Učlanjen(a)
29.12.2013
Poruka
129
Sa sajta SBB

ŠTA JE UNIFI MREŽA?

Više nema potrebe da uvek iznova tražite i unosite korisničko ime i lozinku kada hoćete da se povežete na Wi-Fi van kuće ili da plaćate 3G internet! Povežite se samo jednom na UNIFI i bićete automatski konektovani svaki put kad se nađete na nekoj od UNIFI lokacija.

Postujte, tvitujte, surfujte, igrajte igrice ili gledajte omiljenu seriju na D3 GO kad god se nađete u dometu UNIFI mreže, besplatno i sa automatskim povezivanjem. Na UNIFI se možete povezati sa 5 različitih uređaja u isto vreme.

KO MOŽE DA KORISTI UNIFI MREŽU?

Svi SBB postpaid internet korisnici mogu neograničeno da koriste UNIFI mrežu!
Kvota za surfovanje maksimalnom brzinom je 5GB, nakon toga se brzina smanjuje. Moguće je nastaviti surfovanje maksimalnom brzinom uz dodatke: 1GB - 150 din i 3GB - 290 din.

GDE JE DOSTUPAN?

U oktobru i novembru širimo UNIFI mrežu zahvaljujući čemu ćete uskoro moći da koristite UNIFI na preko 100.000 lokacija širom Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Makedonije*. Možete gledati utakmicu u Beogradskoj areni ili piti kafu u Strahinjića bana, šetati se Trgom slobode u Zrenjaninu ili šetalištem u Vrnjačkoj Banji i imaćete besplatan pristup internetu putem UNIFI mreže.


KAKO SE POVEZUJETE NA UNIFI?

Brzo i jednostavno. Kad se nađete na nekoj od UNIFI lokacija, potrebno je da na svom uređaju pronađete listu dostupnih mreža i odaberete UNIFI.

Za povezivanje se koristi korisničko ime (e-mejl adresa) i lozinka sa portala mojsbb.rs

SBB korisnici koji se još uvek nisu prijavili na naš portal, treba prvo da odu na stranicu mojsbb.rs i otvore svoj nalog. Otvaranje naloga je brzo i lako. U formular za prijavu treba uneti svoje podatke: broj ugovora i ID broj (ima ih na svakom računu), kao i svoju e-mail adresu i odabranu lozinku.

ŠTA JE MOGUĆE RADITI PREKO UNIFI?

Uskoro vam donosimo novu aplikacije UniFon uz koju ćete imati mogućnost korišćenja fiksnog telefona na mobilnom uređaju. Povežite se na UNIFI mrežu i potpuno besplatno ćete imati vaš fiksni telefon uvek sa sobom.
 

Prilozi

  • UniFi.JPG
    UniFi.JPG
    139,4 KB · Pregleda: 73
Učlanjen(a)
29.12.2013
Poruka
129
Zastita je WPA2 Enterprice, sto znaci da je sigurnija mreza nego preko kucnog rutera gde je zastita WPA2 Personal. Naime na Enterprice treba upisati korisnicko ime i lozinku i ima bolju zastitu od spijuniranja.
 

Prilozi

  • Unifi enterprice.JPG
    Unifi enterprice.JPG
    148 KB · Pregleda: 72
Učlanjen(a)
29.12.2013
Poruka
129
Enterprise uglavnom koriste firme, gde vise zaposlenih koristi WiFi , svako ima svoj log i sifru, i kad neko napusti posao da ne moraju svi menjati sifru za pristup. Ide se preko radius servera. Moguce je probiti tu zastitu ali vrlo tesko, cak i da se uhvari paket, radi se o MSCHAPv2 algoritmu koji nije podrzan od brzih alata za krekovanje koji koriste GPU, a brzina od 1000 hasa u sekundi je premala za neku iole ozbiljniju sifru.

