Ukrajinska kriza

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Moskva: Ukrajina razmešta rakete oko Donjecka
Beta, Tanjug
Pet ukrajinskih vojnika poginulo je danas u sukobu s proruskim pobunjenicima na području Donjecka, a nekoliko stotina ukrajinskih vojnika se povuklo u Rusiju.

497765_donjeck-ap_f.jpg


Ti sukobi komplikuju nastavak međunarodne istrage udesa malezijskog aviona koji je 17. jula pao na područje koji drže pobunjenici na istoku Ukrajine. Istraga je danas počela sa zakašenjenjem zbog, kako navodi Kijev, pokreta separatističkih boraca.

Premda je ukrajinska vojska navela da će se uzdržati od sukoba na mestu pada aviona u kojem je poginuli svih 298 putnika i članova posade, ukrajinska ofanziva započeta pre četiri meseca nastavlja se sada u zonama gde ima najviše proruskih pobunjenika.

Donjeck i Lugansk "ključni su gradovi sad pod okupacijom terorista, i u njima ima najviše terorista i oružja. Znamo da neće biti lako da oslobodimo ta dva grada", rekao je ukrajinski ministar odbrane Valerij Geletej.

"Siguran sam 100 odsto da je pobeda veoma blizu. Ukrajina je u plamenu. Vojska je tu da ugasi požar, a ako se to ne učini, vatra će se proširiti na Kijev i Harkov", rekao je Geletej.

Portparol ukrajinske vojske Andrij Lisenko pozvao je građane istoka Ukrajine da odu jer pobunjenici "pljačkaju stanovništvo, otimaju ljude, preuzimaju zgrade i privatna vozila".

Donjeck, u kojem je živelo milion stanovnika pre sukoba, sada je pod opsadom, a stanovnici beže.

Generalštab ukrajinske vojske pozvao je pobunjenike da poštuju prekid vatre od 10 do 14 časova oko glavnih puteva grada, kako bi stanovnici mogli bezbedno da odu.

Od početka ofanzive, više od 1.100 ljudi je poginulo, prema procenama UN, ne računajući žrtve avionske nesreće.


Moskva: Ukrajina razmešta rakete oko Donjecka


Dok Rusija upozorava da ukrajinska vojska razmešta taktičke raketne sisteme u okolini Donjecka na istoku Ukrajine, Kijev tvrdi da ukrajinska vojska neće koristiti tešku artiljeriju i avijaciju.


"Ukrajinska vojska koncentriše raketne sisteme "točka U", kao i sisteme za višestruko lansiranje raketa "smerč" i "uragan"", upozorilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.


"Koliko će još života odneti ovo oružje? Kijev izgleda da ne mari više za živote civila, vojnika i milicije", kaže se u saopštenju objavljenom na sajtu ministarstva i zaključuje da "Kijev želi da nastavi rat".


Ukrajinske vlasti su u međuvremenu demantovale navode da vojska na istoku zemlje koristi teško naoružanje.


Savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Zoran Škirjak izjavio je da ukrajinska vojska koja učestvuje u operaciji na istoku Ukrajine neće koristiti tešku artiljeriju i avijaciju za oslobađanje Donjecka i Luganska od proruskih snaga.


"Mi smo kategorički protiv upotrebe tih sredstava (artiljerije i avijacije) koja mogu da ugroze živote civila. To je principijelna pozicija načelnika generalštaba ukrajinske vojske i komandanata uključenih u operaciju na terenu", rekao je on za ukrajinsku agenciju Ukrinform.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549

Protivudar: Rusija zatvara nebo?

Izvor: Tanjug
Moskva -- Rusija bi mogla uvesti ograničenja ili zabranu evropskim avio-kompanijama na korišćenje trans-sibirskih ruta, kao odgovor na sankcije EU Moskvi zbog Ukrajine.

38986095553e0936d379b0745607336_640x425.jpg



To bi povećalo troškove letova avio-prevoznika iz Evrope prema Aziji, piše danas ruski poslovni dnevnik "Vedomosti".

