Šta je novo?

Ugroženo poslovanje 21,6 odsto malih i srednjih preduzeća

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
Ugroženo poslovanje 21,6 odsto malih i srednjih preduzeća
28.08.2009. 20:53

fabrika-v.jpg


Zbog posledica svetske ekonomske krize ugroženo je poslovanje 21,6 odsto malih i srednjih preduzeća (MSP) u Srbiji, a oko 14 odsto njih nema negativne posledice, pokazalo je istraživanje sprovedeno u organizaciji Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

Prema tom istraživanju, ekonomska kriza se kroz smanjenje tražnje proizvoda i usluga odražava na poslovanje 48,6 odsto ispitanih MSP, a probleme sa naplatom potraživanja ima njih oko 31, 4 odsto.
"Glavni problemi u poslovanju MSP su administrativne prepreke, kao što su poreske procedure, pribavljanje dozvola za gradnju i uknjižba, kao i nedostatk finansijskih sredstava", ukazala je šefica odeljenja za nefinansijsku podršku i konkurentnost Republičke agencije za razvoj MSP i preduzetništva Milena Vasić.
Ona je, na konferenciji za novinare, istakla da preduzetnici, kada su u pitanje uslovi za unapređenje poslovanja, najviše pomoći očekuju od države - njih 28,8 odsto, dok oko 17,6 odsto očekuje veću podršku banaka.

Vasićeva je rekla da se najviše MSP finasira iz sopstvenih izvora, a iz kredita banaka oko 40 odsto i dodala da svako šesto malo i srednje preduzeće ima uveden određeni standard kvaliteta. Prema tom istraživanju, kako je istakla Vasićeva, inovativnost u sektoru MSP-a nije na zavidnom nivou, jer samo oko jedna četvrtina preduzeća je realizovala neku inovativnu aktivnost, dok oko 82,5 odsto MSP koristi računar u svakodnevnom radu.
Ona je objasnila da je cilj istraživanja, koje je sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 3.000 ispitanika iz sektora MSP, sagledavanje stvarne slike, stanja, problema i potreba MSP sektora, kako bi se donele adekvatne mere za njegov rast i razvoj.

Direktor Republičke agencije za razvoj MSP i preduzetništva Goran Džafić je rekao da je u prvih sedam meseci ove godine zatvoreno 2.038 privrednih društava, a prošle godine 3.068. On je kazao da je u poslednje dve godine u sektor MSP, kroz različite projekte uloženo oko 250 miliona evra i dodao da je preduzetnički duh u Srbiji počeo da se razvija, ali da je neophodno preduzetništvo podići na viši nivo.
Džafić je podsetio da od ukupno registrovanih privrednih društava u Srbiji 99,8 odsto spada u sektor MSP, da dve trećine od ukupnog broja zaposlenih u Srbiji radi u tom sektoru, koji učestvuje u ukupnom izvozu zemlje sa oko 47 odsto, a u uvozu sa oko 50 odsto.

Direktor Instituta za ekonomske nauke Dejan Erić smatra da u Srbiji treba dati punu, sistemsku, podršku razvoju MSP sektora i to "sada više nego ikada, jer će dosta ljudi, zbog ekonomske krize izgubiti posao i potrebno im je dati neku alternativu, kao što je razvoj sopstevenog preduzetništva". On je ukazao da mladi ljudi u Srbiji nemaju razvijenu preduzetničku kulturu i da treba raditi na povećanju učešća žena u preduzetništvu.
Erić je ukazao da je finasiranje preduzetništva kod nas loše organizovano i da preduzetnici, čak često nisu adekvatno obavešteni o povoljnim izvorima finansiranja, kao i da veliki problem za preduzetnike predstavljaju administrativne procedure, koje treba uprostiti.

Izvor: Blic
 
Top