Ukrajinska kriza

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
"Imamo novih 10 pitanja za Kijev"
Izvor: Tanjug
Njujork/Moskva -- Ukrajinske vlasti će morati da odgovore na 10 novih pitanja o okolnostima pod kojima je srušen malezijski avion na istoku Ukrajine, izjavio je Vitalij Čurkin.


64715704253ce1c04e5f6d739025166_orig.jpg

U govoru na sednici Saveta bezbednosti UN ruski ambasador u toj svetskoj organizaciji Vitalij Čurkin je optužio Kijev da se služi tehnikom zavaravanja međunarodne zajednice time što ukazuje na navodnu umešanost proruskih snaga u istočnoj Ukrajini u obaranje aviona i rekao da su postupci ukrajinske vojske krajnje sumnjivi.

Ukrajina će morati da odgovori na mnoga pitanja koja se odnose na postupke njene kontrole leta i uzroka premeštanja protivavionskog raketnog sistema Buk u područje koje se nalazi uz samu teritoriju koja je pod kontrolom proruskih snaga, rekao je Čurkin.

On je kazao da je rusko ministarstvo odbrane već formulisalo niz pitanja, dodajući da se nada da će pitanja postaviti i međunarodni istražitelji, prenosi Itar-Tas s.

Međutim Kijev je počeo sa širenjem neistina, između ostalog i u Savetu bezebdnosti UN, istakao je Čurkin.

Prvo pitanje na koje Rusija traži odgovor glasi zašto je avion MH17 napustio međunarodni koridor.

Drugo pitanje je da li je MH17 skrenuo sa putanje zbog greške u navigaciji ili je posada postupala po instrukcijama ukrajinske kontrole leta u Dnepropetrovsku.

Zašto je veliki deo sistema vazdušne odbrane u području pod kontrolom proruskih snaga ako one nemaju avione bilo bi treće pitanje.

Četvorto, zašto je Kijev postavio raketni sistem Buk odmah uz pordručje koje kontrolišu proruske snage neposredno pre avionske nesreće, prenose ruski mediji.

Kijev je na dan nesreće intenzivirao aktivnost svojih radara Kupol-M1 9S18, koji su takođe komponente sistema Buk i Rusija namerava da traži odgovor zašto je to učinjeno.

Sledeće pitanje bilo bi šta je vojni avion radio na putanji namenjenoj civilnim letovima.

Moskva će postaviti i pitanje zašto je vojni avion leteo gotovo u isto vreme i na istoj visini kao i putnički.

Rusiju interesuje da sazna i odakle je došao lanser raketa sa snimka objavljenog u zapadnim medijima na kome se vidi kako se sistem Buk premešta navodno iz Ukrajine u Rusiju. Budući da je snimak napravljen na teritoriji pod kontrolom Kijeva, gde su ga transportovali?

Sledi i pitanje gde se lanser sada nalazi, zašto mu nedostaju neke od raketa i kada je poslednji put sa njega lansirana raketa.

Rusiju na kraju interesuje i zašto američki zvaničnici nisu objavili dokaz koji bi potkrepio tvrdnju da je MH17 oborila raketa koju su ispalile proruske snage.

SB UN je juče usvojio rezoluciju kojom se osuđuju postupci koji su 17. jula doveli do pada boinga 777 kompanije "Malezija erlajnz" na letu iz Amsterdama u Kuala Lumpur i pogibije svih 298 putnika i članova posade.

Rezolucijom se zahteva hitan prekid svih borbenih dejstava u području avionske nesreće i obezbeđivanje neometanog pristupa istražitelja ostacima kako bi mogli da sprovedu temeljnu, nezavisnu istragu u skladu sa međunarodnim principima civilne avijacije.