Ruska niskotarifna avio-kompanija Dobrolet, pod državnom kontrolom Aeroflota, prošle nedelje je morala da obustavi sve letove, jer je njen lizing ugovor o nabavci aviona "boing 737-800" stopiran s obzirom da je Evropska unija proširila sankcije i na tog avio-prevoznika zbog letova ka Krimu, javlja ruska novinska agencija Itar-tas.

Prema pisanju lista "Vedomosti", ruska ministarstva spoljnih poslova i saobraćaja razmatraju potencijalno uvođenje ograničenja na tranzitne letove preko ruske teritorije.

Tom zabranom ne bi bili pogođeni samo evropski prevoznici, poput Lufthanze, Britiš ervejsa i Er Fransa, već i sam Aeroflot koji od avio-kompanija naplaćuje takse za prelet ruske teritorije.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
SPREMAJU SE ZA RAT? Rusija duplira broj vazduhoplovnih snaga!
Kako je rekao visokorangirani vojni zvaničnik koji nije želeo da bude imenovan, ovaj plan će biti sproveden 2019. godine i odobren je od strane ruskog Ministarstva odbrane


Vitaly-Kuzmin1.jpg


Rusija planira da duplira broj pripadnika ruskih vazduhoplovnih snaga (VDV) na 72.000, izjavio je danas neimenovani izvor u ruskom Generalštabu.

Prema navodima viskorangiranog vojnog zvaničnika, koji nije želeo da bude imenovan, taj plan biće sproveden 2019. godine, preneo je Itar tas.

On je rekao i da je plan o dupliranju pripadnika ruske avijacije odobrilo rukovodstvo ruskog Ministarstva odbrane.

Telegraf.rs / Tanjug

 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
BELA KUĆA: Potez Rusije će samo produbiti njenu izolaciju!
Portparolka Bele kuće Lora Lukas Magnuson navela je da će odgovor zapadnim zemljama ili kompanijama na sankcije koje su uvele SAD naneti dalju štetu ruskoj ekonomiji



Bela-kuca-ruska-zastava.jpg


Bela kuća je danas saopštila da će planirana ruska zabrana uvoza poljoprivredih proizvoda iz SAD samo produbiti međunarodnu izolaciju Rusije.


Portparolka Bele kuće Lora Lukas Magnuson navela je da će odgovor zapadnim zemljama ili kompanijama na sankcije koje su uvele SAD naneti dalju štetu ruskoj ekonomiji.

Ona je dodala da SAD još jednom pozivaju Rusiju da utiče na deeskalaciju konflikta u Ukrajini, prenosi AP.

Prethodno su agencije izvestile da će ruska Agencija za veterinarski i fitosanitarni nadzor zabraniti uvoz svih poljoprivrednih proizvoda iz SAD.

Tan2013-10-2_8728833_0.jpg

Foto: Tanjug / AP

Kako je prenela agencija RIA Novosti, Agencija za veterinarski i fitosanitarni nadzor zabraniće uvoz svog voća i povrća iz EU kao i svih poljoprivrednih proizvoda iz SAD. Ruska agencija je citirala zvaničnika te službe Alekseja Aleksenka, prenosi AP.

On je rekao da će kompletna lista proizvoda čiji se uvoz u Rusiju zabranjuje biti objavljena sutra, ali da veruje da će biti zabranjen i uvoz svog voća i povrća iz zemalja EU, navodi AP.

Kako je izvestila agencija Rojters, ruska Agencija za veterinarski i fitosanitarni nadzor zabraniće uvoz svog voća i povrća iz EU kao i svih poljoprivrednih proizvoda iz SAD.

Tan2014-8-5_195032431_0.jpg

Foto: AP/Tanjug

Prethodno je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao ukaz “O primeni određenih specijalnih ekonomskih mera u cilju bezbednosti Ruske Federacije”, saopštila je pres služba Kremlja.

