Ukrajinska kriza

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Porošenko naredio obustavu vatre
Izvor: B92, Tanjug
Kijev -- Ukrajinski predsednik Petro Porošenko naredio je da se obustavi vojna operacija u radijusu od 40 kilometara od mesta pada malezijskog aviona na istoku Ukrajine.

75651354353ccea0f733a4338386707_368x259.jpg
Porošenko je obavestio novinare o tome na konferenciji za štampu u Kijevu.

"Dao sam naređenje: odmah, u radijusu od 40 kilometara oko mesta nesreće, ukrajinske trupe ne smeju izvoditi operacije i ne smeju otvarati vatru", rekao je Porošenko, a prenela agencija Interfaks.

Avion "boing 777" kompanije "Malezija erlajns", na letu Amsterdam - Kulala Lumpur, srušio se 17. jula na istoku Ukrajine, u regionu Donjecka, 60 km od ruske granice, odnosno u zoni sukoba proruskih snaga i ukrajinske vojske.

Poginulo je svih 298 putnika i članova posade - državljana 10 zemalja, medju kojima 192 Holandjana i 10 Britanaca.

Kod železničke stanice u Donjecku, u istočnoj Ukrajini, koji se nalazi pod kontrolom proruskih snaga, danas se vode žestoki sukobi, a očevici kažu da su videli oblake dime i čuli jake eksplozije iz okoline stanice koja se nalazi u centru grada.

Jedan lider proruskih snaga izjavio je da ukrajinske snage pokušavaju da udju u Donjeck, a Rojtersov očevidac je ispričao da je video dva tenka proruskih snaga kako idu prema železničkoj stanici i ljude koji beže u suprotnom pravcu.

Ukrajinski predsednik je u jednoj ranijoj izjavi obećao da će povratiti Donjeck u okviru operacije koju Kijev naziva "antiterorističkom".
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Kremlj: Ukrajinski lovac iza MH17
Izvor: B92
Moskva, Kijev -- Ruska vojska saopštila je da se ukrajinski lovac SU-25 nalazio u blizini "boinga 777" kompanije "Malezija erlajnz" neposredno pre pada letelice.

18481129753cd171f64127630375661_orig.jpg
Foto: Beta, AP
Ministarstvo odbrane Rusije navelo je da "Kijev mora da objasni zašto je vojni avion pratio putnički let".

"Letelica ukrajinske vojske detektovana je na udaljenosti od tri do pet kilometara od malezijskog boinga i u tim trenucima je povećavala visinu leta", rekao je u Moskvi šef Operacija direktorata Generalštaba Rusije, general-potpukovnik Andrej Kartopolov.

Kartopolov je rekao da "Rusija traži objašnjenje zašto je vojna letelica letela u civilnom vazdušnom koridoru u isto vreme i na istoj visini kao komercijalni let".

On je objasnio da avion SU-25 ima rakete vazduh-vazduh, koje mogu da unište objekte na udaljenosti do pet kilometara i dodao je da su na dan pada malezijskog aviona ukrajinske rakete zemlja-vazduh, koje mogu da pogode objekat na udaljenosti do 35 kilometara, bile postavljene nedaleko od Donjecka. Ovo je još jedna od mnogih optužbi izrečenih nakon tragedije leta MH17 u kojoj je poginulo 298 ljudi.

Ukrajina tvrdi da su za pad aviona odgovorni proruski separatisti iz oblasti oko Donjecka, kao i da su pomoć u naoružanju dobili od Rusije, a slične ocene daje i Zapad.

Na drugoj strani, predstavnici samoproglašene Donjecke Republike i ruski zvaničnici odbacuju te optužbe i tvrde da je avion srušila ukrajinska vojska.

"Rusija nije pobunjenicima isporučila raketni sistem "Buk", niti drugu vrstu naoružanja ili vojne opreme", rekao je Kartapolov.

Još nije otvorena puna istraga o padu letelice, niti je formiran međunarodni tim koji bi se njom bavio.

Trenutno je neizvesna sudbina vozova-hladnjača koji prevoze tela stradalih ljudi, jer njihov put blokiraju proruski separatisti, pod čijom je kontrolom i oblast u kojoj se srušio MH17.