Čurkin je kazao da je Rusija spremna da pomogne u istrazi na svaki mogući način i pošalje istražitelje ako to bude zatraženo od nje.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Oborena dva borbena aviona na istoku Ukrajine
Tanjug | 23. 07. 2014. - 14:11h 16:29h | Foto: Profimedia.rs - Ilustracija |
Proruske snage su danas na istoku Ukrajine oborile dva borbena aviona ukrajinske vojske, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se navodi da su borbeni avioni “Suhoj-25” oboreni oko 13.30 sati po lokalnom vremenu na području visoravni Saur-Mogila na istoku Ukrajine, prenela je agencija AP.






Zasad nije poznato šta se dogodilo sa pilotima, a portparol Ministarstva odbrane Aleksej Dmitraškovski izjavio je da se u svakom avionu nalazilo najviše po dva člana posade.


Frans pres preneo je izjavu Dmitraškovskog po kojoj su dva ukrajinska borbena aviona oborena približno 25 kilometara od mesta pada putničkog “Boinga 777” malezijske aviokompanije koji je leteo od Amsterdama ka Kuala Lumpuru.


Ukrinform je preneo izjavu predstavnika ukrajinskog Sstaba za sprovođenje antiterorističke operacije Vladislava Seleznjova po kojoj su avioni oboreni u oblasti sela Dmitrovka na jugu Luganske oblasti. Prema njegovim rečima, piloti su se katapultirali.


Itar-Tas s, pozivajući se na agenciju Novorosija, pronađen je padobran jednog od pilota, koji je uspeo da se “sakrije u šumskom pojasu”.


“Dva ukrajinska vojna aviona oborena su ručnim raketnim bacačem nakon što su pucali po položajima Donjecke Narodne Republike u oblasti brda Saur-Mogila istočno od Donjecka. Jedan avion je oboren u oblasti kote ‘185’, drugi u oblasti Dmitrovke”, navodi ta agencija, pozivajući se na očevica, pripadnika proruskih snaga.



Proruski borci: Oboren jedan borbeni avion


Jedan od vodja proruskih boraca na istoku Ukrajine Igor Strelkov izjavio je danas da je na istoku Ukrajine oboren jedan ukrajinski borbeni avion.


Strelkov, za koga vlasti u Kijevu veruju da je ruski obaveštajac, rekao je da je jedan avion oboren i da se pilot katapultirao. Nije naveo druge detalje. (Beta-AFP)
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Pod olupinom aviona još 16 tela poginulih putnika


021.rs

Tela 16 žrtava aviona "Malezija erlajnsa", koji se srušio prošlog četvrtka na istoku Ukrajine, pošto je verovatno oboren, i dalje se nalaze na mestu nesreće, ispod olupine.
olupina_aviona.jpg


U nesreći je stradalo ukupno 298 putnika i članova posade.

Preostala tela će biti uklonjena sa mesta nesreće nakon što stignu eksperti za sudsku medicinu i obave svoj deo posla, a u tu svrhu voz sa vagonima-hladnjačama već se nalazi na železničkoj stanici u gradu Torezu.

Prvi avion sa telima oko 200 žrtava oborenog malezijskog aviona MH17 poleteo je danas sa aerodroma u Harkovu, pod kontrolom ukrajinskih vlasti, za holandski grad Ajndhoven, gde bi trebalo da stigne oko 16h po srednjeevropskom vremenu.

Od ukupno 298 ljudi u avionu, 193 su bili holandski državljani.

Na stanici u Torezu nalazi se voz sa ličnim stvarima žrtava, prikupljenim na mestu nesreće iz rasutog prtljaga. Taj voz je zapečaćen i čuvaju ga pripadnici bezbednosti.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Šta će sve pokazati analiza crnih kutija malezijskog aviona
Tanjug | 23. 07. 2014. - 15:09h |
Crne kutije aviona "Malezija erlajnsa" srušenog na istoku Ukrajine koje će biti analizirane u Velikoj Britaniji omogući će da se utvrdi koji tip rakete je pogodio letelicu, da li su putnici patili, a mogle bi da pomognu i u preciziranju odgovornosti Ukrajine, Rusije i proruskih snaga.

