Ultimativni turistički vodič kroz Novi Sad

Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
209

Ultimativni turistički vodič kroz Novi Sad

novi-sad-turisticki-vodic.jpg


Novi Sad ili Srpska Atina, kako ga drugačije zovemo, je drugi po veličini grad u Srbiji i važi za jedno od najvažnijih kulturnih jezgara zemlje. Smešten na granici Bačke i Srema, prostire se sa obe strane Dunava, sa prelepom Petrovaradinskom tvrđavom na njegovoj desnoj obali.

Osim istorijskog značaja, tvrđava je i jedan od najposećenijih lokaliteta u Novom Sadu, a naročito u danima EXIT festivala.

Turistički potencijal ovog grada je izuzetan, pa vam jedan dan neće biti dovoljan da se posvetite istraživanju svih zanimljivih lokacija. Zato Vam preporučujem da iznajmite privatni smeštaj i izdvojite ceo vikend za uživanje u gradu.


Zašto posetiti Novi Sad?


Novi Sad je proglašen Evropskom prestonicom mladih za 2019. u konkurenciji gradova poput Amjena, Mančestera i Peruđe. Takođe, Novi Sad će biti Evropska prestonice kulture 2022. godine. Neke od najvažnijih evropskih organizacija, manifestacija i umetnika predstaviće se Novosađanima i svim posetiocima u budućoj prestonici kulture.

Samu značajnost i specifičnost Novog Sada čine magični delovi grada, kulturne i multietničke tradicije i naravno najbolji i najposećeniji festivali. Upravo festivali i uslovljavaju veći broj turista pa upravo manifestacioni turizam treba podsticati i posvetiti mu veliku pažnju. Dolazak proleća znači i početak raznih festivala. Poput Tamburica festa, Zmajevih dečijih igara i dr.

Nemoguće je praviti listu novosadskih festivala, a ne spomenuti onaj najslavniji. EXIT je muzički festival koji se održava u julu mesecu, na Petrovaradinskoj tvrđavi. Važi za jedan od najvećih muzičkih festivala u Jugoistočnoj Evropi.


2.jpg


Exit sam posetila tri puta i smatram da je grad najlepši baš u vreme Exit-a, kada vrvi od ljudi, a atmosfera u celom gradu je fenomenalna.


Kako doći u Novi Sad?


Novi Sad se nalazi na mnogostruko važnim saobraćajnim koridorima i ima odličnu drumsku, železničku i rečnu vezu sa ostalim gradskim centrima Srbije, ali i sa zemljama regiona.


Do Novog Sada lako možete doći pomoću različitih vidova transporta:

  • Automobilom : Novi Sad se nalazi na autoputu E-75, državnom putu prvog A reda u Srbiji. Dugačak je 584 km i predstavlja najvažniji saobraćajni pravac kroz Srbiju. Počinje kod graničnog prelaza Horgoš sa Mađarskom, a završava se kod graničnog prelaza Preševo sa Severnom Makedonijom.
  • Autobusom: U gradu postoji i autobuska stanica, sa koje se odvija vrlo frekventan internacionalni, kao i međugradski saobraćaj koji Novi Sad povezuje s većinom gradskih naselja u Srbiji.
  • Vozom: Novi Sad je jedna od stanica na trasi međunarodnog voza Beč-Budimpešta-Beograd-Istanbul.
  • Biciklom: Kroz Novi Sad prolazi biciklistička staza EuroVelo 6. Spaja ga sa evropskim biciklističkim koridorom koji se u Srbiji pruža duž Dunava.
  • Brodom: Nekoliko turističkih agencija nudi i zanimljiv program krstarenja Dunavom do Novog Sada.


Kada je najbolje posetiti Novi Sad?


Kao što sam već pomenula, preporučujem da Novi Sad posetite za vreme trajanja Exit festivala i uopšte leti, jer je tada najveći broj manifestacija i kulturnih dešavanja, tako da i ukoliko niste ljubitelji muzike, možete naći festival po svojoj meri, kao što je recimo Cinema City - međunarodni filmski festival koji se jednom godišnje održava u Novom Sadu.
Prve nedelje juna, tradicionalno se organizuje najpoznatiji festival dečje književnosti, u čast jednog od najpoznatijih novosadskih pesnika, Jovana Jovanovića Zmaja. Novi Sad postaje prestonica mališana za vreme festivala Zmajeve dečje igre, ali ne morate čekati početak juna da bi ukoliko dolazite sa decom njima bilo zanimljivo, jer u Novom Sadu postoji još mnogo atrakcija, poput Petrovaradinske tvrđave i Planetarijuma, Prirodnjačkog muzeja - jedne od najlepših i najvećih prirodnjačkih zbirki u zemlji i Trambolina parka - najveći park ovog tipa u Vojvodini.
Pored toga, ako posetite Novi Sad leti, možete uživati u krstarenju Dunavom i jedinstvenom pogledu na Petrovaradinsku tvrđavu.