Nepoznato je i šta je sa crnim kutijama, koje su "snage samoodbrane" pronašle na mestu pada. Ukrajina insistira na tome da one budu prebačene na ispitivanje u Kijev, dok se Rusija zalaže da proveru obavi novoformirano telo koje bi radilo pod okriljem UN.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
UŽIVO PAD BOINGA VOZ SA LEŠEVIMA KRENUO KA HARKOVU: Proruske snage predaju crnu kutiju!
kurir-info.rs 09:13, 21.07.2014. editirano: 21:30, 21.07.2014.

između dva aviona bilo je oko pet kilometara, što je u dometu raketa "vazduh - vazduh", kojima su takvi avioni opremljeni, kazao je načelnik Uprave Generalštaba vazdušnih snaga Ruske Federacije general Andrej Kartopolov


DONJECK/HAKROV- Malezijski premijer Nadžib Razak izjavio je danas da su vođe proruskih pobunjenika u Ukrajini pristale da malezijskim stručnjacima predaju crnu kutiju iz aviona koji je oboren na istoku Ukrajine.

Nadžib je rekao i da se tela 282 žrtve, koja su smeštena u voz sa vagonima hladnjačama u gradu Torez, upravo transportuju u ukrajinski Harkov, gde će biti predata holandskim forenzičkim stručnjacima. Posmrtni ostaci će potom biti prebačeni u Amsterdam.

Nadžib je dodao i da sa premijerom samoproglašene Narodne Republike Donjeck Aleksandrom Borodajem danas postigao dogovor da međunarodnom timu istražitelja bude omogućen bezbedan pristup na mesto rušenja aviona.


21.17 - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednosgalsno je danas osudio obaranje malezijskog putničkog aviona u kome se nalazilo 298 putnika i članova posade u Ukrajini i zatražio da naoružane grupe u toj zemlji dozvole "bezbedan, potpun i neograničen pristup" mestu nesreće, javlja Rojters. Članice Saveta bezbednosti jednoglasno su usvojile rezoluciju koju je predložila Australija, odnosno zahteva se da oni koji su odgovorni za nesreću "odgovaraju za to i da sve države sarađuju u potpunosti da bi se utvrdila odgovornost".

19.23 - Malezijski premijer Nadžib Razak izjavio je danas da su vođe proruskih pobunjenika u Ukrajini pristale da malezijskim stručnjacima predaju crnu kutiju iz aviona koji je oboren na istoku Ukrajine.


18.22 - Voz u kome se nalaze leševi poginulih u padu malezijskog aviona je krenuo iz Ukrajine, ali se njegovo odredište i dalje ne zna, javlja BBC.

18.11 - Po prihodu najveća evropska aviokompanija, nemačka "Lufthanza" pridružila se rivalskom prevozniku Emiratima u pozivu da bude organizovan sastanak povodom pada malezijskog aviona iznad Ukrajine, navodeći da međunarodni bezbednosni protokol za vazdušni saobraćaj treba da bude preispitan.


17.45 - Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas da je neophodno da se istražiteljima omogući pristup mestu pada aviona na istoku Ukrajine, a Rusiji je poručio da je na njoj odgovornost da utiče na proruske snage da omoguće istragu.

15.51 - Holandsko tužilaštvo saopštilo je da je otvorilo preliminarnu istragu povodom pada malezijskog aviona sa 298 putnika i članova posade, uglavnom Holanđana, na istoku Ukrajine. "Tužilac Thejs Berger je ovom trenutku u Kijevu", rekao je agenciji Frans pres portparol Tužilastva Vim de Brejn, ne precizirajući šta će biti tačan zadatak tužioca. Prema holandskom zakonu, Holandija može da krivično goni osumnjičene za ratne zločine čak i ako su počinjeni u inostranstvu, pod uslovom da među žrtvama ima Holanđana.


