Ujedinjeni Arapski Emirati

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Press

Dubai i Maldivi - Nova godina na pesku


23. 09. 2009


Želite praznik bez snega? Pa, planirajte na vreme. Luksuz Dubaija i rajske plaže Maldiva mogli bi da budu pravi izbor


Hotel
hotel3.jpg




DUBAI je na samom početku bilo ribarsko naselje koje je preraslo u veliku trgovačku luku, ali zahvaljujući nafti postaje veliki biznis centar i moderna turistička destinacija. Danas je Dubai trgovački grad prepun nebodera, luksuznih hotela i prelepih shoping centara. Grad se deli u dva dela, Deira na severu i Bur Dubai na jugu. Usled velikog standara i luksuza, posetioci su u mogućnosti da osete egzotičnu Arabiju u užurbanim ulicama ili u noći pod šatorima beduina sa trbušnim plesačicama pod zvezdanim pustinjskim nebom. Atrakcija samog mesta leži u kontrastu između ultra modernog i drevnog, tradicionalnog, koje daje jak pečat gradu. Od pustinjskih oaza i predivnih plaža, trka kamila i starih vetrenjača, do top shoping centara, avangardne arhitekture, Dubai daje i pruža zadovoljstvo i najzahtevanijim turistima.

Maštovita putovanja
Dubai je tokom cele godine atraktivna destinacija, ali poseban je doživljaj provesti najluđu noć u ovoj pustinjskoj metropoli. Agencija Jolly travel organizuje uzbudljiv doček Nove godine u Dubaiju sa posetom i Maldivima. Ako niste zainteresovani za daleka putovanja možete da uživate i u Parizu „gradu svetlosti". Agencija Jolly travel organizuje različite aranžmane za Pariz sa avio prevozom. Ukoliko želite da osetite čari jeseni u ovom veličanstvenom gradu možete 10. i 24. septembra da krenete na šestodnevno putovanje tokom kojeg se posećuju Luvr, Diznilend, Versaj i dvorci Loare. Cena aranžmana se kreće od 470 do 1395 evra zavisno od kategorije smeštaja (hotel sa dve, tri ili četiri zvezdice). Poseta Luvru, Versaju i Diznilendu u trajanju od pet dana organizuje se i 9.oktobra, a cena ovog putovanja kreće se od 415 do 1195 evra (zavisno od izabranog hotela). Za najmlađe je sigurno najinteresantnije putovanje u Pariz zakazano za 30. oktobar tokom su predviđena četiri dna zabave u Diznilendu. Zavisno od izabranog hotela cena aranžmana je od 385 do 755 evra. Od Pariza lako se stiže do Amsterdama. Obe metropole imaju brojne znamenistosti ali u njima vlada drugačija atmosfera. Jolly travel organizuje maštovito putovanje u Pariz i Amsterdam sa polascima 22. oktobra i 12. novembra a cena je 795. evra.


Jedna od top atrakcija je shoping u gradu. Tu možete pronaći neverovatno velik broj svetskih brandova po povoljnijim cenama od japanske tehnike do pariske garderobe.

MALDIVI
su 1200 malih ostrva grupisanih u 26 atola sačinjavaju ovaj arhipelag poznat po najlepšim koralima na svetu. Ostrva leže jugozapadno od Šri Lanke i protežu se duž ekvatora dužinom od 754 km i širinom od 118 km. Lagune su tirkizno plave sa neverovatnim koralnim grebenima i bogatim podvodnim svetom. Samo 200 ostrva je naseljenih, a daljnjih 80 se koristi samo za turizam. Plaze su fantastične, oivičene palmama i tropskim biljem, mesto gde snovi postaju stvarnost.
Dolazak u DUBAI u 01.15 h. Po obavljanju pogranicnih formalnosti, transfer do hotela. Prijava u hotel i odmor. Nakon doručka odlazak u organizovani poludnevni razgled Dubaia: odlazak do prvog sagrađenog veštačkog ostrva u obliku palme u Dubaiu, vožnja do hotela Atlantis i kratko zaustavljanje za fotografisanje; kratko zaustavljanje na poznatoj plaži s još poznatijim hotelom u obliku jedra - Burj Al Arab - čudo moderne arhitekture i jednim od najluksuznijih hotela na svetu; vožnja autobusom prema džamiji Jumeirah i razgled džamije izvana; odlazak prema Bastakiji, starom delu Dubaija koji je zadržao autohtonu arhitekturu; poseta muzeju starog Dubaija u kojem se mogu videti prikazi istorijskog života grada nekad najpoznatijeg po trgovini i brodogradnji; nastavak putovanja kroz zaliv na tradicionalnom taksi brodiću - abri do četvrti tržnica, poznatih soukova. Šetnja kroz souk sa začinima i kroz tzv. zlatni souk; uveče mogućnost odlaska na fakultativno krstarenje brodom po zalivu Dubaija s uključenom večerom (uz doplatu .....). Povratak u hotel. Noćenje.
U ranim jutarnjim satima transfer na aerodrom Dubai i prijava na let za Maldive. Let prema Maldivima na liniji EK 658 u 03.25 sati. Dolazak na Maldive u 08.30 sati. Po obavljanju pograničnih i carinskih formalnosti organizovan transfer do hotela. Prijava u hotel i smeštaj. Noćenje.