Haha, čitam ovo na jednom forumu:
SBB bez obavestenja krenuo da zloupotrebljava korisnicke bezicne rutere / home gateway uredjaje za UNIFI po stanovima (citaj: da omogucava komsijama i njihovim gostima da se besplatno kace na vasu mrezu) tako sto je u njih ubacio novi firmver kojim ih, pored uobicajenog opsluzivanja korisnika, pretvara i u UNIFI hotspot.
Razvila se diskusija o ovome nakon sto su ljudi sami provalili da pored svoje imaju i UNIFI mrezu iste jacine u stanu.
Dopunili su i uslove koriscenja UNIFI mreze:
Quote:UniFi neće biti dostupan korisnicima koji putem portala "MojSBB" isključe sekundarni UniFi SSD na njihovoj terminalnoj opremi instaliranoj na njihovoj lokaciji fiksne linije.

p.s. Pa lepo, ako primetite da vas ruter emituje i UniFi signal odsad se samo na njega prijavljujte i bicete zasticeni od napada hakera preko WiFi mreze. Lose je sto ce doci do veceg zagusenja frekvencija, jer ce se pojaviti dosta "novih mreza".
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
20.09.2009
Poruka
40
Samo da podelim sa vama svoje iskustvo sa UNIFI mrezom. Radi. Ja sam korisnik SBB-a silver trio paketa i koristim UNIFI na mobilnom telefonu. Za sada sam primetio da kod korisnika SBB-a radi bar onde gde znam licno ( manje mesto pa se znamo) i onde gde po imenu mreze sa dodatkom SBB npr u imenu mogu da pretpostavim. Nisam upoznat da li je u planu i da Telekomovi korisnici postanu hotspot za UNIFI mrezu. Ako se tako nesto desi skoro sam siguran da ce u nekoj buducnosti otvorene mreze biti zakonski zabranjene. To je samo moje neko razmisljanje jer se secam davno da su neki obavestajci mislim Ameri ( ne drzite me za rec) se zalili na siroku dostupnost otvorenih mreza u Srbiji.

A sto se tice toga da li cu biti bezbedan od napada ili ne ako dozvolim UNIFI mrezu misljenja sam da sve i da hocu ne mogu se apsolutno zastiti jer opremu koju dobijam na koriscenje ne mogu kontrolisati.
 
Učlanjen(a)
29.12.2013
Poruka
129
Problem s otvorenim mrezama je sto su mnogi uredjaji podeseni da se automatski konektuju na njih i onda nastaje zagusenje. Ako nista drugo bolje je staviti isti naziv mreze i lozinku. U vezi UniFi mislim da je to navlakusa, kao besplatno, povoljno, a kasnije ce poceti neku naplatu jer sigurno to nebi uvodili da nemaju nikakvu korist od toga. Mogli bi bar da daju druge rutere i sa antenom da imamo jaci signal, a ne ovako bukvalno moras biti blizu rutera da bi imao stabilnu vezu. Plus sto je zbog UniFi vise zagusena mreza sto slabi signal i protok.
 

Prilozi

  • Frekvencija.JPG
    Frekvencija.JPG
    31,5 KB · Pregleda: 46
Učlanjen(a)
29.12.2013
Poruka
129
Najobicnija glupost, samo su zagusili ostale mreze tako da se svi žale da im je sada signal slabiji. . Cisko ruteri koji dele su previse slabi da bi bacali signal daleko pa bukvalno moras biti pored njega da bi imao stabilnu vezu. A i sta da ocekujes od rutera koji nema spoljnu anteru .Šta je bio cilj ovoga nije mi jasno, verovatno da uzmu jos neki dinar.
Moj savet je da stavite ruter na kanal 7, ruteri su podeseni da automatski menjaju kanale a najvise idu na 1, 6 i 11.
 

Prilozi

  • kanali.PNG
    kanali.PNG
    9,9 KB · Pregleda: 26
Natrag
Top