Uhapšen direktor "Nove Srbijanke"

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
[h=1]Uhapšen direktor "Nove Srbijanke"
[/h] Izvor: Beta


Valjevo -- U Valjevu je uhapšen direktor privatizovane firme Nova Srbijanka Anton Valjov , javila je regionalna Vujić televizija.

15723675484f5150245be5e184060296_368x271.jpg
Prema saznanjima agencije Beta, on je priveden tokom današnjeg prepodneva dok je bio u gradu, kada je išao u lokalnu Elektrodistribuciju da bi "potpisao ugovor".
Sa njim u policiji je i jedan valjevski advokat koji i inače zastupa Novu Srbijanku.

Valjov se jutros pojavio u firmi, posle tromesečnog odsustva, a policija ga navodono tereti za neplaćene poreze i doprinose, nelegalan privremeni uvoz ambalaže za sokove, neplaćen porez za zakup stana koji je iznajmio.

On se, tvrde izvori Bete, uredno odaziva "na sve sudske pozive", pa i na poziv iz Privrednog suda, gde se zbog odsustva iz Srbije nije odazvao prošle sedmice, ali mu je novo ročište zakazano za 14. mart.

Za policiju je navodno sporan i ugovor o otuđenju imovine privatizovane Nove Srbijanke što se takođe istražuje zbogneplaćenog "poreza na apsolutna prava".

VTV je krajem januara, u specijalizovanoj emisiji "Otvoreno", objavio "dosije Nova Srbijanka" nastao posle "četvorogodišnjeg istraživačkog rada novinarske ekipe i mnogobrojnih insajdera iz tog kolektiva i van njega".

Vlasnik te firme, nekada uglednog prehrambenog kombinata u SFRJ, je bugarska kompanija Media svjat iz Sofije, koja je u aprilu 2007. kupila imovinu Srbijanke u restrukturiranju za oko četiri miliona evra, po nekoliko puta većoj ceni od početne.

Prema istraživanjima VTV-a, u najkraćem, imovina Nove Srbijanke je rasprodata, čak i zemljište, "što nije dozvoljeno po propisima Srbije", koje je preneto u zemljišnim knjigama.

Oprema od prohroma i bakra prodata je na otpadima kao sekundarna sirovina, još se "drži" Voćar, fabrika za proizvodnju rakije, čiju je vrednost Poreska uprava precenila, te nije prodat ni posle petog pokušaja.

Oko 120 radnika mesecima ne prima plate, duguje se za poreze i doprinose, "na angro se izdaju menice bez pokrića" jer je gubitak Nove Srbijanke na kraju 2010. iznosio preko milijardu dinara.

Gomilaju se i neplaćeni računi za vodu, komunalije, zemljarinu, firmarinu, a za struju se dugovalo više od 28 miliona dinara.

Račun te firme blokiran je duže od dve godine, ali je, po pravilu, pred pokretanje stečaja "na volšeban način" dolazilo do njegove deblokade na nekoliko dana, a onda sve ispočetka.

Poslednja blokada iznosi 86 miliona dinara, a posluje se preko firmi osnivanih u Valjevu i Titelu.

Gradsko rukovodstvo je u nekoliko navrata pokušavalo da pomogne zaposlenima u Novoj Srbijanki, koji su štrajkovali nekoliko puta, ali bugarski poslodavci nisu poštovali ni obećanja data radnicima, ni ugovore o prevazilaženju teškoća potpisivane sa valjevskim čelnicima.

Poslednji put bilo je to u aprilu 2011, kada je iz budžeta izdvojeno 200.000 dinara da bi se iz hladnjače te firme u kafileriju odnelo 70-80 tona pokvarene piletine, koja je bila "potencijalna ekološka bomba".

Intervenisano je i u slučajevima kvarova na instalacijama za amonijak u urđajima za hlađenje, opet da grad ne bi bio u opasnosti.

Od momenta privatizacije, prema saznanjima Bete, Nova Srbijanka nije otkupila ni jedan kilogram malina, od šljiva je pravljen pekmez, dok je novi proizvod bio čips.
 
Natrag
Top