Najbolji načini obilaska Novog Sada


Ukoliko dolazite svojim autom, onda Vam je naravno obilazak grada mnogo lakši, ali ukoliko dolazite autobusom ili vozom, kao što je bilo u mom slučaju, onda preporučujem taksi ili autobus od stanice do centra grada.
Taksi je pristupačan, a ukoliko dolazite sa prtljagom, definitivno je najbolji način prevoza do smeštaja. Ukoliko se odlučite za gradski prevoz, onda od stanice možete koristiti liniju 4 i 17 do centra grada i linije 61 i 62 koje idu i preko mosta do Petrovaradinske tvrdjave.

3.jpg


Prilikom obilaska znamenitosti u centru grada naravno najbolje je pešačiti, a i sve je jako blizu i pristupačno. Najlepša ulica je Dunavska ulica, ujedno je i jedna od najstarijih ulica Novog Sada. Njom možete prošetati od centra grada do dunavske obale. U njenoj blizini nalazi se Dunavski park, prelepa zelena oaza u samom centru grada i Muzej Vojvodine.


Najbolji smeštaj u Novom Sadu


Ponuda hotela, hostela i privatnog smeštaja u Novom Sadu je veoma bogata i raznovrsna. Većina hotela i apartmana u Novom Sadu smeštena je u samom centru grada, dok se manji deo nalazi nedaleko od centra, sa kojim su odlično povezani. Apartmani su, kao i uvek, najpristupačniji i najpovoljniji vid smeštaja, koji nudi najbolji odnos cena i kvaliteta. Naravno, ko ima veći budžet savet je iznajmiti stan u centru Novog Sada i osetiti čari novosadskih kafića, restorana i znamenitosti na lokalni način.


4.jpg


Kada sam u julu posetila Novi Sad zbog Exita, rezervisala sam smeštaj na 2 noćenja u samom centru grada, na samo 5 minuta hoda od pešačke zone - “Prenoćište dvorište “. Moderno opremljeni i komforni apartmani, sa čajnom kuhinjom, klimom, tv-om i internetom, poseduju i sopstveni parking za goste. Izuzetno prijatni domaćini i jako udoban smeštaj, tako da toplo preporučujem svima.


Šta obavezno posetiti u blizini Novog Sada?


Okolina Novog Sada ne zaostaje po lepoti od samog grada, zato dok ste u Novom Sadu obavezno posetite neka od ovih mesta. Ukoliko idete svojim automobilom to će Vam biti lakše, ali ako to nije slučaj, mnogo turisitičkih agencija u gradu organizuje izlete.
Evo nekoliko predloga za izlete u okolini Novog Sada:

  1. Fruška Gora - jedna od turistički najrazvijenijih destinacija u Srbiji. Poznata je po tome što se u okviru nje nalazi i nacionalni park, koji je poznat po raznovsnoj flori i fauni i brojnm izletištima. Uz to poznata je po brojnim manastirima. Manastiri Fruške gore su jedinstvena grupa sakralnih objekata nastala u periodu od XV do XVIII veka. Od 35 izgrađenih manastira do danas je sačuvano 16. Ukoliko niste, moja preporuka je da posetite manastire Novo i Staro Hopovo, Krušedol, Grgetek…
  2. Etno-selo Vrdnik na Fruškoj Gori sadrži čitav turistički kompleks, čija je glavna atrakcija vrdnička kula, kao i niz modernih, veoma dobro uređenih i opremljenih apartmana u tradicionalnom etno stilu, izrađenih od prirodnih materijala, savršene kombinacije drveta i kamena.
  3. Sremski Karlovci - bogata riznica srpske kulture i duhovnosti. Sremski Karlovci su vinogradarski gradić u neposrednoj blizini Novog Sada.
    Kažu da u Sremskim Karlovcima svaka zgrada, kuća i ulica priča neku slavnu priču jer je ovaj grad bio duhovni i kulturni centar Srbije. On je posle Prve velike seobe Srba 1690. godine postao naslednik Pećke patrijaršije. Složena i bogata istorija i tradicija grada predstavlja se na još nekoliko starih manifestacija koje se održavaju tokom godine: “Karlovačke božićne svečanosti”, “Festival kuglofa”, festival poezije “Brankovo kolo” kao i razne likovne kolonije. Grad ima i svoju legendu koja kaže da će se onaj ko popije vodu sa Česme četiri lava, koja se nalazi u samom centru grada, sigurno vratiti u Karlovce i tu venčati.
  4. Salaši - U vojvođanskoj ravnici pod žitom, skrivaju se salaši, tradicionalna vojvođanska imanja. Danas čuvaju duh prošlih vremena, usporen način života, domaću hranu, vino i konje koji jure ravnicom. U blizini Novog Sada možete posetiti Salaš 137, Pajin salaš, Brkin salaš i Mitin salaš.
5.png


Nadam se da sam vam ovim tekstom dočarala svu lepotu i posebnost Novog Sada i njegove prelepe okoline i dala sve potrebne informacije za boravak u njemu.

Podelite sa mnom u komentarima kako se Vama dopao Novi Sad i koje su Vam omiljene ture za obilazak i provod u gradu?

Tekst: Anđelka Pavlović
Izvor: Srbijaspace.com
 
Natrag
Top