15.48 - Holandski forenzičari rekli su pripadnicima samoodbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike koje na istoku Ukrajine čuvaju voz pun tela poginulih putnika oborenog malezijskog aviona da voz mora da krene u roku od nekoliko sati. Eksperti holandskog nacionalnog forenzičkog tima, koji je specijalizovan za otkrivanje i identifikovanje žrtava, zahtevali su i da vagoni, koji su parkirani u blizini grada Toreza koji je pod kontrolom proruskih snaga, budu zapečaćeni, prenosi AP. Reporteri američke agencije su sa lica mesta izvestili da je zadah raspadajućih tela nesnosan. U vozu sa rashladnim uređajem nalazi se više od 200 tela putnika koji su poginuli kada je u četvrtak srušen malezijski avion iznad istočne Ukrajine. Međunarodni istražitelji i dalje imaju samo ograničen pristup mestu nesreće, koje se nalazi na teritoriji pod kontrolom proruskih snaga. Holandski eksperti su se u međuvremenu uputili na mesto nesreće, 15 kilometara dalje od mesta gde se nalazi voz sa telima, u pratnji posmatrača Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Petar Porošenko, Foto Fonet/AP
15.20
- Predsednik Ukrajine Petar Porošenko naredio je vojsci da obustavi vojnu akciju u prečniku od oko 40 kilometara od mesta gde je prošle nedelje pao malezijski avion, prenele su svetske agencije. Porošenko je obavestio novinare o tome na konferenciji za štampu u Kijevu. "Dao sam naređenje: odmah, u radijusu od 40 kilometara oko mesta nesreće ukrajinske trupe ne smeju izvoditi operacije i ne smeju otvarati vatru", rekao je Porošenko, a prenela agencija Interfaks. Predsednik Ukrajine pozvao je i ruske stručnjake da učestvuju u istrazi, javlja Raša tudej.

get_image_variation.php


Avion "boing 777" kompanije "Malezija erlajns", na letu MH17 - Amsterdam-Kulala Lumpur, srušio se 17. jula na istoku Ukrajine, u regionu Donjecka, 60 km od ruske granice, odnosno u zoni sukoba proruskih snaga i ukrajinske vojske. Poginulo je svih 298 putnika i članova posade - državljana 10 zemalja, među kojima 192 Holanđana i 10 Britanaca.

14.54 - Velika Britanija je pozorila ruskog predsednika Vladimira Putina da će se ruska ekonomija suočiti sa oštrijim sankcijama ako Moskva ne obezbedi potpun pristup mestu pada malezijskog aviona MH17 i ne zaustavi nestabilnost u Ukrajini. Britanija smatra da je ruska raketa ispaljena sa ukrajinske teritorije pod kontrolom proruskih snaga verovatno oborila malezijski avion kada je poginulo 298 ljudi, među kojima i deset britanskih državljana, prenosi Rojters. "Rusija mora da zna da će uslediti akcija ako ne nastupi radikalna promena u ponašanju Moskve. EU će biti spremna da preduzme nove korake", rekao je britanski premijer Dejvid Kameron.


Dejvid Kameron i Vladimir Putin, Foto AP
12.56
- Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom s britanskim premijerom Dejvidom Kameronom i ukazao mu na važnost da se suzdrži od neprijateljskih zaključaka i ispolitizovanih izjava dok se ne završi istraga o uzroku pada malezijskog boinga 777 MH17 na istoku Ukrajine. Putin je takođe izrazio Kameronu najdublje saučešće zbog britanskih žrtava, navodi se u saopštenju Kremlja.

get_image_variation.php


12.40 - Premijer Holandije Mark Rute izjavio je da vlasti te zemlje žele da tela žrtava nesreće malezijskog aviona, koji se u četvrtak srušio na istoku Ukrajine sa 298 putnika i članova posade, od čega su 192 bili Holanđani, budu transportovana u Holandiju radi identifikacije. Rute je u obraćanju holandskom parlamentu takođe rekao da je i dalje nejasno gde se nalaze crne kutije iz tog aviona, dodavši da se slaže sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da kutije moraju biti isporučene Međunarodnoj organizaciji za civilno vazduhoplovstvo, koja će izvršiti njihovu analizu, preneo je Rojters. Ukoliko se ne omogući potpuno slobodan pristup mestu nesreće na istoku Ukrajine, "na stolu će biti sve političke, ekonomske i finansijske opcije", istakao je premijer.On je dodao da je prioritet njegove vlade da tela žrtava budu vraćena u Holandiju i identifikovana.

get_image_variation.php




BtDvv8NCEAEZ4vw.jpg



Dutch expert Peter Van Vilet - train with bodies of #MH17 victims will be transported to unknown location.


