Ukoliko je ovo tačno Ukrajini će biti oduzeta pobeda

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Novi skandal potresa Evroviziju: Ukoliko je ovo tačno Ukrajini će biti oduzeta pobeda
I posle Evrovizije ponovo Evrovizija...

B92
210965264573d6b08ebaf2305891618_w640.jpg

foto: Beta/AP


Novi skandal potresa ovogodišnje takmičenje za pesmu Evrovizije. Kao da nam nije dovoljno što je ovogodišnja Evrovizija protekla u znaku politike, sada se pojavljuju nove spekulacije.

Ukrajinska predstavnica Džamala koja je odnela pobedu pesmom “1944“ navodno može biti diskvalifikovana. Naime, postoje snimci na kojima se vidi da je ona pobedničku pesmu otpevala u maju prošle godine što je po pravilima Eurosonga nedopustivo jer sve pesme moraju biti predstavljene tek od jeseni.

Ukoliko se ovo ispostavi da je tačno Džamali će biti oduzeta pobeda, a zanimljivo je da se snimci uklanjaju svakog trenutka sa interneta. Pretpostavljamo, Rusi ih neprestano kače, a Ukrajinci brišu.

 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Evrosong doneo odluku: Evo da li će Ukrajina ostati bez pobede zbog prevare
Nakon što se Jutjubom proširio video s koncerta ukrajinske pobednice na Evrosongu Džamale na kojem izvodi pobedničku pesmu godinu dana pre takmičenja, oglasilo se i službeno telo Evrosonga.

B92
1630992336573dc6015ed2a599132902_w640.jpg

foto: Beta/AP
Evropska radiodifuzna unija (EBU) objavila je svoje viđenje kontroverznog događaja na stranicama Evrosonga koje prenosimo u celosti.

"Pravilo Evrosonga koje glasi da prijavljene pesme ne smeju da budu komercijalno objavljene pre 1. oktobra služi tome da na takmičenju učestvuju nove pesme svake godine i da sve imaju jednake uslove. Svrha tog pravila je da se spreči distribucija kompozicije čime bi dobila nepoštenu prednost pre samog takmičenja.

U prošlosti su neke pesme bile javno dostupne pre tog datuma, ali nisu bile dostupne široj publici pa im je tako i dopušteno učešće na Evrosongu.

Slučaj Džamale i "1944" privukao je pažnju EBU-a zbog snimka nastupa iz 18. maja 2015. Snimak malog koncerta je pregledana samo nekoliko stotina puta do trenutka kad je otkriven pre nekoliko dana.

EBU je zato, vodeći se ranijim iskustvima, odlučio da objavljeni video nije dao Džamali nepoštenu prednost u odnosu na ostale i da je pesma prema pravilima mogla da se takmiči."

Podsetimo, nedavno je otkriven snimak na kom Džamala izvodi pesmu na komemoraciji etničkog čišćenja Tatara mnogo pre nego što je to prema pravilima Evrosonga smela. No, EBU je u njenom slučaju odlučio da fleksibilno tumači pravila tako da od oduzimanja pobede neće biti ništa.
 
Natrag
Top