Konkretno, tim dekretom se zabranjuje ili ograničava na period od godinu dana uvoz u Rusiju poljoprivrednih proizvoda, sirovina i hrane iz zemalja koje su se pridružile sankcijama protiv Rusije, prenela je agencija Interfaks.

(Telegraf.rs / Tanjug)
 
Poslednja izmena:
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
"MH17 je oborio vojni avion"
Kuala Lumpur -- Boing aviokompanije Malezija erlajnz, koji se srušio u istočnoj Ukrajini, verovatno je bio oboren vojnim avionom, piše malezijski list "Nju Strjts Tajms".

22980602953e3149f92f44088352226_orig.jpg
Foto: Beta/AP, arhiva
Prema najnovijoj verziji, na kojoj trenutno rade islednici, avion je mogao biti pogođen raketom vazduh-vazduh i pucnjima iz 30-milimetarskog avionskog topa, preneo je "Glas Rusije".

Novinari lista se u tekstu pozivaju na izvore iz vojske. Citirani eksperti govore o tome da su na trupu aviona registrovane dve vrste oštećenja, prva "poderana" nastala udarom raketnih elemenata i druga "okrugla", slična rupama od metaka.

Ranije je o tome kako su na fragmentima Boinga 777 otkrivene rupe nalik na tragove pucnjeva, govorio predstavnik specijalne misije OEBS-a u Ukrajini Majkl Bocjurkiv.

Izvor malezijskog lista smatra da verzija ukrajinske strane o tome da Su-25 ne može da se uzdigne na nivo leta Boinga 777, nije održiva, pošto tu udaljenost lako može da preleti raketa "vazduh-vazduh" P-60, kojom su opremljeni ti bombarderi.

Međutim, njen kapacitet može biti nedovoljan da dovede do rušenja aviona, zato su i mogli da zatrebaju dodatni pucnji iz aviotopova.

Svoje sumnje novinarima izneo je i visoki izvor iz odeljenja civilne avijacije Malezije rekavši da mu nije jasno zašto britanski eksperti govore da na crnim kutijama nije zabeleženo ništa neuobičajeno.

"Crne kutije imaju nezavisno napajanje, znači moraju da budu sačuvani poslednjih nekoliko minuta, kada se avion raspao na delove", uveren je on.

Kako je ranije javila agencija RIA Novosti pozivajući se na šefa glavne operativne uprave Generalštaba Oružanih snaga RF generala Andreja Kartapalova, uoči nesreće tri do pet kilometara od Boinga primećen je ukrajinski vojni avion, najverovatnije bombarder Su-25.

On je naglasio da je pomenuti Su-25 u stanju da garantovano pogodi vazdušne mete na udaljenosti od pet kilometara, preneo je "GLas Rusije".

Putnički avion Boing 777 na liniji Amsterdam-Kuala-Lumpur malezijske aviokompanije srušio se 17. jula u Donjeckoj oblasti.

U avionu je bilo 298 putnika i članova posade koji su poginuli.

Kijev je za nesreću optužio proruske aktiviste, dok su oni optužbe negirali, tvrdeći da ne poseduju sredstva, koja bi im omogućila da obaraju vazduhoplove na toj visini.


Izvor:B92
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Od jutros artiljerijski napad na Donjeck
Tanjug | subota, 09.08.2014. | 10:07

thumb-502-228.jpg




U Donjecku se od ranog jutra čuje pucnjava, a grad se nalazi pod artiljerijskom vatrom, saopšteno je na sajtu gradske skupštine

Kako je javio ruski radio "Glas Rusije", za mnoge stanovnike Donjecka jutro je počelo u 5.00 časova po lokalnom vremenu, jer se grad probudio od gađanja iz teške artiljerije.

Gradska skupština je saopštila da je situacija u gradu i dalje napeta, ali da grad funkcioniše normalno.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
UKR vojska potpuno opkolila Donjeck
Izvor: Beta, Tanjug
Moskva -- Ukrajinska armija je jutros osvojila grad Krasni Luč u Luganskoj oblasti, posle čega su se Donjeck i Gorlovka našli u potpunoj opsadi, javljaju RIA Novosti.