Analiza crnih kutija pokazaće šta se dešavalo u momentima koji su prethodili padu aviona, a koji su ključni da bi se ustanovilo šta se tačno dogodilo, kaže bivši pilot putničkih aviona Žerar Feldzer, koji je i konsultant za aeronautiku i saobraćaj, prenosi francuski list "Figaro" (Le Figaro).


- Ispitivanjem podataka iz crnih kutija utvrdiće se da li je avion oboren raketom zemlja-vazduh ili vazduh-vazduh - objasnio je, dodavši da raketa ispaljena sa zemlje eksplodira uvek u blizini svoje mete, dok je raketa ispaljena iz vazduha navodjena infracrvenim zracima kako bi pogodila motor mete.

To je važna informacija jer bi, u slučaju da se dokaže da je letelica pogodjena raketom ispaljenom sa zemlje, to značilo da nije tačna optužba koju iznosi Rusija da je ukrajinski "suhoj-25" koji je primećen u blizini malezijskog aviona možda umešan u napad, istakao je francuski stručnjak.


Iz crnih kutija bi, prema njegovim rečima, takodje trebalo da saznamo da li je avion eksplodirao odmah u letu, ili je pogodjen u neki vitalni deo, ali se nije odmah raspao.


Prema prvoj pretpostavci, svi putnici su poginuli na licu mesta, u trenutku eksplozive dekompresije, ali postoji mogućnost i da su duže patili ako se avion kasnije raspao, navodi Feldzer.


"Zahvaljujući snimku razgovora u pilotskoj kabini, mogli bismo da saznamo i da li su piloti videli da im se nešto približava, mada je to manje verovatno imajući u vidu da rakete generalno stižu ili otpozadi ili ispod svoje mete", kaže on.


Na pitanje da li će, na osnovu podataka iz crnih kutija, moći da se precizira pojedinačna odgovornost Ukrajine, Rusije i proruskih snaga, ovaj stručnjak odgovara da bi snimak razgovora sa vazduhoplovnom kontrolom mogao da pomogne u tom smislu.


- U trenutku udara, piloti su morali da budu u kontaktu sa Rusijom, u čiji vazdušni prostor je trebalo da ubrzo udju. Moći ćemo da utvrdimo da li su svi bili iznenadjeni, ili su bili upozoreni na nešto - smatra on.


Ovaj ekspert, medjutim, ističe da "ono što nećemo znati jeste - ko je ispalio raketu".


Prema njegovim rečima, iako postoje sumnje da su proruski aktivisti odgovorni, Ukrajina u toj drami jasno ima svoj deo odgovornosti.


- Pošto očito ne vlada svojim vazdušnim prostorom, trebalo je da ga zatvori - zaključio je francuski ekspert.


Malezijski avion srušen pošto je, po svoj prilici, oboren na istoku Ukrajine prošlog četvrtka, a tom prilikom je poginulo svih 298 putnika i članova posade.


Crne kutije iz tog aviona stigle su danas u Veliku Britaniju pod kontrolom Medjunarodne civilne vazdušne organizacije (ICAO), a njihov sadržaj analiziraće britanski vazduhoplovni stručnjaci.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Pobunjenici: Imali smo sistem Buk
Izvor: B92, Rojters
Donjeck -- Ukrajinski vođa pobunjenika Aleksandar Hodakovski potvrdio je za Rojters da proruski separatisti imaju raketni sistem Buk.

25941877553cff89ae589f074902633_orig.jpg

Foto: Beta/AP
U intervjuu za Rojters, Hodakovski, komandant bataljona Vostok, priznao je prvi put otkako je avion oboren u istočnoj Ukrajini da pobunjenici poseduje raketni sistem Buk.

On je takođe rekao da Buk možda potiče iz Rusiji, kao da postoji i mogućnost da je posle obaranja aviona vraćen u Rusiju kako bi bio uklonjen dokaz o njegovm prisustvu.

Pre obaranja Malezijskog putničkog aviona, proruski separatisti su se hvalili kako poseduju Buk raketni sistem.

Međutim, posle nesreće, samoproglašena Narodna Republika Donjeck je u više navrata negirala da je ikada posedovala tu vrstu oružja.