 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Čaj sa sedam zvezdica

Čaj sa sedam zvezdica

U najprestižnijem hotelu na svetu „Burdžal Arabu” radi inaše gore list, mladi Goran Stojković, jedan od glavnih menadžera ovog čuda arhitekture i ugostiteljstva

burdz.jpg


„Burdž al Arab“


Dubai, februara – U hotelu „Burdžal Arab” nema čega nema, samo treba imati – mnogo para! Nenajavljena, ni ptica ne može da ga nadleti! Ne pomaže ni međunarodna pres-karta samo da kročite na 280 metara udaljeno veštačko ostrvo, na kojem se već deset godina uzdiže oličenjeluksuza – hotel „Jedro“, prvi rangiran sa „sedam zvezdica”.
Ovaj najviši hotel na svetu (321 metar) sa najvišim atrijumom na svetu – 170 metara, ima i najveću nepristupačnost na svetu.
Da uđete, uslov je, bar dan-dva ranije, rezervacija za ručak ili večeru ili – popodnevni čaj! Osim svih generalija, pitali su ne samo za broj kreditne kartice već i –da li sam alergična na neku hranu!? Ta „čajanka” staje oko 80 evra sa čašom šampanjca. Da pijem čaj po toj ceni, ne bih ni u ludilu,ali, kad je bal nek je bal!
Već sam prilaz hotelu je fascinantan. Pošto je obezbeđenje uz pažljivo oko policajaca proverilo da smo na spisku, podigle su se rampe, spustila gvozdena barikada koja onemogućava itenkovskim gusenicama da je pregaze! Prelazimo prevlakom, kao svetostefanskom, ka hotelu. S obe strane plaže, kupači, tirkizno more, luksuzni restorani, „bagi” transporteri. Pored našeg taksija prolaze „rols-rojs”, „lamborgini”, „maserati”. Visoko gore, upravo sleće helikopter na hotelski helidrom. Polučasovni let staje 340 dolara po osobi.
Vrata taksija, naravno, otvara hotelski vratar, kao bivši igrač NBA lige, visok više od dva metra. Ljudi dolaze iodlaze, ali svako stane ispred zlatne table sa logom hotela, na ulazu, da se fotografiše za uspomenu.
Kad stupite u hol, dah zastaje. Pred vama kaskade vodopada, sa leve i desne strane ogromni akvarijumi, unutra gnjurac, da li hrani, da li čisti? Na ulazu, upadljiv znak – zabranjeno snimanje kamerom! Može samo fotoaparat. Penjemo se pokretnim stepenicama, a od pogleda nagore dobijete vrtoglavicu od visine –uvis. Unedogled tih 170 metara ide ta čudna kupasta forma, zatalasanih površina poput talasa, iza kojih su dupleks apartmani. Odjednom, sada iz druge raskošne fontane, šikne mlaz vodoskoka, 37 metara uvis! I tako svakih dvadeset minuta. Neopisivo je to osećanje prostora, sklada boja koje u prelivima prate boje mora. A sve što je žuto, to je dvadesetdvokaratno zlato, prah ubrizgan u materijale iboje. Uključujući iogromne pilastre u holu.

Untitled-1.jpg

Luksuz gde god se okrenete


U prostoru „Sahn Edar”, gde se pijuckaju čaj, kafa ili nešto drugo, pogled puca na hotel „Džumeira palas” iplaže. Donose – „jelovnik” za čaj. Čitam meni sa sedam vrsta jela, kako naši kažu „gangova”. Dolazi lepa, kosooka „konobarica”, livrejisana isa belim rukavicama, pokazuje bocu šampanjca, onogiz vrha ponude, „Louis Roederer”, zadovoljno klimnem glavom, kao OK je! I ona započinje koreografiju sipanja penušavog dragocenog napitka, neviđenu do sada ni u jednom hotelu, a pohodila sam ih,ito najelitnije, diljem sveta. A, ni na filmu. Sve vreme kamerni orkestar diskretno izvodi popularnu muziku,nedaleko stoji kuvar kraj svog specijaliteta. Oči „parim” na „Šoparovoj” radnji preko puta, nešto dalje je „Rodeo Drajv”. „Proveravam” toalet, sve je u rafiniranim cvetnim aranžmanima, zlatu isa – „Hermesovim” sapunima, dezodoransima, losionima, parfemima… Najskuplja kolekcija, na „izvol’te”.
I da skratim, sedam puta ljupke kosooke devojke donose u sofisticiranim srebrnim posudama nešto kao moderno dizajnirani „aufzic”, dvadesetak vrstakanapea, posle toga specijalitet šefa kuhinje, komad kao puter topljivog steka, obmotanog hrskavim testom sa prelivom od pomorandže, pa sorbe od jagoda, serviran iznad latica ruže. Sledeći „gang” su rapsodija od svakojakih škotskih hlepčića idžemova, pa onda mešano bobičasto sveže voće, na kraju čokolade iminjoni… Naručih čaj „masala” od koga je zamirisala okolina, a kako moja prijateljica nije našla na meniju svoju omiljenu tursku kavu, ponudili su da joj je odmah prirede. I dođoše, sve sa kolicima ipravom turskom džezvom. I tu su je, pred nama, ritualno skuvali. Ali, to, ipak, nije bila –naša turska kahva!
Naručih još jednu čašu šampanjca, misleći da je preostalo u flaši. Ali, ne lezi vraže. Ta nova čaša je idodatna cena – 40 evra. Naravno da nisam ni trepnula, „masters kartica plaća odloženo. Pa, kad ću ponovo sedeti u raskošnom „Sahn Edar” lobiju u najhotelu na svetu!? Samo jednom se živi, a „plakaću sutra” što reče Skarlet O’Hara.I onda se pojavio On, u vidu zgodnog, mladog džentlmena, iobrati se sa: „Dobar dan”. Zapanjena, saznajem da je šarmantni gospodin Goran Stojković, jedan od glavnih menadžera ovog hotela. Znanje je, reče, stekao ipekao u beogradskom „Interkontinentalu” i„Hajatu”,a ovde je od pre godinu ipo dana. Ljubazno se ponudio da nam bude „vodič” kroz hotel. Takva prilika se, zaista, ne propušta!

Mirjana Radošević
[objavljeno: 21/02/2010]
Politika
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Dubai - turizam na visokoj nozi

Dubai - turizam na visokoj nozi

Alo 12.03.2010 07:16



Trenutno najekskluzivnije letovalište na svetu je na svom početku bilo samo skromno ribarsko naselje.