71722926853dcc16254ce2254118642_orig.jpg
Foto: Beta/AP, arhiva
Grad Krasni Luč se nalazi na putu iz Donjecka ka Luganskoj oblasti i Rusiji.

"Kozaci su tradicionalno bežali, u gradu se drži samo jedan njihov mali odred. Desilo se to, na šta sam ja više puta upozoravao", izjavio je komandant proruskih snaga u donjeckoj oblasti Igor Strelkov.

U Donjecku su se jutros čule eksplozije, a prema saopštenju lokalnih zvaničnika, granate su pogodile severo-zapadni deo grada, gde nije bilo žrtava.

Sa druge strane, portparol ukrajinskog generalštaba Oleksij Dmitračkivski rekao je da su tokom prošle noći ukrajinske snage angažovane na istoku Ukrajine bile meta oružanih napada, i da se za sada ne zna tačan broj žrtava.

Oko šest sati po lokalnom vremenu u više delova Donjecka čule su se jake eksplozije, javio je izveštač agencije Frans pres, a lokalni zvaničnici su saopštili da nijedna stambena zgrada nije pogodjena i da nema izveštaja o žrtvama.

Visoki ukrajinski zvaničniik Valerij Čali sinoć je za državnu televiziju rekao da je Rusija nameravala da vojno interveniše u Ukrajini i to pod izgovorom slanja humanitarnih trupa.

"Veliki konvoj sa ruskim vozilima i vojnicima krenuo je prema ukrajinskoj granici... Humanitarni konvoj trebalo je da udje na ukrajinsku teritoriju, i očigledno je da je cilj bio da se isprovocira konflikt" rekao je Čali.

On je dodao da je predsednik Ukrajine Petro Porošenko napredovanje konvoja zaustavio diplomatskim putem, pošto je telefonom razgovarao sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem.

Osim toga, naveo je Čali, ukrajinski ministar spoljnih poslova Pavlo Klimkin razgovarao je sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovim, koji je dao garancije da će konvoj biti zaustavljen.

Ofanziva ukrajinskih snaga koncentrisana je pre svega na uporišta proruskih separatista na istoku Ukrajine, posebno na Donjeck, gde su sukobi između ukrajinskih snaga i proruskih pobunjeninika intenzivirani u poslednje vreme.


U sukobima sa proruskim aktivistima na istoku Ukrajine u protekla 24 časa poginulo je 13 ukrajinskih vojnika, saopštila je danas ukrajinska vojska.


Ukrajinski vojnici su poginuli tokom pokušaja osvajanja uporišta proruskih aktivista na istoku zemlje, izjavio je portparol ukrajinske vojske Andrij Lisenko, preneo je AFP.


U sukobu u Ukrajini do sada je poginulo više od 1.300 ljudi, a 285.000 je bilo primorano da napusti domove, saopštio je Crveni krst.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
NATO: Rusi unose artiljeriju u UKR
Izvor: B92, Beta, BBC, Tanjug
Brisel -- Zvaničnici NATO tvrde da je ruska vojska unela artiljerijsko oružje unutar granica Ukrajine prethodnih dana i da ga koriste za borbu sa ukrajinskim snagama.

46267771153e215a33ad12618666995_orig.jpg

Beta/AP
Zapadne snage, prenosi BBC, već mesecima optužuju Rusiju da aktivno pomaže pobunjeničke snage u Ukrajini, ali je ovo prvi put da je NATO istakao da ima dokaze za to, a portparolka NATO Oana Lugesku iznela je takav stav NATO.

Visoka predstavnica za evropsku bezbednost i saradnju Ketrin Ešton smatra da je slanje ruske pomoći u Ukrajinu bez pratnje narušavanje ukrajinske granice.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen je danas oštro osudio upad ruskog humanitarnog konvoja na teritoriju Ukrajine i upozorio da Rusija svojim potezima pogoršava krizu.