Aleksandar Hodakovski smatra da je Kijev kriv zbog ovog događaja.

"Oni su znali da Buk postojao i da će biti raspoređen u toj oblasti. Ukrajina je dobila pravovremene dokaze da pobunjenici imaju ovu tehnologiju i da su im je dali Rusi. Oni su isprovocirali korišćenje ovog oružja protiv civilnih aviona", rekao je Hodakovski.

On je Rojtersu ispričao da su kobnog dana ukrajinski vojni avioni leteli područjem kojim su leteli i civilni avioni.

"Čak i ako je tu bio Buk, čak i ako je korišćen, Ukrajina je uradila sve kako bi se osiguralo da civilni avion bude pogođen", tvrdi Hodakovski.

Pre obaranja malezijskog aviona, proruske snage su se, kako navodi Rojters, hvalile da su dobile rakete Buk, koje mogu da pogode letelicu na velikoj visini, ali posle tog dogadjaja samoproglašena Narodna Republika Donjeck u više navrata je tvrdila da nikada nije imala takvo oružje.

Od pada aviona se vodi debata oko toga ko je ispalio raketu koja ga je oborila u području u kojem se ukrajinske snage bore protiv pobunjenika. Vašington veruje da su proruske snage najverovatnije greškom pogodile malezijski avion, ne znajući da je u pitanju civilni let.

Ostali lideri proruskih snaga tvrde da te snage nisu oborile putnički avion, a Rusija je odbacila navode o umešanosti.
 
Član
Učlanjen(a)
25.03.2010
Poruka
224

МЕЂУНАРОДНА ТУЧА: Руси бранећи част, тукли редом Украјинце, Енглезе, Немце



ruska-zastava.jpg

Према изворима са социјалних мрежа у једном од турских хотела у Кемеру десила се права битка између руских и украјинских туриста.
Већина туриста у том хотелу су били – Руси, Украјинци и мало Турака. По речима очевидца “ништа није указивало на могући сукоб, али јуче после вечере група кијевљана је изазивачки почела да пева: “Русе на врбе“ Такви нацистички повици су изазвали незадовољство код руских туриста из Санкт Петербурга али таква реакција није умирила украинске туристе који су напротив почели још јаче да узвикују и изазивају и на крају су добили батине.

Затим је туча почела да се шири и увлачи све више туриста. Кавга се “дигла до небеса“ Тукли су се лежаљкама, столицама, давили у базенима хотела. “Дошао је велики број полицијских кола и полицајаца”, испричао је један од гостију који је учествовао у “првим редовима” сукоба, а све што се дешавало је личило на туче у салонима “Дивљег Запада“

Руси су се толико “распрашили” да су сукоб наставили и са енглезима и немцима. Французи су се тукли на страни руса, а помагали су им кавказки, казашки и белоруски туристи.Сада се на хотелу виори руска застава.

Са руског превео Гридин Александар
-----------------------------------------------
извор: etoonda - LiveJournal / Србин.Инфо
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
SAD: Putin kriv za obaranje MH17
Izvor: Tanjug
Vašington -- Bela kuća je saopštila da je ruski predsednik Vladimir Putin kriv za obaranje malezijskog aviona iznad ratne zone u Ukrajini.

182289769953cd883a6920f337648487_orig.jpg
Foto: Beta/AP, arhiva
Iz Bele kuće su ponovili da sa EU i G7 radi na uvođenju novih sankcija Moskvi.

"Ono što takođe znamo jeste da je avion 'Malezija erlajnsa' oboren raketom koja je ispaljena sa zemlje. Ispaljena je sa zemlje u području koje se nalazi pod kontrolom separatista i gde Ukrajinci, zapravo, nisu sami koristili protivavionsko oružje u tom trenutku", izjavio je portparol Bele kuće Džoš Ernest.

"Zato smo mi zaključili da su Vladimir Putin i Rusi krivi za ovu tragediju", dodao je on.