Zahvaljujući nafti, danas je Dubai postao veliki biznis centar i moderna turistička destinacija, poznata kao City of Gold. Dubai krasi obilje oblakodera, ekskluzivnih hotela i šoping centara, a grad je podeljen na dva dela, Deira na severu i Bur Dubai na jugu. Usled velikog standarda i luksuza, pod šatorima beduina, gde goste animiraju trbušne plesačice, možete osetiti staru egzotičnu Arabiju. Atrakcija samog mesta leži u kontrastu između ultramodernog i drevnog i tradicionalnog. Ovde možete videti pustinjske oaze i predivne plaže, trke kamila, stare vetrenjače, ali i top šoping centre, potpuno avangardne arhitekture.
Ponude agencija
Preko agencije „Kon Tiki Travel“ možete boraviti osam dana, odnosno šest noći u hotelu „Rainbow“, kategorizovanom sa tri zvezdice. Taj hotel smešten je na pet minuta vožnje od najvećeg šoping centra u Dubaiju, blizu Indijskog bazara i šoping-mola „Burjuman“. Poseduje 40 prostranih soba i apartmana, sa klimom, satelitskom televizijom i kupatilom. Na krovu hotela možete uživati u kupanju u bazenu, fitnes centru i sauni. Za 590 evra po osobi bićete smešteni u dvokrevetnoj sobi, sa kontinentalnim doručkom, uključujući transfer po Dubaiju i razgledanja grada prema programu, troškove organizovanja i vođenja puta.

Dodatni troškovi:
-viza - 70 evra
-aerodromske takse - 141 evro.

Ukoliko ste spremni da za putovanje izdvojite nešto veću svotu, preko agencije „Eurojet“ možete boraviti sedam dana, odnosno pet noći u hotelu „Eureka“, kategorizovanom sa tri zvezdice. Hotel se nalazi u srcu Dubaija, u Deiri, na samo 10 minuta vožnje od aerodroma. U sklopu hotela je 99 komfornih soba opremljenih klimom, minibarom, satelitskom televizijom, sefom, direktnom telefonskom linijom i internet konekcijom. Hotel raspolaže i bazenom, koji se nalazi na krovu zgrade, teretanom, rentakar uslugama, kao i uslugama pranja i sušenja veša. U sklopu hotela nalaze se restorani sa indijskom, arapskom i kontinentalnom kuhinjom. Postoje i barovi koji rade 24 sata dnevno, a tu je i diskoteka. Za 462 evra po osobi, dobićete smeštaj u dvokrevetnoj sobi, sa uračunatim doručkom i povratnim avionskim prevozom. U cenu su uračunati i transfer po Dubaiju i usluge vodiča.
Dodatni troškovi:
-viza - 70 evra
-aerodromske takse - 140 evra
Agencija „1A Travel“ takođe u ponudi ima putovanja u Ujedinjene Arapske Emirate. Preko ove agencije možete boraviti pet dana, odnosno četiri noći u hotelu „Holyday Inn Express Dubai Jumeirah“, kategorizovanom sa tri zvezdice, po ceni od 499 evra po osobi. Za taj novac bićete smešteni u dvokrevetnoj sobi sa uračunatim doručkom. Hotel se nalazi na pet minuta udaljenosti od Dubai internacionalnog centra, a 20 minuta od aerodroma. Hotel ima 193 sobe koje su opremljene fenom, mini frižiderom, sefom, TV-om sa satelitskim kanalima, klimom i uređajima za pravljenje kafe i čaja. Hotel nudi „a la card“ restorane za ručak i večeru i interkontinentalni doručak.
Dodatni troškovi:
-viza - 70 evra
-aerodromske takse - 140 evra


Atrakcije


Jedna od najvećih atrakcija je šoping. Ovde možete pronaći neverovatno veliki broj svetskih brendova, po znatno povoljnijim cenama. U Dubaiju postoji sve, od japanske tehnike do pariske garderobe. Godišnji šoping festival privlači milione turista. Ujedinjeni Arapski Emirati imaju povlastice prilikom uvoza, koje vam omogućavaju da kupujete stvari koje su jeftinije nego u zemlji porekla. Međutim, ukoliko niste u potrazi za ekskluzivnim brendovima, u Dubaiju možete kupovati i u očaravajućim juvelirnicama, prodavnicama po prostranim sokacima, gde možete pronaći sve, od arapske umetnosti do egzotičnih začina.




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Gradi se najskuplji grad na svetu

18. 04. 2010. 08:01h| Deutche Welle

Gradi se najskuplji grad na svetu

Do sada smo se čudili megalomanskim projektima iz Emirata i pokatkad zavrteli glavom pitajući se: "Čemu sve to?“. A sada stiže novo čudo sa Bliskog Istoka - Masdar siti - grad za primer, koji će koštati 22 milijarde dolara.
Koliko košta grad budućnosti? Odgovor glasi - 22 milijarde dolara! Ako računamo da će imati 50.000 stanovnika, kao što je najavljeno, onda to znači 400.000 dolara po glavi.

Toliko novca je Abu Dabi izdvojio za stvaranje Masdar sitija - grada budućnosti u pustinji. Emirati su šesti po redu izvoznik nafte u svetu, veoma bogata, a mala zemlja. Međutim, neće sam finansirati novi grad. S obzirom da je Masdar siti zamišljen kao takozvani klima i ekološki neutralni grad troškovi će delom biti pokriveni prodajom sertifikata za emisiju štetnih gasova, kako je to predviđeno protokolom iz Kjota.

54081_masdar3_ig.jpg
Od plana...

54084_masdar7_ig.jpg

54087_masdar10_ig.jpg

...preko makete...
54095_masdar18_ig.jpg

...do izgradnje
54096_masdar19_ig.jpg

54094_masdar17_ig.jpg

Masdar Siti
54089_masdar12_ig.jpg

54079_masdar1_ig.jpg

54080_masdar2_ig.jpg

54086_masdar9_ig.jpg

54082_masdar4_ig.jpg

54083_masdar5_ig.jpg

54088_masdar11_ig.jpg

54078_masdar20_ig.jpg

54090_masdar13_ig.jpg

54093_masdar16_ig.jpg

54092_masdar15_ig.jpg


"Stanovnici ovog grada će imati najviši standard svesni toga da ne škode okolini“, kaže se u reklamnom filmu koji je napravila arhitektonska kancelarija "Foster i partneri“. Slavni Britanski arhitekta Lord Norman Foster i 500 saradnika iz celog sveta rade na stvaranju ovog grada 21 veka.