12.20 - Tri člana holandskog tima za identifikaciju žrtava pada malezijskog aviona sa 298 putnika i članova posade danas su pregledali tela koja su pohranjena u hladnjači voza u mestu Torez na istoku Ukrajine i najavili da će voz danas napustiti to mesto. Ekspert za sudsku medicinu Peter Van Vilet je izjavio da će voz otići "tamo gde možemo da radimo svoj posao", preneo je Rojters. "Voz će danas krenuti. Ne znamo tačno vreme niti destinaciju, ali smo dobili obećanje da će danas krenuti", rekao je Van Vilet novinarima okupljenima na železničkoj stanici u Torezu, gradiću koji pod kontrolom drže proruske snage.




Arsenij Jacenjuk, Foto Reuters


12.07 - Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk izjavio je da su dosad pronađena 272 tela putnika malezijskog aviona, a da je trenutno 251 telo smešteno u vagone hladnjače u vozu na železničkoj stanici u Torezu, javlja RIA Novosti. Jacenjuk je kazao da je Kijev spreman da preda istragu zapadnim partnerima i dodao da je moguće da na čelu istrage bude Holandija. On je rekao i da je Kijev spreman da transportuje tela u Amsterdam.

get_image_variation.php


10.49 - Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da niko nema pravo da koristi tragediju aviona "Malezije erlajnza" za postizanje "plaćeničkih političkih ciljeva", navodi se u saopštenju Kremlja. "Svi oni koji su odgovorni za situaciju na istoku Ukrajine treba da priznaju tu odgovornost i pred sopstvenim narodom, ali i narodima zemalja čiji su državljani izgubili život u padu aviona na letu MH 17", rekao je Putin i apelovao na zaraćene strane u Ukrajini da obezbede uslove za punu istragu. Zao udes leta MH 17 Putin je nazvao strašnom tragedijom i istakao da je Rusija više puta pozivala zaraćene strane da hitno prekinu krvoproliće i sednu za pregovarački sto, prenela je agencija Itar-Tass.

blank.png
09.28 - Grupa holandskih stručnjaka stigla je u Donjeck da bi se pridružila istrazi o katastrofi malezijskog aviona. Oni će prvo pogledati kako su u Torezu smeštena tela, a zatim će otići na mesto pada boinga 777 "Malezija erlajnza", javlja RIA Novosti.


Foto AP
08.45
- Spasilački timovi pronašli su tela 251 od 298 žrtava pada malezijskog "boinga -777" na istoku Ukrajine, izjavio je danas Sergej Kavtaradze, zvanični predstavnik premijera i član Saveta za bezbednost samoproglašene Donjecke Narodne Republike. Sva tela se sada nalaze u hladnjačama na železničkoj stanici u Torezu i tamo će ostati dok ministarstvo za vanredne situacije i međunarodni stručnjaci ne odluče gde će ona biti trasnportovana, a pretpostavlja se da će to biti Marijupolj, rekao je Kavtaradze za ruske medije. Kavtaradze je rekao da zvaničnici DNR preduzimaju sve mere na bezbednosti posmatrača OEBS-a i četiri ukrajinska stručnjaka koji rade na mestu pada aviona, kao i da su spremni da pruže pomoć međunarodnim stručnjacima za civilnu avijaciju, čiji se dolazak tek očekuje.