Potpredsenik SAD Džozef Bajden razgovarao je juče sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom o istrazi o toj nesreći, kao i o političkoj dinamici u Ukrajini, navela je Bela kuća u odvojenom saopštenju koje prenosi Rojters.

"Predsednik Porošenko je istakao da će, uprkos raspuštanju vladajuće koalicije u ukrajinskom parlamentu, vlada nastaviti rad na ključnim ekonomskim reformama", saopštila je Bela kuća.

"Porošenko je, takođe, obavestio potpredsednika Bajdena da je Rusija nastavila da snabdeva separatiste teškim naoružanjem i opremom i da se na ukrajinske vojnike sve više puca sa ruske strane granice", navela je Bela kuća.

Bajden rekao Porošenku i da SAD rade sa EU i G7 na uvođenju novih sankcija Rusiji zbog "krajnje destabilizujućih i neodgovornih postupaka u Ukrajini".
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Moskva: Otvorene laži SAD
Izvor: Tanjug
Moskva -- SAD snose deo odgovornosti za sukob u Ukrajini jer podržavaju vladu u Kijevu, a američka administracija je sve više vođena otvorenim lažima, tvrdi rusko MSP.

19587627353d3a0d299787552237353_orig.jpg
Foto: Beta/AP, arhiva
"SAD i dalje podstiču Kijev da silom guši nezadovoljstvo ruskog stanovništva u Ukrajini. Iz toga se može izvesti zaključak da administracija američkog predsednika Baraka Obame snosi deo odgovornosti i za unutrašnji sukob u Ukrajini i za njegove ozbiljne posledice", navelo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, preneo je Rojters.

Ministarstvo navodi da je, sudeći po žestokoj kampanji koju je organizovala protiv Rusije, američka administracija sve više vođena otvorenim lažima u sprovođenju spoljne politike, prenosi Itar-Tass.

Rusko Ministarstvo navodi kao primer tih laži sinoćnu izjavu portparola Bele kuće Džoša Ernesta, koji je naveo da je Putin kriv za obaranje malezijskog putničkog aviona iznad zone u istočnoj Ukrajini koja se nalazi pod kontrolom proruskih snaga.

"Ne navode se nikakvi dokazi niti se poziva na činjenice koje bi se mogle razmotriti, što je sada postala praksa Vašingtona", navodi rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Borbe sprečile istražitelje da otputuju u Ukrajinu
Tanjug |
Australija planira da pošalje ukupno 190 policajaca u Holandiju, koji bi trebalo da učestvuju u operaciji obezbeđenja mesta nesreće, a koji će predvoditi holandski tim






Međunarodni istražitelji odustali su od plana da danas posete mesto pada aviona "Malezija erlajnsa", koji se 17. jula srušio sa 298 putnika i članova posade, zbog borbi između proruskih i ukrajinskih snaga na tom području, saopštila je Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).


Zamenik šefa posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini Aleksandar Hag je za novinare izjavio: "Čuli smo da se na tom području odvijaju borbe. Situacija na terenu ne izgleda bezbedno, pa smo zato odlučili da istražitelje pošaljemo sutra", preneo je Rojters.

"Borbe na tom području će verovatno uticati na stanje u kojem se nalazi mesto nesreće", rekao je Hag, okružen holanskim i australijskim stručnjacima koji je trebalo danas da otputuju na mesto pada aviona.

AUSTRALIJA ŠALjE 190 POLICAJACA

Australijska vlada je danas saopštila da će na mesto pada aviona "Malezija erlajnsa" na istoku Ukrajine, koji se nalazi pod kontrolom proruskih snaga, poslati "jedan broj" naoružanih ljudi, naglasivši ipak da se radi o "nepretećoj sili" sa kojom neće stići i vojne jedinice.

Australija planira da pošalje ukupno 190 policajaca u Holandiju, koji bi trebalo da učestvuju u operaciji obezbeđenja mesta nesreće, a koji će predvoditi holandski tim budući da su od 298 poginulih putnika i članova posade čak 193 njih bili državljani te zemlje.