"Ostvariće se jedan san. Svi mi želimo da živimo komforno, ali želimo da štedimo prirodne resurse i želimo da našoj deci i unucima ostavimo zdravu planetu. Masdar siti se zasniva na desetak principa koji se često zapostavljaju. Neki od njih su fer trgovina, zdravlje, sreća, poštovanje lokalnih tradicija i kulture“, kaže Razan al Mubarak, šefica "Vord Vajd Fonda“ u Abu Dabiju i jedna od savetnica na ovom projektu.


Masdar siti je luksuzni grad snova iz budućnosti - 80 odsto manja potrošnja vode od uobičajenih gradova, 100 odsto reciklaže smeća, nula odsto emisije ugljen dioksida. Ulice će biti uske, kao u tradicionalnim arapskim gradovima, kako bi u njima bilo hlada. To neće ometati saobraćaj jer ga skoro neće ni biti. Ulicama će ići samo pešaci i po koji elektro auto, a za transport putnika će se pobrinuti dobro razuđeni metro. Zgrade, parkovi i vodene površine će pustinjsku klimu pretvoriti u prijatnu za život, i to bez fosilnog goriva. Energija će stizati od sunca i vetra, a ono što preostane isporučivaće se drugim gradovima.

[YOUTUBE]8V7UpFOm8w0&feature[/YOUTUBE]

Postavlja se pitanje od čega će živeti takav jedan grad u pustinji? "Privući ćemo firme iz celog sveta, banke i institute koji ovde žele da istražuju. Masdar siti je rešenje za sve oblike biznisa kada je reč o obnovljivoj energiji“, kaže Sultan al Džaber, šef projekta.

Pored super modernog centra za tehnologije koji će se izgraditi u saradnji sa čuvenim Institutom u Masačusetsu, Masdar siti će biti i sedište Internacionalne agencije za obnovljivu energiju. I mada je jasno da će Masdar siti biti jedinstven projekat koji neće moći da se kopira u svetu, saznanja i rešenja ovog grada moći svakako da se iskoriste.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Gradi se Ferarijev zabavni park u sred pustinje

23. 04. 2010. 15:04h| Vestionline

Gradi se Ferarijev zabavni park u sred pustinje

Do kraja ove godine u Abu Dabiju bi trebalo da se otvori Ferarijev prvi, a ujedno i najveći tematski park zatvorenog tipa na svetu. Čitav kompleks je izgrađen je u obliku talasastog profila karoserije "ferarija GT“.
Posetioci ovog najvećeg tematskog parka moći će da uživaju u više od 20 atrakcija. Moći će da se upusti u najbržu vožnju rolerkosterom koji se kreće brzinom od 200 kilometara na sat i dočarava osećaj vožnje u bolidu Formule 1.
55598_ferari3_ig.jpg

55597_ferari2_ig.jpg

55596_ferari1_ig.jpg

55599_ferari4_ig.jpg

55604_ferari9_ig.jpg

55603_ferari8_ig.jpg

55601_ferari6_ig.jpg

55595_ferari11_ig.jpg

55605_ferari10_ig.jpg

U sklopu parka moći će da se zaviri i u srce "ferarijevog“ motora pomoću interaktivne 4D tehnologije. Sve u svemu, ovaj tematski park želi da fanovima „ferarija“ omogući nezaboravnu avanturu i iskustvo.

Jarko crveni krov građevine ukrašen je najvećim ikad napravljenim logom firme, dimenzija 65 puta 48,5 metara, a krov zauzima površinu od 200.000 metara kvadratnih. Prostor oko zgrade ima površinu od 450.000 m2.
 
Član
Učlanjen(a)
13.02.2010
Poruka
4.075
Dubai | ponedeljak 30.05.2011 - b92.net



Dubai - turistički fenomen

Dubai je kao turistička destinacija postao pravi fenomen i ceo svet je ostavio u šoku. Mnoga popularna turistička mesta pokušavala su godinama da steknu reputaciju i izgrade potrebnu infrastrukturu kako bi privukla turiste, a turizam u Dubaiu rascvetao se u vrlo kratkom vremenskom periodu, zahvaljujući nekim pametnim potezima tamnošnje vlade.

9440872004de389f854ec0037033850_orig.jpg


Dubai je postao uspešan grad i turistička destinacija sa preko 10 miliona posetilaca godišnje. U njemu možete jesti u najboljim restoranima, kupovati u najekskluzivnijim buticima i baviti se najrazličitijim aktivnostima. Ovde ćete naći informacije o lokalnim atrakcijama, hotelima, restoranima, imanjima, poslovima, sportovima, zabavama i još mnogo toga.

Pre nego što je postao popularna destinacija, turisti su u Dubai uglavnom svraćali za vreme godišnjeg Šoping festivala. Ipak to su više bili kupoholičari nego turisti koji bi razgledali znamenitosti i uživali u lepom vremenu. Jedan šeik iz Dubaia je na neki način pomogao turizam ove zemlje jer je pomislio da bi zalihe nafte mogle da presuše i da zemlji treba neki drugi oblik trgovine koji bi pomogao njihovoj ekonomiji. Tako je počelo planiranje kako da se ovaj grad pretvori u luksuzno odmaralište, ali i komercijalni centar. Veliki deo novca koji je zarađen od naftne ekonomije uložen je u promociju turizma Dubaia.

Dubai je smešten na tački gde se susreću Evropa, Afrika i Azija. Stečeni su mnogi uslovi za razvoj sajmova i izložbi, a najpopularniji je Dubai World Trade Center. Zbog mesta gde se nalazi, Dubai je zgodan i kao mesto internacionalnih sastanaka i seminara jer se do njega dolazi lako skoro iz bilo kog kraja sveta. On već privlači stotine biznismena svakoga dana.