"Takozvani ruski humanitarni konvoj je prešao na teritoriju Ukrajine bez dozvole ukrajinskih vlasti i bez bilo kakvog učešća međunarodnog Crvenog Krsta", napisao je Rasmusen u saopštenju za medije.

On je upozorio da Rusija ovim činom nije samo prekršila međunarodne obaveze i humanitarne principe, već je dovela u pitanje svoju tvrdnju da je reč o pomoći za ugrožene civile, a ne o vojnoj podršci proruskim snagama.

Rasmusen je u istom saopštenju upozorio da je NATO uočio pojačano prisustvo ruskih trupa na granici sa Ukrajinom i da sve moderno oružja stiže u ruke pobunjenika.

"Umesto da je stišava, Rusija potpiruje krizu, uprkos naporima međunarodne zajednice da nađe političko rešenje", poručio je Rasmusen, uz upozorenje da Rusija svojim ponašanjem rizikuje da dospe u dublju međunarodnu izolaciju.

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas telefonom ruskog predsednika Vladimira Putina, kako bi popričali o spornom konvoju. Dalja odlaganja isporuka humanitarne pomoći istočnoj Ukrajini bi bila neprihvatljiva, poručio je Vladimir Putin nemačkoj kancelarki.

SAD: Rusija krši ukrajinski suverenitet
Sjedinjene Američke Države su izrazile zabrinutost zbog prelaska ruskog humanitarnog konvoja u Ukrajinu i pozvale Moskvu da neodložno povuku svoju opremu i ljudstvo, saopštio je Pentagon.

"To što je učinila Rusija predstavlja kršenje ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Rusija mora neodložno da povuče svoja vozila i osoblje sa ukrajinske teritorije. Ukoliko se to ne desi, doći će do dodatnih posledica i izolacije“, izjavio je pres sekretar Pentagona Džon Kirbi.

O slanju ruskog konvoja preko granice Ukrajine vanredne konsultacije će održati i Savet bezbednosti UN.

Litvanija je zatražila da u 15 časova po lokalnom vremenu počne sastanak, na kom će se raspravljati o ulasku desetina kamiona s ruskom pomoći u Ukrajinu, što je ta zemlja opisala kao invaziju.

Savetu će se najpre obratiti visoki zvaničnik UN Oskar Fernandes-Taranko, koji će u brifingu govoriti o širenju tenzija zbog konvoja koji bi, prema strahovanjima Zapada, mogao da bude iskorišćen kao pomoć proruskim snagama.

SAD i vlade evropskih zemalja, pozvale su Moskvu da sarađuje s ukrajinskom vladom i Međunarodnim Crvenim krstom na proveri tovara i da osigura da on bezbedno stigne do civila.

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da ukrajinski zvaničnici nisu mogli da provere sadržaj konvoja, a Crveni krst je odlučio da ga ne prati, iz bezbednosnih razloga, preneo je AFP.

"Veoma je zabrinjavajuće, što do sad ni ukrajinska strana ni MKCK (Međunarodni komitet Crvenog krsta), ne znaju sadržaj tovara", navelo je ukrajinsko ministarstvo u pismu prosledjenom članicama Saveta bezbednosti.

Rusija ističe da hitno želi da dostavi svu neophodnu pomoć stanovnicima na jugoistoku Ukrajine, koji nedeljama nemaju vodi ni struju.

Bela kuća traži da se konvoj povuče
Administracija predsednika SAD Baraka Obame osudila je Rusiju jer je poslala konvoj sa humanitarnom pomoći - bez odobrenja vlasti u Kijevu.

Obamina administracija je ocenila da se radi o kršenju suvereniteta Ukrajine i zatražila da se konvoj povuče.

"Duboko smo zabrinuti zbog ovoga", rekao je Ben Rouds, zamenik Obaminog savetnika za nacionalnu bezbednost.

Rouds je rekao da će SAD o ovom problemu razgovarati večeras sa partnerima u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.
 
Natrag
Top