Australijska ministarka spoljnih poslova Džuli Bišop je navela da će neki članovi australijskog tima poslatog na mesto pada aviona na istoku Ukrajine biti naoružani radi zaštite stručnjaka koji rade na istrazi nesreće, ali nije navela koliko će ljudi nositi oružje, prenela je agencija AFP.

"Mi samo želimo da obezbedimo mesto nesreće tako da možemo detaljno da ga pregledamo i vratimo kući eventualne ostatke žrtava koji su naši državljani", istakla je Bišop.

Specijalni izaslanik Australije na istoku Ukrajine, penzionisani general Angus Hjuston, izjavio je danas da jedinice australijske vojske neće činiti deo tima koji pretražuje područje pada aviona, koji je oboren 17. jula.

Proruske snage, koje Zapad optužuje da je oborio avion na letu MH17 pomoću rakete zemlja-vazduh, nagovestile su da će dopustiti da na njihovu teritoriju dođe tek manji broj australijskih i

 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Zašto su ukrajinski vojnici noćas prešli rusku granicu?
Tanjug |
Nakon što je noćas više od 400 ukrajinskih vojnika prešlo u Rusiju, mediji pokušavaju da odgonetnu pravi razlog tog postupka, a suprotne strane daju kontradiktorne informacije.

483530_ukrajina-foto-ap-3_f.jpg


Dok ruski zvaničnici tvrde da su ukrajinski vojnici dezertirali i zatražili azil, ukrajinska strana navodi da su bili primorani da pređu rusku granicu jer su u borbi sa proruskim snagama ostali bez municije.

Portparol Pogranične službe Rostovske oblasti Vasilij Malajev jutros je rekao da je protekle noći Rusija otvorila "humanitarni koridor" i da je 438 ukrajinskih vojnika, među kojima je 164 graničara, prešlo granicu sa Rusijom i od policajaca na granici zatražilo azil.

U toku dana, agencija Itar tas s je prenela da se oko 180 njih, nakon konsultacija sa Kijevom, vraća u Ukrajinu i da je pogranična služba ove oblasti organizovala njihov transfer, autobusima ili oklopnim vozilima, dok se preostali vojnici još uvek nalaze u Rusiji.


Komentarišući tu vest, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je danas da prebeg 438 ukrajinskih vojnika u Rusiju znači da je naredba ukrajinske vlade da se (vojnici) sukobljavaju se sopstvenim narodom nemoguća.


On je za agenciju Itar tas s rekao da je Rusija u više navrata pomagala ukrajinskim snagama, koje su tražili pomoć i prijem ranjenih vojnika.


- Istine radi, oni koji su želeli da se vrate u Ukrajinu optuženi su za dezerterstvo i izvedeni su pred vojni sud - dodao je ruski šef diplomatije.

Ukrajinska vojska je u međuvremenu potvrdila da je izvestan broj njenih vojnika prešao u Rusiju, ali je demantovala navode ruskih medija da su oni zatražili trajni izbeglički status, prenosi AFP.


Portparol ukrajinske vojske Aleksej Dmitraškivski kazao je da je "izvestan broj vojnika bio primoran da se povuče prema ruskoj granici nakon pokušaja da probije pobunjeničke linije".


Pošto im je ponestalo municije, a proruske snage ih opkolile, morali su da pređu rusku granicu, naveo je on naglašavajući da se vojnici "nisu predali".


Snimci ruske televizijske stanice NTV pokazaju kako na desetine ukrajinskih vojnika tumara po šatorskom kampu koji je za njih podignut na graničnom punktu Gukovo u Rostovskoj oblasti.


U nedelju je ruska televizija "Lajfnjuz" emitovala intervju sa neimenovanim ukrajinskim komandantom koji je rekao da je desetak vojnika preveo preko granice kako bi im spasao živote.


- Iznenađeni smo na kakav prijem smo naišli, mogli smo da se okupamo, dobili smo odeću. Zahvali smo - rekao je jedan od vojnika za "Lajfnjuz", prenosi Itar tas s.
 
Natrag
Top