13446214554de389f88b52a343817235_v4%20big.jpg


Dubai ima i jednu od najlepših plaža Džumeira (Jumeirah) koja ima neke fantastične resorte poput Burj Al Arab. Svi hoteli na plažama su izuzetno visokog kvaliteta i nude sjajnu uslugu. Dubai zatvoreno skijalište, safari pustinja, snoubording na peščanim dinama, golf i naravno tu je i šoping, koji je ovde jedinstveno iskustvo. Najviše posetilaca ima između oktobra i aprila jer je vreme tada najprijatnije.

Atrakcije u Dubaiu

15521092004de389f8ad411903712679_v4%20big.jpg


Zlatni suk (Dubai Gold Souk)

Dubai je odavno poznat kao „grad zlata“, uprkos činjenici da je većina ovog plemenitog metala uvezena iz Azije i susednih zemalja. Dubai je oslobođen taksi na zlato, pa je zato raj za njegove ljubitelje. Predstavlja centar trgovine nakitom na Bliskom istoku. Štaviše, ovde je zlato najjeftinije na svetu.

8554171214de389f8ddc15450952594_v4%20big.jpg


Globalno selo (Global Village Dubai)

Locirano u Dubailendu, Globalno selo jeste najveći projekat za odmor, turizam i zabavu na svetu. Ovo je prva kulturna i šoping destinacija u regionu, gde se mogu sresti pomešane razne kulture, umetnosti, pozorišta i kuhinja sa celog sveta.

6075294994de389f92079a754573486_v4%20big.jpg



Put Šeika Zajeda (Sheikh Zayed Road)

Upečatljiva nova zgrada sedišta Etisalata nalazi se u blizini Trgovinskog centra Dubaija, na kružnom toku pored puta Šeika Zajeda. Ne postoji impresivniji deo Dubaia od ovog puta koji ostavlja bez daha novopridošle turiste svojim izvrsnim dizajnom. Neke od najimpresivnijih građevina jesu Kule Emirata (the Emirates Towers) gde su smeštene kancelarije i hotel.

Umetničke galerije u Dubaiu

Umetnička scena u Dubaiu, i uopšte Ujedinjenim Arapskim Emiratima, značajno je poboljšana tokom vremena, pa umetničke galerije u Dubaiju postaju poznate širom sveta. Umetnici iz različitih oblasti Bliskog istoka i raznih delova sveta izlažu svoja umetnička dela ovde.

6570848394de389f95b0ae720992706_v4%20big.jpg


Pustinjski safari (Desert Safari)


Veličanstvenost i harmoniju pustinje možete osetiti u uzbudljivom poludnevnom, celodnevnom ili čak noćnom safariju. Ovi akcioni-paket izleti obuhvataju prolazak kroz razne topografije, od peščane pustinje, do planina uz jahanje kamila, posetu farmama koza i izolovanim selima.


9346936004de389f992e53419101383_v4%20big.jpg

Džumeira džamija, Foto: pit@cpan/Flickr


Gradska tura i avanturistički safari (Dubai City Tours and Adventure Safaries)

Gradska vođena tura ulicama Dubaija pružiće vam uvid u drevnu arapsku kulturu i nasleđe pomešano sa modernim kosmopolitskim načinom života. Posetićete veliku Džumeria džamiju (Jumeirah Mosque), zatim ćete proći pored šeikove palate na putu pored plaže.
Iskusićete uzbudljivu vožnju Abrom (Abra), vodenim taksijem koji predstavlja veoma popularan lokalni vid transporta. Na ovaj način možete stići do suka začina ili suka gde se prodaje zlato.

Džumeira plaža (Jumeirah Beach)


Dubai je blagosloven predivnom obalom i gradska vrelina čini idealan izgovor da dan provedete na plaži. Glavne plaže se nalaze duž Jumeira puta. Aktivnosti na plaži uključuju ronjenje, gnjuranje, džet skiing i pecanje, a postoji veliki broj radnji gde oprema može da se iznajmi.

Skijanje u Dubaiju

Postoji 5 staza različite težine, visine i nagiba. Najduža je 400 m, sa padom od 60 m. Postoje manji nagibi za početnike, kao i crne staze za iskusnije.

Parkovi u Dubaiju

Imaju reputaciju jednih od najboljih na svetu. Postoje zabavni parkovi, kao i oni za rekreaciju i vrtovi za odmaranje. Svi predstavljaju izvrsno okruženje za beg od vreve gradskog života.

Hotelski kompleksi na plaži (Beach Resorts in Dubai)

Predstavljaju neverovatan spoj zdanja od mermera i stakla sa prelepim vrtovima koji vode do privatnih plaža. Okruženje je vrlo luksuzno, a beli pesak i toplo more pružaju poseban ugođaj.

Spa kompleksi (Spa Resorts in Dubai)

Nudeći nekoliko najekskluzivnijih butika na svetu, pored super-luksuznih hotela, zlatnih plaža i uzbudljivog noćnog života, duty-free zona u Dubaiju je raj za kupoholičare. Spa kompleksi nude nešto sasvim drugačije, uglavnom namenjeno elitnoj klijenteli.

Delfinarijum (Dubai Dolphinarium)

Cilj Dubaija da bude različit iskazuje se kroz stvaranje drugačijih formi ekonomskog bogatstva, odvojenih od primarnih naftnih izvora. Iz tog razloga je napravljen i delfinarijum, kako bi obezbedio zabavu, edukaciju i lepe prizore za strane posetioce.

18737780844de389f9deef8298618119_v4%20big.jpg

Brod ispred Muzeja, Foto: Mr/Smith/Flickr​


Muzej Dubaija (Dubai Museum)

Obuhvata arheološke predmete, kao što su grnčarija, metalni i kameni artefakti, kamene gravure, i skeleti pronađeni tokom iskopavanja na ovom području. Neki su stari i do 4000 godina.