Vitalij Čurkin, Foto AP
08.40
- Savet bezbednosti UN noćas je završio konsultacije o australijskom predlogu rezolucije o avionskoj nesreći u Ukrajini i večeras u 21 sat će glasati o tome, izjavio je britanski amabsador u UN Mark Lajl Grant .Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin je izjavio da su konsultacije o predlogu rezolucije bile korisne. "Nešto smo postigli, videćemo kako će to biti realizovano", rekao je Čurkin, prenosi Itar-Tass. Rezolucijom bi od proruskih snaga u istočnoj Ukrajini bilo zatraženo da omoguće pristup srušenom avionu malezijske kompanije "Malezija erlajnz". Njome bi bila zatražena potpuna saradnja svih zemalja u regionu, uključujući Rusiju.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Obama: Šta pokušavaju da sakriju? Na Rusiji je odgovornost da omogući istragu!
Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas da je neophodno da se istražiteljima omogući pristup mestu pada aviona na istoku Ukrajine, a Rusiji je poručio da je na njoj odgovornost da utiče na proruske snage da omoguće istragu.

Obama.jpg

Međunarodni timovi su, kako je rekao, spremni da sprovedu istragu, ali proruske snage nastavljaju da blokiraju istragu i pristup mestu nesreće, preneo je Rojters.

"Moramo da obezbedimo da istina izađe na videlo" i da se zna ko je odgovoran za obaranje malezijskog aviona", rekao je Obama i dodao da istražiteljima mora da se omogući hitan i potpuni pristup mestu pada aviona.

"Rusija i predsednik (Vladimir) Putin imaju direktnu odgovornost da utiču na separatiste da sarađuju sa istragom", rekao je američki predsednik.

Akcije proruskih snaga na mestu nesreće navode da se postavi pitanje: "Šta pokušavaju da sakriju?", rekao je Obama na konferenciji za štampu.

Američki predsednik je istakao da i dalje veruje da može da se pronađe diplomatsko rešenje krize u Ukrajini.

"Ako Rusija nastavi da podržava separatiste, onda će još više izolovati sebe", upozorio je Obama i dodao da je sada vreme da se Rusija i Putin okrenu od strategije koju su dosad imali u Ukrajini.

Rusko ministarstvo odbrane danas je odbacilo optužbe da su proruske snage odgovorne za obaranje malezijskog aviona MH17 na istoku Ukrajine navodeći da je ukrajinski vojni avion leteo u blizini oborenog aviona.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Holandsko tužilaštvo otvorilo istragu o padu malezijskog aviona
Holandsko tužilaštvo saopštilo je danas da je otvorilo preliminarnu istragu povodom pada malezijskog aviona sa 298 putnika i članova posade, uglavnom Holanđana, na istoku Ukrajine.

oboren%20avion%20(1).jpg

"Tužilac Thejs Berger je ovom trenutku u Kijevu", rekao je agenciji Frans pres portparol Tužilastva Vim de Brejn, ne precizirajući šta će biti tačan zadatak tužioca.

Prema holandskom zakonu, Holandija može da krivično goni osumnjičene za ratne zločine čak i ako su počinjeni u inostranstvu, pod uslovom da među žrtvama ima Holanđana.

U avionskoj nesreći u četvrtak život je izgubilo 193 Holanđana, a veruje se da je avion oboren raketom, ali se zasad ne zna pouzdano ko ju je ispalio.

pressonline
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Ruski mediji: Zapad unapred optužuje Rusiju, istina nikad neće biti otkrivena
Nekoliko ruskih medija, bliskih Kremlju, gotovo u istom tonu pišu danas da Zapad unapred optužuje Rusiju da je odgovorna za pad malezijskog aviona u Ukrajini, ističući da istina verovatno nikad neće biti otkrivena.

zrtve.jpg

"Zapadni mediji već znaju koga da krive za gubitak aviona - Rusiju očigledno", ocenjuje moskovski dnevnik "Komsolomskaja pravda".

Dnevnik "Moskovski komsomolec" optužuje Zapad da "lepi krivicu" Rusiji pre rezultata istrage koja tek treba da počne.

"Ta krivica je određena", navodi taj list, podsećajući da su SAD "lažno optužile diktatora Sadama Huseina za posedovanje oružja za masovno uništenje uoči invazije na Irak 2003".

"Nejasno je da li je moguće reći istinu od laži u ovom divnom novom informacionom svetu", ocenjuje "Moskovski komsomolec".

