Upad u računar

Učlanjen(a)
01.07.2014
Poruka
3
Pozdrav, imam ogroman problem koji me veoma zabrinjava. Naime o čemu se radi slikao sam lične dokumente web camerom a nisam znao da na win 8 automatski se pohranjuju na OneDrive, ali tu nije kraj kada sam otisan na My computer>network>media device vidio sam pored moje email adrese i jednu nepoznatu, inace kacim se na razne wifi po kaficima al u tom trenutku sam bio u kuci i wifi je zaštićen lozinkom kao i moj računar, da li je moguce da te fotografije budu ukradene od korisnika koji posjeduje tu email adresu. Takođe kada sam krenuo da ugasim računar izbacilo mi je ovo "There is another user logged onto your computer if you terminate now they may lose there work". Da li se iko prikacio na moj racunar, fotografije sam izbrisao 10 min posle slikanja. Da li postoji mogucnost da su te fotografije na nekom drugom računaru.
 
Član
Učlanjen(a)
01.12.2012
Poruka
236
Фотографије су свакако на другом рачунару ако су на One Drive. Питање је ко може да им приступи. Подеси овлашћења за фолдере на One Drive, пошто простор у облаку и није тако лоша ствар. Буни ме друга е маил адреса, али могуће је да ти је Microsoft, по аутоматизму везаном за протокол, отворио е маил везам за њихов налог везан за Win 8 и One drive. Ако та друга е меил адреса има наставак - @live.com ili @outlook.com могуће је да је ово о чему пишем. Треба више детаља.
 
Učlanjen(a)
01.07.2014
Poruka
3
Ima nastavak @hotmail, a u nazivu email adrese stoji neko meni nepoznato ime. Mislim da nisam ništa sherovao jer sam fotografije odmah izbrisao tačnije nakon 10 min. Posle toga sam sa Avira anti virusom skenirao i ne pokazuje ništa a onda i sa iobit malware figher-om i opet ništa. Mene interesuje kolike su šanse da neko pristupi mom računaru iako je wifi zaključan (10 znakova) i moj accaunt sa kojim pristupam računaru. I da li preko te email adrese u media deviceu mogu da se otuđe fotografije. Mozda je to email od gazdarice ili od cimerice jer nas 3 koristimo taj home network, da li na taj način a bez mog odobrenja mogu da skidaju fajlove sa mog računara.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
01.12.2012
Poruka
236
Uh, uh. Važnu činjenicu sam tek sad skontao. Koristi li taj računar više osoba ili je samo tvoj? Ako je samo tvoj bolje je situacija. Ako računar koristi još neko obavezno je šifriranje i zaštita šeljenih direktorijuma dodatnim šiframa i drugim zaštitama. Za ovo postoje programčići na netu. Druga važna stvar je mreža. Fizički je u kući, u okruženju. Posmatraj je kao poprečnu vezu u tehničkom smislu. E sad koliko je računara, mobtela i sl u sistemu, u toj mreži? Kako je tvoj računar podešen da "vidi" mrežu. Kao javnu - nikako ne valja! Kao home network - je bolje. Može da se kontroliše u dobroj meri. Ili kao poslovna mreža - traži ozbiljnija podešavanja. Ako je home network, koji postoji od win 7 pa na ovamo - dostupan je servis koji se zove Home Group. Da bi se išta delilo među računarima, mora da se napravi home group i da joj se dodeli pass. Ulazak u grupu je preko passworda i posebno se dodeljuju tipovi datoteka koji se mogu videti i uređaji poput štampača recimo. Posle izbora tipa datoteke postaju vidljivi direktorijumi sa prefiksom My - pictures, music, videos. Ovo znači da je sve u tim direktorijumima je vidljivo za prijavljene članove Home Group - e. Dakle ako fotke nisu u tim direktorijumima u mreži mora biti solidan haker da to pokupi. Dodavanje odnosno zabrana šheringa, deljenja, ostalih direktorijuma, se vrši iz kontekstnog padajućeg menija koji otvaraš desnim klikom na direktorijum, odnosno folder ili fasciklu. Dakle ako je tvoj izbor katanac, opet treba haker bla bla.
Problem pristupa preko WiFi dela mreže je diskutabilan. Jednostavno je - ako previše ljudi zna šifru pristupa oni mogu da je daju bilo kome. Iz najnevinijih dobronamernih razloga. Sasvim sam slučajno provalio da su moja deca dala šifru drugarima da se okače mobilnim na mrežu. Odmah sam promenio šifru i zabranio priključenje bilo koga osim članova porodice na mrežu. Sa velikom sigurnošću sam uveren da se od nas iz porodice pass za WiFi drži u tajnosti. Ipak, postoji par foldera na mom računaru koje štitim dodatnom šifrom posebnim programom za zaključavanje foldera.
Krajnji zaključak je sledeći - previše je ljudskog faktora sa ozbiljnim pravima pristupa mreži i u računarima u njoj da se ona može smatrati sigurnom. Uspostavite home group - i odjavljuj se i prijavljuj na tu grupu samo kada je to neophodno. Štiti foldere dodatnim zaključavanjem i tu šifru ne govori, ne zapisuj i nepamti u računaru.
 
Učlanjen(a)
01.07.2014
Poruka
3
Računar koristim samo ja i zaštićen je šifrom, mreža je podežena na home network, zaštićena je šifrom. Šifru znamo ja, gazdarica i cimerica međutim email u media device je neko muško ime pa pretpostavljam da nisu one. Ali konektovao sam se na razne wifi po gradu kaficima, parku itd. da li za sherovanje podataka računari moraju da budu u istoj mreži jer u trenutku kad sam ja napravio fotografije bio sam na wifi kod gazdarice čiju šifru mislim da nezna niko sem nas i da li kad se diskonektujemo sa određene mreže da li ostaje u media device taj računar, kao snimljen.Takođe fotografije nisam sherovao (sem ako je moguce da se automatski sheruju). Što se tiče hakera da li avira i iobit malware fighter mogu da ih otkriju jer sam skenirao sa oba i nisu pokazali ništa.
Kolike su šanse da je neko upao u moj računar i pokrao podatke.
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top