Divlji vodeni tematski park (Wild Widi Water Theme Park)

On je mokar i divlji, najdivljiji park ikad! Prostire se na 12 hektara čiste zabave sa 23 adrenalinske vožnje i atrakcijama koje preklinju za još. Smešten je između Burj Al Araba i Jumeirah Beach hotela, na samo 20-ak minuta vožnje od centra grada.



Zemlja Čuda tematski park (Wonderland Theme Park)

Ogromni centar smešten u zatvorenom, sa preko 100 vožnji, igrica, i još mnogo toga. Ovde postoji i mesto za mame i tate gde mogu da popiju kafu ili pojedu ukusni obrok u jednom od kafea koji se nalaze u centru.

Um Al Kajvejn (Umm Al Quwain)

Kažu da je Um Al Kajvejn najbolje mesto na svetu za obožavaoce zvuka talasa i mira. Plovidba mirnim vodama lagune nudi najbolji provod ove vrste u Emiratima.

6991671914de389fa27981381603990_v4%20big.jpg

Foto: Ras Al Hajma/Flickr​


Ras Al Hajma (Ras Al Khaimah)

Lociran na severnom kraju UAE, na obali Persijskog zaliva, Ras Al Khaimah emirat zahvata područje od 43 km. Predivne lagune i peščane plaže nadovezuju se na planinsku granicu sa Omanom.

2280014864de389fa57cde564410826_v4%20big.jpg

Fudžejra emirat, Foto: saham_pablo/Flickr​


Fudžejra emirat (Fujairah)

Jedan od 7 emirata, takođe je vrlo popularna turistička destinacija. Jedini je smešten na istočnoj strani UAE, u Omanskom zalivu.
 
Poslednja izmena od urednika:
TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.433
Mazdar Siti - budućnost je počela

[h=1]Mazdar Siti - budućnost je počela[/h]Na stanicu gradskog prevoza pristiže neobično vozilo, nalik na ona u SF filmovima. Otvaraju se staklena vrata, najpre stanična, a onda i na vozilu, glas vas navodi da uđete. Unutra su četiri mesta, dva naspram dva, između prostor za odlaganje stvari, telefon. I krećete, nema vozača, krećete tek tako, bešumno i uskoro stižete do malog trga.

17151701244f266488eeb89877330219_orig.jpg


Na njemu kafeterija, banka, prodavnica, u pozadini Institut. Sve deluje futuristički, tišina je, samo glasovi ljudi, a i njih je malo. Mazdar Siti (Masdar City) je grad budućnosti, niče od 2006. nadomak Abu Dabija, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a vozilo s nevidljivim vozačem, gradski je prevoz budućeg grada i radi na električnu energiju.

Vozač je neki robot tamo negde u nekoj od zgrada koje u Mazdar Sitiju već postoje. Generalni i izvršni direktor projekta Mazdar je dr Sultan Al Džaber, a reč je na neki način o pionirskom poduhvatu stvaranja naselja koje će funkcionisati koristeći totalno i isključivo obnovljive izvore energije. Projekat finansira Vlada u Abu Dabiju, dizajnirala ga je britanska firma Foster and Partners, a sve u tom gradu funkcionisaće isključivo na sunčevu energiju i druge vrste obnovljivih izvora energije, bez ekoloških otpadaka.

Mazdar Siti uveliko se gradi na 17. kilometaru jugozapadno od Abu Dabija, blizu aerodroma. Predviđeno je da jednog dana to bude i sedište Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA). U gradu budućnosti od septembra 2010. postoji Institut za nauku i tehnologiju, u kojem najveći svetski stručnjaci iz različitih oblasti ispituju nove materijale, mogućnosti i šanse da Mazdar Siti bude najčistije mesto za život na planeti. Masdar institut otvoren je u saradnji sa Institutom za tehnologiju Univerziteta Mačusets i njegovi studenti su ustvari prvi stanovnici grada budućnosti.




Projekat vodi Kompanija za energetsku budućnost Abu Dabija (ADFEC), a kad je osnovana u leto 2006. za početak su za osam godina gradnje novog grada bile predviđene 22 milijarde dolara. Partneri u projektu su Consensus Biznis Gruo, Credit Suis i Simens.

Gradnja je počela u leto 2008. i prvih šest objekata bili su završeni u oktobru 2010. Završetak celog naselja planiran je najdalje do 2025. godine. Mazdar Siti biće grad na šest kvadratnih kilometara, tu će biti dom za 45.000 do 50.000 ljudi, stotine firmi imaće tu svoje pogone, a u njima će, osim budućih žitelja Mazdar Sitija posao imati i drugi radnici, koji će, kako se planira, svakog dana dolaziti na posao u grad budućnosti.

Automobilima će biti zabranjen ulazak u grad, a saobraćaj unutar Mazdar Sitija odvijaće se isljučivo vozilima gradskog prevoza koja rade na struju. Mazdar Siti će biti zaštićen od vrućih vetrova, ulice će se nalaziti u senci, a prskalice za hlađenje biće raspoređene po celom gradu. Tvorci Mazdar Sitija predviđaju da će to biti najnovije, najbolje i najčistije mesto za udoban i zdrav život, što pretpostavlja korišćhenje najmodernijih tehnologija na kojima se u ovdašnjem Institutu uveliko radi.

Među prvim građevinskim projektima je sunčana elektrana snage 40-60 megavata, koju gradi nemačka firma Conergy, i koja će davati električnu energiju za sve druge građevinske poduhvate. Sadašnja elektrana koja isključivo crpi energiju sunca snage je 10 megavata i pravi dovoljno struje ne samo za sadašnje potrebe grada koji niče, već se njom snabdevaju i okolna naselja.

Sve dosad izgrađene zgrade u Mazdar Sitiju pokrivene su solarnim pločama, a planira se da do okončana gradnje celog grada snaga energane na sunčevu energiju bude više od 100 megavata.

