Uhapšen vlasnik „Ezoterije“ zbog distribucije lažnog leka

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Vladimir Madić u pritvoru jer je prodavao MMS

Uhapšen vlasnik „Ezoterije“ zbog distribucije lažnog leka




Izvor: Blic Ana Ž. Adžić Sonja Todorović | 12. 08. 2011. - 02:02h

Vladimir Madić, vlasnik izdavačke kuće „Ezoterija“, uhapšen je juče zbog sumnje da je proizvodio i prodavao preparat MMS (Master Mineral Solution), koji navodno leči najteže bolesti, između ostalih rak i sidu, a za koji je veštačenjem utvrđeno da škodi zdravlju, saznaje „Blic“. On se tereti za proizvodnju i stavljanje u promet škodljivih materija.

166236_1005-madic-vladimir-foto-facebook_hs.jpg
Vladimir Madić

Kako saznajemo, Madić se, po pozivu, sa advokatom juče javio u beogradsku policiju. Saslušanju, na kome je Madić izneo odbranu, prisustvovao je i tužilac, a nakon toga je osumnjičenom vlasniku „Ezoterije“ određeno zadržavanje do 48 sati i biće priveden istražnom sudiji.

Prema nezvaničnim informacijama, u pogonu gde je pravljen MMS nađeno je nekoliko stotina kutija ovog sredstva. Za sada se sa preciznošću ne može reći koliko je pakovanja MMS prodato.


Istraga u vezi sa navodnim lekom koji je prodavan putem interneta, pokrenuta je nedavno, nakon krivične prijave Vojnomedicinske akademije, gde je proveravan sastav tog „leka“. Ustanovljeno je da je taj preparat, koji je reklamiran da pomaže u lečenje mnogih bolesti, od depresije, preko tuberkuloze do svih vrsta kancera, side, sredstvo za prečišćavanje vode. Nakon toga, nadležni sa VMA tužilaštvu su podneli krivičnu prijavu protiv „Ezoterije“ i njenog vlasnika, koji su proizvodili i prodavali lek.

Preprat „Master Mineral Solution“, skraćeno MMS, za koji su distributeri tvrdili da je magični lek za najteža oboljenja poput side i raka, zvanično je testiran u Vojnomedicinskoj akademiji kao sredstvo za dezinfekciju nehlorisane vode, ali ne i za ljudsku upotrebu.


Fatalnih 15 grama

Prof. dr Dragan Joksović, toksikolog i nekadašnji načelnik toksikologije na VMA, objasnio je da doze od 10 do 15 grama natrijum-hlorita mogu biti smrtonosne za čoveka. Takođe, mogu da dovedu i do otkazivanja bubrega, a u manjoj količini izazivaju mučninu, povraćanje i dijareju, jer se radi o klasičnom sredstvu za beljenje i dezinfekciju.
Stručnjaci su upozorili da veće količine ovog preparata mogu da dovedu do otkazivanja bubrega, ali i do smrti osoba koje ga piju.

Kako bi zadobili poverenje kupaca, proizvođači i distributeri tvrdili su da je MMS registrovan na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu kao sredstvo opšte namene, da je zdravstveno ispravan i da kao takav ima širok spektar upotrebe i korišćenja kod ljudi.


Međutim, preparat jeste bio testiran na VMA ali samo kao sredstvo za dezinfekciju nehlorisane vode. Konkretno, radilo se o 28-procentnom natrijum-hloritu koji su ljudi pili.


Na sajtu izdavačke kuće „Ezoterija“, koja ga je prodavala, do tančina je objašnjeno kako deluje preparat. Između ostalog, navodilo se da je već decenijama poznato da se hlor-dioksid koristi za prečišćavanje vode u vodovodima i bazenima, za čišćenje vode za proizvodnju piva, dezinfekciju bolnica, jer ubija sve patogene mikroorganizme. Kako bi dočarali njegovo dejstvo, ljudski organizam upoređivali su sa bazenom, jer se naše telo sastoji od čak 80 odsto vode.


Ipak, stručnjaci su tvrdili da se radilo o klasičnoj prevari i obmanjivanju ljudi. To su potvrđivali činjenicama da supstance koje MMS sadrži mogu samo da oštete organizma.


Hlor-dioksid, odnosno MMS ne koristi se za unutrašnju upotrebu. Može da izazove akutno trovanje. Simptomi su: mučnina, gorušica, proliv, povraćanje, nadražaj želudačne sluznice, ulceracije, anemiju. U sadržaju koji se povrati, kao i u stolici, može se pojaviti krv. U većim količinama izaziva tešku anemiju. Ovo jedinjenje je i jak oksidans, čija moć raste u kiseloj sredini. U visokim koncentracijama služi kao sredstvo za beljenje papira i tekstila.
 
Član
Učlanjen(a)
04.12.2009
Poruka
96
Trebalo bi ga odmah uza zid da ima drzave i zakona. Koliko je samo dodatne patnje jos prouzrokovao tim napacenim ljudima. Bolestan covjek bi bilo sta probao samo da se izlijeci a ovaj majmun im je to prodavao uz lazna obecanja o izlecenju. Pored toga je i opisivao nus pojave koje to moze da proivede ali kao da je to reakcija na "lijek" i dobro je da ima reakcije (povracanje, proljev, temperatura ...)
 
Natrag
Top