Šta je novo?

UEFA i ECA: Veća prava klubovima

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]UEFA i ECA: Veća prava klubovima
[/h] Izvor. B92, zvanični sajt | ČŽ


Udruženje evropskih klubova i UEFA dogovorili su se da će klubovi dobiti nadoknadu u slučaju povreda njihovih igrača na PE 2012.

14761225244f4f222f6ab28252447689_orig.jpg
Udruženje koje broji 123 člana održalo je dvodnevni sastanak u Varšavi i tom prilikom doneseno je nekoliko odluka koje bi trebalo da donesu boljitak klupskom fudbalu na Starom kontinentu.
Predsednik asocijacije Karl Hajnc Rumenige istakao je da je sa UEFA postignut dogovor, po kome će klubovi imati pravo i mogućnost da utiču na odluke koje donosi UEFA, a tiču se klupskog fudbala.
Dogovoreni sporazum stupa na snagu 1. juna 2012. godine i važi sve do 30. maja 2018.

Jedna od odluka odnosi se na naknadu koju klubovi dobijaju u slučaju povrede svojih igrača za vreme obaveza u nacionalnim selekcijama. Ovakva vrsta osiguranja važi za sve igrače koji nastupaju za klubove koji su članovi ECA, bez obzira na nacionalnost. Budžet za eventualne povrede igrača na predstojećem evropskom prvenstvu u Ukrajini i Poljskoj, odnosno za pokrivanje štete koju timovi pretrpe u slučaju povrede njihovog igrača iznosi 55 miliona evra.

Ovaj novac obezbediće UEFA, i on predstavlja priznanje klubovima za veliki doprinos uspehu kontinentalnog šampionata. Postojeća suma kako je navedeno na sastanku u Varšavi za naredno evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. biće znatno uvećana, a tačan iznos biće određen na sledećem sastanku asocijacije evropskih klubova koji će biti održan u martu, u Istanbulu.

Takođe, odlučeno je da će klubovi ubuduće biti konsultovani, odnosno "imaće pravo" da budu upućeni u sve odluke koje UEFA donosi, a vezane su za klupski fudbal. Kompromis je napravljen i u pravljenju kalendara reprezentativnih utakmica.

Znatno će biti smanjen broj prijateljskih mečeva, a u toku dve godine svaki klub biće dužan da svoje igrače pusti da igraju za reprezentaciju devet puta. Usaglašen je i stav po kome će ubuduće biti ukinuti termini za susrete reprezentacija tokom avgusta meseca.

Članovi ECA iz Srbije su Crvena zvezda, Partizan i Vojvodina.
 
Top