Korišćenjem energije vetra trebalo bi da bude obezbeđeno do 30 megavata, a u mestu će biti obilato korišćena i geotermalna energija. Sunčeva energija za rasoljavanje morske vode planirana je kao dobar i siguran način za snabdevanje grada vodom, predviđeno je i da se 80 odsto upotrebljene vode reciklira, a i otpadne vode biće korišćene za neke namene, pre svega za navodnjavanje zemljišta. I ostale vrste otpadaka imaće korisnu primenu u Mazdar Sitiju.

Tako će biološki otpad biti korišćen umesto veštačkog đubriva, a deo kao dodatni izvor energije. Industrijski otpad, kao plastika i legure biće reciklirani i ponovo upotrebljeni za druge namene. Zemlja kojom će biti "prekriven" Mazdar Siti je sorte "palmwood", to je trajna, tvrda zemlja koju je razvila kompanija Pacifik Grin pomoću nasada kokosove palme. Skeptici strahuju da će Mazdar Siti biti samo još jedan simbol bogatstva i moći Abu Dabija i da će postati samo još jedno luksuzno mesto za život bogataša.

Neki od njih čak predviđaju da će to biti vrhunac novog globalnog fenomena i narastajuće podeljenosti planete na bogate i siromašne, od kojih će oni prvi živeti u haj-end enklavama, a drugima ostaju bezoblična geta. Činjenica je jedna - Ujedinjeni Arapski Emirati su mlada država, nastala pre samo 40 godina, za koje vreme su, sticajem okolnosti da cela zemlja leži na nafti, postali "nepristojno" bogati.

Ali činjenica je i da su veliki deo tog bogatstva rešili da upotrebe upravo da bi "proterali" naftu iz upotrebe i stvorili ekološki čisto mesto za život na terenu na kojem su pet santimentara ispod asfalta pesak, a nešto niže nafta.

B92
 
Poslednja izmena od urednika:
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
10 stvari koje morate znati pre putovanja u Dubai
Nekad, samo mesto u pustinji, danas grad u kojem postoji sve što možete zamisliti. U poslednjih dvadesetak godina ovde je niklo toliko čudesnih i luksuznih zgrada, a s obzirom na vozni park i automobile koje viđate na putevima, na trenutke vam se čini kao da ovde žive samo bogataši.

Izvor: B92
167897035958481e59ca755866600795_v4%20big.jpg

Foto: Thinkstock
Ali, pre nego što odete, evo nekoliko saveta koji bi mogli dobro da vam dođu u najvećem gradu Ujedinjenih arapskih emirata.

1. Postoji i život van nebodera

Jeste, grad obeležavaju brojne visoke građevine koje paraju nebo, ali Dubai ima i istoriju koja nije tako siromašna. Prošetajte do dela po imenu Dubai Creek. Radi se o originalnom centru grada gde i dan danas trgovci s Bliskog istoka dolaze da prodaju svoju robu. Iranski tepisi, omansko srebro, ovde zaista ima svega, a vi, naravno, niste obavezni ništa da kupite, možete samo i razgledavati.

2. Hrana je fantastična

Jedna od prednosti kod ogromnih gradova uvek je i bogat izbor različite hrane, a toga ovde zaista ne manjka. I ne, u igri nisu samo luksuzni restorani, iako njih ima mnogo, već u kvartu Bur Dubai možete uživati u hrani na ulici i jesti specijalitete pripremljene na iranski, filipinski, jemenski, indijski, pakistanski i afganistanski način.

3. Ne treba vam burkini

Ne bojte se, niko vam neće ništa nažao učiniti zbog kupanja u bikiniju. Iako UAE jeste muslimanska zemlja, nije konzervativna koliko bi stereotipno moglo da se zaključi. Obucite se kao i u Evropi, kratke pantalone su skroz u redu, a nema potrebe ni za pokrivanjem kose.

4. Ipak uzmite nešto toplo

Trebaće vam za tržne centre koji su ovde prava atrakcija, a klima u njima radi svom snagom. Takođe, ako planirate da posetite veličanstvenu Jumeirah džamiju, morate imati na umu da u nju ulazite pristojno odeveni.

5. Taksiji su jeftini

Metro je još jeftiniji, ali i taksiji su sasvim prihvatljivi. Mnoge stanice metroa nisu baš na najzgodnijim lokacijama, tako da, slobodno uzmite taksi i ostavite napojnicu dobrom vozaču.

6. Alkohola ima

I to prilično mnogo. Restorani, barovi i klubovi toče alkohol, ali ipak, nemojte se sad baš opiti pa bauljati ulicama. U tom slučaju rizikujete intervenciju policije, a završiti koji dan na trežnjenju ne bi bila najzgodnija stvar.

7. Pripazite gde se ljubite

Izbegavajte ljubljenje u javnosti i ne privlačite pažnju na taj način. Ovo uključuje i klubove, hotele, taksije i plaže, tako da, pripazite i ljubite se do mile volje unutar vaše hotelske sobe. Naravno, seks u javnosti nemojte ni pokušavati.

8. Vruće, vruće, užasno vruće

Reći ćete, "navikli smo na visoke temperature leti". Tačno, ali ni blizu ovakve. Kad živa pokaže 50 stepeni, bežite u hlad ili klimatizovanuu prostoriju, a ako hoćete da idete kad je ipak malo prijatnije, birajte period od novembra do marta.
9. Spa centri su divota

I svi koji su ih isprobali, kažu da takvih nema nigde na svetu. Izbegnite mesta za ulepšavanje u tržnim centrima i radije takva mesta potražite u hotelima. Skupi su, tačno, ali vrede svakog dolara.


10. Tržni centri su zapravo, prilično zabavni

Ignorišite ljude koji "pljuju" po tržnim centrima u Dubaiju. Istina, oni nisu mesta kulture, ali su prilično zabavni. Ogromni akvarijumi, ski staze, klizališta, bioskopi i sve to možete naći u njima, tako da, šoping je ovde često sporedna stvar.
 
