UKA: Zbog dopinga poništiti sve svetske rekorde

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.538
UKA: Zbog dopinga poništiti sve svetske rekorde
Atletska asocijacija Velike Britanije (UKA) zatražila je da se obrišu svi svetski rekordi zbog doping skandala koji već mesecima potresa ovaj sport.

IZVOR: B92


Photo by Oli Scarff/Getty Images

Čelnici atletike u Britaniji smatraju da bi svetski rekordi trebalo da budu poništeni kako bi se započelo novo, čisto takmičenje.

Zbog toga su sastavili listu zahteva koji uključujuću duguročne suspenzije za sportiste sa pozitivnim nalazima, kao i javni registar testiranih atletičara.

Predsednik UKA Ed Vorner rekao je da je vreme za „radikalne reforme“.

„Integritet atletike u 2015. godini bio je na ispitu više nego ikada ranije“, rekao je Vorner.

Svetska antidoping agencija (WADA) zatražila je da se Rusija suspenduje sa svih atletskih takmičenja, kao i da se zatvori njena laboratorija za doping testove.

WADA je ispitala optužbe da su ruski atletičari potplaćivali sopstvene zvaničnike da im nabavljaju zabranjene supstance i lažiraju rezultate testova, a u izveštaju se navodi da je bilo i korupcije u IAAF koja je omogućila da sve to prođe nekažnjeno.

Piše da je IAAF „sistemskim propustima“ sprečio efikasni antidoping program, a dodaje se da su Olimpijske igre u Londonu 2012. godine „sabotirane“ time što IAAF i Atletska federacija Rusije nisu reagovali na ruske atletičare za koje se sumnjalo da su dopingovani.Photo by Ian MacNicol/Getty Images


Francuske vlasti pokrenule su istragu protiv bivšeg predsednika Međunarodne atletske federacije (IAAF) Lamina Dijaka, pod optužbama za korupciju i pranje novca, što ima veze sa zataškavanjem ruskih slučajeva dopinga.

Dijak je bio punopravni član MOK punih 15 godina, do 2014, kada je napunio 80 godina, što je doba kada je penzija obavezna. Nakon toga je postao počasni član.

Takođe, Dijakov sin Papa Masata, koji je bio jedan od još trojice članova IAAF koji su suspendovani, tereti se za zaveru i ucenjivanje ruskih sportista kako bi doping bio prikriven.

Lord Koe, novi predsednik ove organizacije, dupliraće u novoj godini budžet za borbu protiv dopinga, formirati posebnu grupu pre Olimpijskih igara u Riju i udvostručiti broj nadležnih koji se bave testiranjem atletičara, pa će zaposlenih biti više od 1.000.

Šta predlaže Atletska asocijacija Velike Britanije?


Photo by Patrick Smith/Getty Images


Vorner je istakao da je poverenje u sport na najnižoj tački u poslednjih nekoliko decenija, dodajući da su navijači i ’čisti’ sportisti iznevereni.

„Veća transparentnost, teže sankcije, duže suspenzije. Čak i poništavanje svetskih rekorda za novu eru. Moramo biti otvoreni za bilo šta što će vratiti kredibilitet sportu“, dodao je on.

Neke od ključnih preporuka UKA:
- Svetska antidoping agencija (WADA) treba da zadrži javni spisak svih doping testova
- U suprotnom, Antidoping agencija Velike Britanije (UKAD) i sport u celoj zemlji trebalo bi da formiraju ‘Britanski registar’
- Propušteni doping testovi moraju biti istraženi
- Promena sistema ‘tri promašaja’ po kojem bi propuštanje tri testa u dužem vremenskom periodu dovelo do suspenzije
- Federacije da ‘čistim’ sportistima daju kompenzaciju za izgubljene novčane nagrade i da se dopingovanim sportistima ponište rezultati
- IAAF treba da poništi sve postojeće svetske rekorde i krene ispočetka
- Minimum osam godina suspenzije za sportiste koji su pozitivni na doping testovima kako bi propustili dva ciklusa Olimpijskih igara, plus doživotna suspenzija ukoliko je to potrebno
- Da snabdevanje doping supstancama i lekova koji poboljšavaju performanse postane krivično delo
- Podvesti sve antidoping agencije pod jedan ‘kišobran’. Na primer, UKAD bi trebalo da promeni naziv u 'Čisti sport Velike Britanije'
 
Učlanjen(a)
21.01.2016
Poruka
114
potpuno opravdano
pa radi njega npr ako koristi doping i drugi moraju vise snage davati to jest ne mogu taktizirati i tako vec izgube tempo
 
Natrag
Top