Vladin dnevni list "Rosiskaja gazeta" odgovorne za rušenje aviona sa 298 putnika i članova posade smatra vlasti u Kijevu, koje optužuje da odbijaju saradnju sa Moskvom, prenosi AFP.

Drugi ruski mediji ukazuju da je avionska nesreća izazvala "novu turobnu eru" u odnosima Rusije sa Zapadom.

"Katastrofa nije samo na nebu, već i u odnosima između Rusije i Zapada", ocenjuje "Nezavisimaja gazeta".

"Olupine ''Boinga'' pale su na Rusiju", dodaje dnevnik "Komersant" koji smatra da će ishod istrage o padu aviona odrediti buduće odnose Rusije sa Zapadom.

List citira mišljenje analitičara Aleksandra Golca koji smatra da ako istraga bude "pokazala prstom na Moskvu" da će to na Zapadu Rusiju još jednom obeležiti kao "carstvo zla".

Ako istraga bude dokazala da su avion oborile ukrajinske vlasti to će značiti gubitak podrške koju Kijev ima na Zapadu, smatra on.

"Rusija treba da počne da gradi poverenje u odnosima sa Evropom", zaključuje "Komersant".

Izvor: Tanjug
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
(VIDEO) Pogledajte trenutak kada su proruske snage pronašle crnu kutiju iz oborenog aviona
Proruske snage u istočnoj Ukrajini danas su saopštile da su došle do predmeta koji liče na crne kutije iz oborenog malezijskog aviona i da su spremni da ih predaju međunarodnom istražiteljima.

crna%20kutija.jpg

- Delovi aviona koji liče na crne kutije otkriveni su na mestu udesa – rekao je premijer samoproklamovane Donjecke narodne republike Aleksander Borodaj, prenosi AFP.

On je dodao da će ti predmeti biti predati “međunarodnim ekspertima ako dođu”. Agencija Rojters prenela je takođe da je jedan od vođa proruskih snaga rekao da su oni pronašli objekte nalik na crne kutije koje su odnete u Donjeck.

Drugi zvaničnik proruskih snaga Sergej Kavtaradze kazao je da su nađena dva takva objekta, preneo je Rojters.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je danas da iza obaranja malezijskog aviona, koji se u četvrtak srušio na istoku Ukrajine sa 298 putnika i članova posade, verovatno stoji Rusija, budući da takvu akciju mogu da izvedu samo profesionalci, a ne, kako je rekao, “pijane gorile”.

Pogledajte video:



Izvor: Tanjug
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
(FOTO) Pogledajte gde je smešteno 196 pronađenih leševa iz aviona
Premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksander Borodaj potvrdio je danas da su proruske snage odnele 196 tela žrtava malezijskog aviona u rashladne vagone, negirajući navode da ne dozvoljavaju posmatračima OEBS-a da posete mesto nesreće.

Tan2014-7-20_155556258_3.jpg

Tan2014-7-20_15030804_2.jpg
Tan2014-7-20_15117842_1.jpg
Tan2014-7-20_151120703_0.jpg



Budući da je ranije bilo kontradiktornih izveštaja o tome ko je i koliko tela odneo sa mesta nesreće



Borodaj je potvrdio informaciju da je ukupno 196 tela odneto u rashladne vagone i da se u njihovoj blizini sada nalazi grupa posmatrača OEBS-a.

Izvor: Tanjug, Foto: Tanjug/AP
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Crne kutije u Britaniji, mobilizacija u Kijevu


RTS



Britanski stručnjaci analiziraće sadržaj crnih kutija malezijskog aviona. Proruske snage ranije predale malezijskim stručnjacima dve crne kutije. Voz sa telima žrtava stigao u Harkov. Rusija ponudila pomoć u istrazi.

linija.jpg

17.55 - Na zahtev holandske vlade britanski vazduhoplovni stručnjaci analiziraće sadržaj crnih kutija malezijskog aviona, napisao na Tviteru britanski premijer Dejvid Kameron, prenosi Tanjug.


linija.jpg

17.35
- Vrhovna rada odobrila slanje novih trupa na istok Ukrajine. Poslanici Partije regiona negodovali zbog te odluke, posle čega je izbila opšta tuča, javljaju ukrajinski mediji.