Učlanjen(a)
11.11.2017
Poruka
38
Mračna strana Dubaija o kojoj niko ne govori

_--ktkqTURBXy9mZjNmZjAxNGI1YjNjMjEzMmNhODNhNDAyN2ZhYWIyOS5qcGVnkZMCzQF3AA


Dubai važi za jedan od najglamuroznijih i najbogatijih gradova na svetu. Ovaj biser Bliskog istoka je pravi raj za turiste - pun ekstravagantnih građevina, skupih automobila, ludog noćnog života i luksuznih jahti... Međutim, pored te bleštave slike koja se servira turistima, postoji i druga strana Dubaija koja je daleko od glamurozne, prenosi The Richest.

Radnici provode 14 sati dnevno na vrelih 40 stepeni Celzijusovih

Dubai se razvija brzinom svetlosti, ali da bi sve te predivne zgrade krasile horizont, pre svega su potrebni ljudi koji će ih izgraditi.

Oni rade u najgorim mogućim uslovima, čak i po 14 sati dnevno na temperaturi od preko 40 stepeni Celzijusovih.

Nesreće i zdravstveni problemi su svakodnevna pojava, a česti su i smrtni slučajevi, ali se to uspešno zataškava.


Možete da završite iza rešetaka zbog ljubljenja u javnosti

Iako je Dubai predstavljen kao moderan i liberalan grad, većina stanovništva je muslimanske veroispovesti i jako drže do čednosti.

Turisti nisu izuzeti od ovih pravila, a vanbračni seksualni odnosi su u Ujedinjenim Arapskim Emiratima ilegalni, pa je to i za posetioce veliki rizik.
Ljubljenje na javnim mestima je strogo zabranjeno pod pretnjom zatvora, a čak i držanje za ruke na ulici može vam doneti veliku novčanu kaznu.

Trgovina ljudima

Iako se strogo nadgleda i tako nevina stvar poput ljubljenja, noću se situacija znatno menja. U Dubaiju postoji preko 30.000 prostitutki, a prosečna tarifa im je 500 dolara na sat.

S obzirom na to da arapski moćnici odlično zarađuju na prostituciji, ona se prikriveno podstiče, a belo roblje je neretka pojava na koju policija ne obraća pažnju.

Rasizam
Iako živimo u 21. veku rasizam je u većem delu sveta zakonski regulisan, međutim u Dubaiju drugačije stoje stvari. Tamo vredite tačno onoliko koliko vredi vaš pasoš.

Evropljani i Amerikanci, na primer, zarađuju gotovo upola više od ljudi iz zemalja Trećeg sveta radeći isti posao za istu kompaniju. Jednakost je tamo pojam koji ne postoji u stvarnosti.

Rasizam
Iako živimo u 21. veku rasizam je u većem delu sveta zakonski regulisan, međutim u Dubaiju drugačije stoje stvari. Tamo vredite tačno onoliko koliko vredi vaš pasoš.

Evropljani i Amerikanci, na primer, zarađuju gotovo upola više od ljudi iz zemalja Trećeg sveta radeći isti posao za istu kompaniju. Jednakost je tamo pojam koji ne postoji u stvarnosti.

Smeštaj i uslovi u kojima rade su blago rečeno užasni, a mesečno zarađuju oko 100 dolara.


Sloboda govora ne postoji

Uslovi nisu strogi samo za državljane, već i za useljenike kojih je u Dubaiju oko 80 posto.

Ako u javnosti iznesete mišljenje koje se ne slaže s politikom čelnika, kontaktiraće vas njihova tajna policija koja će vam ponuditi dve opcije: da ćutite ili da vam sve što imate bude oduzeto.

Za useljenike je situacija još gora uzevši u obzir komplikovane procedure sticanja državljanstva, pa postoji opasnost da vas deportuju iz države bez obzira koliko dugo živite tamo.

Uništavanje okoline

Dubai se ubrzano razvija i novi kompleksi zgrada niču gotovo preko noći. Svako gradilište proizvodi na tone smeća, kanalizacijskog i hemijskog otpada.

Sistemi za uništavanje otpada ne mogu da prate ubrzani tempo proizvodnje, pa se smeće najčešće baca u more.

S obzirom na to da se nalazi u pustinji, Dubai svu pitku vodu mora da uvozi. Budući da su prilično bogata zemlja, to ne smatraju toliko velikim problemom, ali trošenje vode je suludo.
Na primer, veliki broj golf terena koristi 15 miliona litara vode na dan samo da bi im travnjaci bili zeleni.
Dok u ostatku sveta vlada velika nestašica pitke vode i neki ljudi doslovno umiru od žeđi, arogancija Dubaija se vidi upravo u tom rasipničkom stavu prema vodi.



Kad se iscrpi sva nafta sledi propast

Najrazvijenija grana ekonomije svih zemalja Srednjeg Istoka upravo je bušenje nafte.
Prognoze stručnjaka tvrde da će nafte ponestati u sledećih dvadesetak godina, a tada će cena biti tolika da će se čovečanstvo verovatno preusmeriti na druge izvore energije.
Moguće da će Dubai nakon toga zbog velikih troškova i rasipnog načina života osetiti siromaštvo.


Zarobljavanje divljih životinja

Skupoceni automobili i raskošne vile najbogatijim građanima Dubaija više nisu dovoljne. Najnoviji trendovi u pokazivanju bogatstva su nabavka egzotičnih divljih životinja i držanje istih kao kućnih ljubimaca.
Obično se radi o divljim mačkama, tigrovima, panterima ili lavovima, a njihovi vlasnici plaćaju trenere i dresere kako bi ih pripitomili.


Saobraćajne nesreće

Uvreženo je mišljenje da je Dubai najgori grad na svetu kad je reč o saobraćaju.

Lako je zaboraviti na saobraćajna ograničenja ako imate "lambordžini" vredan pola miliona dolara, a saobraćajne nesreće su jedan od najčešćih uzroka smrti u Dubaiju.



Izvor: index.hr
 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top