji sam ja sa njom potpisao i igra se sa mojim blanko poverenjem ...
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ne, tutinburg, nema nikakve šanse da prestaneš sa otplatom kredita. Naime, ti možeš prestati da otplaćuješ kredit, ali tada očekuj aktiviranje tvoje mjenice (ako je ipak nisu izgubili), ili tužbu od Banke, ako su je izgubili. Ni pod kojim izgovorom i ni pod kojim uslovima, kreditni dužnik ne može biti oslobođen vraćanja kredita, čak ni ako umre.
Ako o ugovoru o kreditu stoji da možeš vratiti kredit prije ugovorenog roka (rekao sam da su to interna pravila banaka) i ako su navedeni ostali uslovi pod kojima to možeš učiniti, onda banka ne može kršiti takav ugovor i mora ti dopustiti da kredit vratiš ranije.
Ti možeš banku tužiti ako ti po otplaćenom kreditu ne vrati tvoju mjenicu, ali to bi bilo gubljenje i vremena i novca, jer će u takvim slučajevima svaka banka na sudu garantovati da neće doći do zloupotrbe tvoje mjenice, ili bilo kakve štete za tebe po tom osnovu.
 
Član
Učlanjen(a)
18.01.2010
Poruka
9
pa u tome i jeste problem jer banka garantuje da ce preuzeti sve troskove oko menice ali koje menice jer banka nije zapisala ni seriju ni broj te menice???!!! sta da sutra kaze banka (ako dodje do zloupotrebe sto nije iskljuceno i ja se pozovem na bankinu odgoovornost) ma nee to nije ta menica koji smo mi izgubili i naravno posle nezeli da pruzme odgovornosti po njoj? u tome je glavni problem. ja sam onda narodski receno zajebana stranka. neznam ko ce da preuzme odgovornost za menicu kojoj nisu zapisali ni seriju ni broj vec su je izgubili, menicu sam mogao ja opet da nastancam- to ce da tvrdi banka zar ne, oni stite svoju odgovornost.

ali mene isto interesuje kolika je opasnost od pokusaja zloupotrebe menice

eh da
da napomenem ja ne bezim od toga da vratim novac zato i hocu prevremenu otplatu i podneo sam zahtev za to ali zahtevam da banka meni vrati menicu, i meni su vec dva puta u banci jasno rekli da je izgubljena, ali ja ne odustajem od mojih uslova da se menica vrati jer ne verujem da je dobro da prihvatim njihovu odgovornost da ce preuzeti stetu putem izgubljene menice kojoj oni nisu ni zapisali broj pa sad nemogu ni da je amortizujem .
 
Poslednja izmena od urednika:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Da bi se obezbjedio od zloupotrebe date mjenice, (mada uistinu do toga rijetko dolazi) traži da ti banka po otplaćenom kreditu izda posebnu potvrdu da je kredit u cijelosti otplaćen i da ti mjenica za njegovo obezbjeđenje nije mogla biti vraćena jer je izgubljena. Na taj način ćeš uvijek imati dokaz da si kredit vratio, a bićeš i obezbijeđen ako bi se tvoja izgubljena mjenica nekad slučajno "pojavila".
 
Član
Učlanjen(a)
18.01.2010
Poruka
9
Narode, opet ja , pomagajte !
Evo kako stoje stvari :
Imam konacno dovoljno novca da otplatim kredit u celosti ali me interesuje da li ja sad moram da otplatim glavnicu ili moram da tplatim i svu zaracunatu kamatu na ceo iznos kredita?
Naime je sam uzeo 10.000 eura kredit i sa svim kamatama treba da ukupno uplatim 14800 eura. Sad kad zelim sve da otplatim oni mi traze da otplatim i glavnicu i zaracunatu kamatu (isto kao da nastavim svaki mesec da uplacujem rate) i jos plus 2 posto na prevremenu otplatu kredita ?!!?? samim tim ovih dva posto onda dodju kao kamata na kamatu. Koliko sam uspeo da saznam ja bi trebalo da isplatim glavnicu u celosti i jos tih dva posto jer otplacujem kredit pre vremena a ne da uplatim i celu zaracunatu kamatu ....
 
Natrag
Top