Šta je novo?

Uefa izbacila Mančester Siti iz Evrope na dve godine

UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
5.170
Uefa izbacila Mančester Siti iz Evrope na dve godine


Iz Uefe navode da je šampion Premijer lige izbačen zbog "ozbiljnog kršenja" pravila o registrovanju igrača i pravila finansijskom fer-pleju.


Izvor: BBC,B92


BBCFudbalski klub Mančester Siti izbačen je iz svih evropskih takmičenja na dve sezone zbog "ozbiljnog kršenja" pravila Uefe o registrovanju igrača i pravila finansijskog fer-pleja.

Aktuelni šampion Premijer lige i jedan od najmoćnijih klubova sveta, moraće da plati i kaznu od 30 miliona evra.

Kazna će početi da se primenjuje od sezone 2020/2021 i važi za sva evropska takmičenja, a Mančester Siti će moći da se žali Sudu za sportsku arbitražu.

U okviru šesnaestine finala Ligi šampiona Siti će se 26. februara sastati sa Real Madridom.


Šta se desilo?


Nezavisno sudsko veće za finansijsku kontrolu saopštilo je da je Siti ozbiljno prekršio finansijski fer-plej time što je "prikrivao i lažno predstavljao primanja od sponzora između 2012. i 2016. godine".

Dodali su i da klub "nije sarađivao u istrazi".
Šta kažu iz Sitija?
Iz kluba navode da su "razočarani, ali ne i iznenađeni" odlukom, kao i da će podneti žalbu.

"U decembru 2018. glavni istražitelj Uefe javno je najavio ishod i kaznu koju je nameravao da odredi Mančester Sitiju, pre nego što je bilo kakva istraga uopšte počela. Sve što se kasnije dešavalo ukazivalo je na to kakav će biti ishod", saopšteno iz kluba.

Kako navode, od početka su isticali potrebu da istragu sprovede nezavisno telo.

"Jednostavno rečeno, ovo je slučaj koji je pokrenula Uefa, koji je vodila Uefa i i kojem je presudu donela Uefa", dodaje se.

Iz Sitija ističu i da će prvom prilikom pokrenuti postupak pred Sudom za sportsku arbitražu.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
5.170
UEFA ne prašta, Siti izbačen na dve sezone iz Lige šampiona!

UEFA je donela odluku da Mančester siti neće moći da se takmiči u naredne dve godine u evropskim klupskim takmičenjima.

Izvor: B92


Photo by Alex Livesey/Getty ImagesU Nionu je takođe odlučeno da se klub kazno novčano i to sa 30 miliona evra zbog kršenja Pravilnika o finansijskom fer-pleju.

Oštrina kazne samo potvrđuje koliko u UEFA ozbiljno shvataju pravilo koje su ustanovili 2011. godine i koje je klub sa "Etihada" ranije već kršio.

Finansijsko kontrolno telo UEFA pronašlo je nepravilnosti u poslavanju šampiona Engleske i to pre svega kroz "naduvana" sponzorstva.

Nemački magazin "Špigel" je objavio niz dokumenata prošle godine u kojima se pokazuje da je Siti pokušao da sakrije stvarne izvore prihoda.

Klub ima pravo žalbe Sudu za sportsku arbitražu sa sedištem u Lozani.

Nedugo po objavljivanju odluke oglasio se saopštenjem i klub sa "Etihada".

"Razočarani smo i iznenađeni. Klub je oduvek anticipirao jasnu potrebu da se istraži nezavisno telo i zatražili smo da se razmotre nepobitni dokazi koji idu u prilog našoj poziciji.

U decembru 2018. glavni istražitelj UEFA je javno predložio sankciju koju je nameravao da izrekne Mančester sitiju pre nego što je bilo kakva istraga i počela.

Posle neuspešnog i traljavog procesa UEFA koji je on lično nadgledao znalo se da nema nikakve sumnje kakvu će meru doneti. Klub se i formalno žalio disciplinskom telu UEFA, kroz žalbu koja je potvrđena i presudom Suda za sportsku arbitražu.

Jednostavno rečeno, ovo je slučaj koji je inicirala UEFA, koji je vodila UEFA i koji je presuđen od strane UEFA. Sa ovim procesom predrasuda koji je sada završen, klub će tražiti nepristrasnu presudu i najranije što je moguće pokrenuće postupak pred Sudom za sportsku arbitražu"
, stoji u saopštenju "Građana".

Klub je trenutno u osmini finala Lige šampiona i kazna se ne odnosu na ovu sezonu, tako da će početi da se primenjuje od sezone 2020/21.
 
Top