linija.jpg

15.32 - Vladimir Putin poručio da će Rusija reagovati na približavanje vojne infrastrukture NATO-a granicama Rusije, prenosi Itartas.


linija.jpg

14.30
- Holandski premijer: Fundamentalno promenjen stav prema Rusiji.

linija.jpg

14.00 - Putin: Rusija će pokušati da utiče na proruske snage u Ukrajini kako bi dozvolili celokupnu istragu na mestu pada aviona, prenosi Rojters.

linija.jpg

13.17 - Holandija preuzima vođenje istrage o padu malezijskog aviona, javlja Rojters.

linija.jpg

11.45 - Crne kutije biće poslate u Holandiju, odakle će ih prebaciti u Kuala Lumpur, javlja Gardijan.

linija.jpg

11.15 - Voz sa telima stradalih u padu malezijskog aviona stigao je u Harkov, javlja Rojters.

linija.jpg

Posle burne sednice Vrhovne rade gde je izbila opšta tuča, ukrajinski poslanici izglasali dodatnu mobilizaciju. Istovremeno, premijer Velike Britanije Dejvid Kameron rekao je da će stručnjaci te zemlje analizirati sadržaj crnih kutija malezijskog aviona.

Predaja-crnih-kutija.jpg

Kameron je na Tviteru naveo da će, na zahtev holandske vlade, britanski eksperti preuzeti podatke za analizu, preneo je AP.

Rano jutros, vođa proruskih aktivista Aleksandar Borodaj predao je malezijskim stručnjacima dve crne kutije oborenog putničkog aviona. U sedištu "Donjecke Narodne Republike" potpisan je dokument koji je Borodaj nazvao "protokolom kojim se finalizuje ova procedura", prenosi Rojters.

Predstavnik Malezijskog saveta za nacionalnu bezbednost, pukovnik Muhamed Sakri, novinarima je rekao da su dve crne kutije "u dobrom stanju".

"Želeo bih da iskreno zahvalim gospodinu Borodaju što je na naš zahtev dopustio da preuzmemo dve crne kutije jer su vlasništvo Malezije", rekao je pukovnik Sakri.

Britanski Gardijan izveštava da će crne kutije biti najpre poslate u Holandiju, nakon čega će biti prebačene u Kuala Lumpur.

U međuvremenu, voz hladnjača sa telima poginulih stigao je u Harkov. Tela žrtava leta MH-17 biće predata holandskoj delegaciji, koja će ih avionom prebaciti u Amsterdam, gde će biti identifikovana.

Tela će zatim biti predata njihovim porodicama, a u slučaju stranih državljana, preko službi njihovih zemalja porekla.

Ukrajinske vlasti formirale su u Harkovu istražni centar. Od 298 žrtava nesreće, 193 su bile državljani Holandije.

Holandski premijer Mark Rute rekao je da se stav Evrope prema Rusiji fundamentalno promenio nakon prošlonedeljnog obaranja aviona, a Evropska unija mora da izvrši pritisak na Moskvu da uradi više kako bi došao kraj sukobima na istoku Ukrajine.

"Mi želimo pravdu, ujedinjeni nastup Evropske unije, ali i pritisak na Rusiju da učini više. Naš prioritet je da dobijemo natrag tela naših državljana, da bude sprovedena nezavisna istraga i da pravda bude zadovoljena", istakao je Rute.

Proruski aktivisti najavili su prekid vatre u radijusu od deset kilometara oko mesta pada aviona, kako bi se međunarodnim istražiteljima omogućio bezbedan pristup.

I predsednik Ukrajine Petro Porošenko proglasio je prekid vatre u prečniku od 40 kilometara od mesta pada aviona, dok bude trajala istraga.

Moskva nudi pomoć u istrazi

Rusija je ponudila pomoć u istrazi pada malezijskog aviona u Ukrajini, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

"Rusija je spremna da pruži potpunu pomoć u istrazi, uključujući i angažovanje svojih stručnjaka", navodi se u saopštenju ministarstva.

