"Ujak Bonmi" dobio Zlatnu palmu

__John__Wayne__
LEGEND
Učlanjen(a)
26.09.2009
Poruka
7.371
"Ujak Bonmi" dobio Zlatnu palmu


Film tajlandskog reditelja Apičatponga Verasetakula "Ujak Bonmi koji može da se seti svojih prethodnih života" dobitnik je Zlatne palme na Filmskom festivalu u Kanu. Najbolja glumica Žilijet Binoš. Havijer Bardem i Elio Đermano najbolji glumci.
Tajlandski film "Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives" (Ujak Bonmi koji može da se seti svojih prethodnih života), Apičatponga Verasetakula osvojio je Zlatnu palmu za najbolji film na 63. Kanskom festivalu.
Uncle%20%20Boonmee-box.jpg

Zlatna palma za film "Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives"

Za najbolju glumicu proglašena je Žilijet Binoš za ulogu u filmu "Copie Conforme".
Zilijet.jpg

Žilijet Binoš

Španac Havijer Bardem za ulogu u meksičkom filmu "Lepota" i Elio Đermano za ulogu i filmu "La nostra vita", najbolji su glumci po oceni žirija.
bardem.jpg

Najbolji glumci Havijer Bardem i Elio Đermano

Veliku nagradu žirija dobio je Gzavje Bovoa za film "O ljudima i bogovima", a u kategoriji reditelja nagradu je osvojio Francuz Matije Amalrik za film "Na turneji".
Nagradu za najbolji scenario dobio je Koreanac Li Čang-Dong za film "Poezija".
Prethodnice glavnih nagrada

Ekumenski žiri kanskog festivala nagradio je u film "Des hommes et des dieux" (O ljudima i bogovima) francuskog sineaste Gzavjea Bovoaa. Žiri, koji čini šest uticajnih katolika i protestanata, pohvalio je Bovoaov film za „plastičnu lepotu i izuzetnu glumu".
O-ljudima-i-bogovima.jpg

Nagrada Ekumenskog žirija: „O ljudima i bogovima“ Ksavjea Bovoaa

Film opisuje alžirske sveštenike koji se „zalažu za mir uprkos talasu nasilja koje 1996. zahvata Alžir".
„Velika humanost sveštenika, njihovo poštovanje islama i velikodušnost prema susedima-seljacima, motivisali su nas da taj film nagradimo", naveo je ekumenski žiri koji je pohvalio i filmove "Another Year" (Još jedna godina) Majka Lija i "Poetry" (Poezija) Južnokorejca Li Čang-donga.
Film "Hahaha" južnokorejskog reditelja Hong Sang-soa dobio je u subotu uveče nagradu Izvestan pogled 63. Međunarodnog festivala u Kanu.
Izvestan-pogled-Ha-Ha-Ha.jpg

Ekipa filma "Nanana" na dodeli nagrade Izvestan pogled

Žiri koji je jednoglasno izabrao film "Hahaha", dodelio je specijalnu nagradu filmu "Octubre" peruanskih režisera Danijela i Dijega Vege.
Priznanje za najbolju glumu dele glumice iz filma "Los Labios" Argentinaca Ivana Funda i Santjaga Lose - Eva Bjanko, Viktorija Rapozo i Adela Sančes.
Film "Hahaha", za koji je Hong Sang-so napisao scenario, prati dvojicu prijatelja koji evociraju zajedničke uspomene pre nego što jedan od njih zauvek napušta Južnu Koreju i odlazi u Kanadu.
Priznanje žirija Međunarodne federacije filmskih kritičara (FIPRESCI) dobio je film "Tournee" (Turneja) francuskog režisera Matjea Amalrika.
Turneja.jpg

Najbolji film po izboru kritike: „Turneja“ Matjea Amalrika

Amalrik je sa filmom „Turneja" i u trci za Zlatnu palmu čiji će dobitnik biti saopšten na večerašnjoj svečanosti.
Druge dve nagrade žirija međunarodne filmske kritike pripale su filmu "Pal Adrienn" mađarske rediteljke Agnes Koksis iz selekcije Izvestan pogled, i ostvarenju "Todos Vos Sodes Capitans" (Svi ste vođe) Španca Olivera Laksa iz programa Petnaest dana reditelja.
 
Top