Kako se dodaje, na rasvetljavanju nesreće treba aktivno da radi Međunarodna organizacija civilne avijacije.

Moskva je ujedno pozdravila rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom se poziva na međunarodnu istragu uzroka rušenja malezijskog aviona na istoku Ukrajine i prekid borbenih dejstava oko mesta nesreće.

I ruski predsednik Vladimir Putin noćas je u razgovoru s holandskim premijerom Markom Ruteom izrazio zadovoljstvo zbog usvajanja rezolucije.

Pad malezijskog aviona u Ukrajini tema je i današnjeg susreta šefova diplomatija EU, a "veoma važna sednica", kako je ocenila visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Ketrin Ešton, počeće izlaganjem predstavnika Holandije o obaranju putničkog aviona.

Šefica evropske diplomatije izrazila je odlučnost EU, ali i Saveta bezbednosti UN, da pristup mestu gde je avion pao bude omogućen i da tela poginulih budu tretirana prikladno i s poštovanjem.

"Takođe treba da bude sprovedena istraga. Sve informacije koje ste čuli od različitih izvora treba da budu potvrđene i mi sada treba da razmotrimo posledice tog događaja", navela je Eštonova.

Kako je rekla, EU poziva Rusiju da uradi svoj deo i osigura da proruski separatisti u Ukrajini sarađuju s posmatračima i onima koji pokušavaju da istraže mesto nesreće.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
SAD: Nema dokaza protiv Rusije
Izvor: Beta, Tanjug
Vašington -- Američki obaveštajni zvaničnici izjavili su da nema dokaza o direktnoj umešanosti ruske vlade u obaranje malezijskog putničkog aviona na istoku Ukrajine.


214440161753ced9647567c342341732_640x426.jpg
(Beta/AP)
Zvaničnici, koji su tražili da ne budu imenovani, rekli su da je avion najverovatnije oboren raketom zemlja-vazduh "SA-11" koji su ispalili proruski separatisti u Ukrajini, a da je Rusija "stvorila uslove" za obaranje aviona naoružavanjem pobunjenika.

Viši obaveštajni zvaničnik je rekao da je avion najverovatnije oboren greškom.

Zvaničnici su rekli da nemaju saznanja da li su Rusi bili prisutni lansiranju projektila, a nisu hteli da kažu da li su ekipe na lansiranju bile obučavane u Rusiji.

Nešto ranije Stejt department je najavio da će objaviti obaveštajne podatke, koji potkrepljuju tvrdnje Vašingtona da je avion "Malezija erlajnsa" u četvrtak oborila raketa ispaljena sa dela teritorije Ukrajine pod kontrolom proruskih snaga.

Predstavnica za medije Stejt departmenta rekla je novinarima da SAD veruju da je avion oborila raketa zemlja-vazduh ruske proizvodnje SA-11, ispaljena sa dela teritorije istočne Ukrajine, uz granicu s Rusijom.

Američki predsednik Barak Obama posetio je holandsku ambasadu u Vašingtonu, gde je otvorena knjiga žalosti za 298 žrtava nesreće, od kojih su 193 Holanđani.

SAD se neće zaustaviti dok se ne zadovolji pravda u slučaju obaranja malezijskog aviona iznad istočne Ukrajine, naveo je Obama u knjizi žalosti.

"Rečima se ne može opisati tuga koju svet oseća zbog tog gubitka. Ona je još jača zbog dubokih prijateljskih veza naše dve zemlje", napisao je Obama.

"Vezani tim prijateljstvom, nećemo se smiriti dok ne budemo sigurni da je pravda zadovoljena", naveo je predsednik SAD.

Portparol Bele kuće Džoš Ernest prethodno je izjavio da Vašington ne vidi da je još postignut dovoljan nivo saradnje s međunarodnim istražiteljima zaduženim za istragu pada aviona.

Međunarodnim istražiteljima i dalje je potreban potpuno slobodan pristup mestu pada aviona, rekao je Ernest, pozivajući ruskog predsednika Vladimira Putina da iskoristi svoj uticaj kod proruskih snaga na istoku Ukrajine i to omogući.
 
Natrag
Top