Učenice trpe torturu zbog stida

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Učenice trpe torturu zbog stida

Svaku desetu učenicu osnovne škole u Srbiji neko od dečaka je dodirnuo na način zbog kog se osetila jako neprijatno, pokazalo je istraživanje Unicefa. Devojčice u višim razredima dečaci dodiruju po grudima ili zadnjici, zbog čega one često i odmor provode u klupi kako bi to izbegle. Iako je ova pojava rasprostranjena, o njoj se u školama malo govori, pa ovakvi prestupnici uglavnom prolaze nekažnjeno, jer se i učenice stide da zatraže pomoć.

10965_0809-deca_f.jpg

Istraživanje koje je sproveo Unicef u okviru projekta Škola bez nasilja
pokazalo je da je deset odsto devojčica bilo žrtva seksualnog uznemiravanja u svojoj školi. Na pitanje da li ih je neko dodirivao na način koji im nije prijao, 5,9 odsto njih je reklo da im se to desilo jednom ili dvaput, a 4,1 odsto je priznalo da im se tako nešto ponavlja. Najčešće žrtve su učenice šestog, sedmog i osmog razreda koje dečaci u prolazu dodiruju po grudima ili zadnjici. Iako se zbog toga osećaju neprijatno i nesigurno, većina njih odluči da ćuti.

- Odnos dečaka i devojčica u pubertetu počinje da se razvija u okviru muško-ženskih stereotipa. Zbog toga se dešava da i kada se učenica požali da joj smeta ponašanje drugara iz odeljenja prema njenom telu, ne naiđe na razumevanje nastavnika. Pipkanje i štipkanje koje ima seksualnu konotaciju nije ništa novo, ali strašno je što se o tome i dalje ne razgovara. Njima u tom uzrastu počinju da rade hormoni i da oni sami ne mogu da se izbore s tim - objašnjava Dragana Koruga, psiholog u Unicefu i koordinator projekta Škola bez nasilja.

Drugi problem je što se deca odmalena vaspitaju po stereotipima, roditelji kod dečaka forsiraju mačo obrazac, iz straha da ne postanu gej.

- Razgovarala sam sa dečacima koji se i sami protive takvom odnosu prema drugaricama iz odeljenja, ali kažu da ako se ne ponašaju kao većina, onda nisu muškarci, a ako to rade, onda povređuju devojčice - ukazuje Dragana Koruga.

U školama negiraju da se radi o rasprostranjenoj pojavi i da su to pojedinačni slučajevi, koji se gotovo nikad ne razviju u ozbiljan problem. U prilog svojoj tvrdnji navode da se njihove učenice ne žale i ne traže pomoć. Ipak, psiholozi kažu da to ne znači da problem ne postoji, a kao primer navode pismo učenica osmog razreda jedne kraljevačke škole.

- Na kućnu adresu sam dobila pismo učenica mog odeljenja. One su mi se požalile da ih dečaci na svakom odmoru pipkaju po intimnim delovima tela i da im je neprijatno. Kažu da su pokušale da im objasne da je to ružno, kao i da ih to povređuje, ali da oni ne prestaju. Posebno im je neprijatno kad dobiju menstruaciju jer moraju da nose uloške, a oni im preturaju pa torbama, pa im se posle smeju - priča Svetlana Janković, razredni starešina u osnovnoj školi.

Iskreno, kaže ona, bilo joj je jako krivo što joj se učenice nisu usmeno požalile, a istovremeno je bila zapanjena što sama to nije primetila i pokrenula to pitanje ranije.
Psiholozi i pedagozi ističu da je izuzetno važno da se sa decom o tome razgovara, jer oni imaju veliku želju da znaju što više. Nelagodnost nastavnika i roditelja da govore o seksu ne sme bitiopravdanje da se ova tema stavlja pod tepih.

- Moje iskustvo pokazuje da oni žele da pričaju o seksu i promenama koje vide na sebi i kod drugih. Da bi se sprečilo neprihvatljivo ponašanje dečaka prema devojčicama, trebalo bi da oni što više vremena provode zajedno. Da se ne prave čisto muška ili ženska društva, da u školskim aktivnostima učestvuju ravnopravno kako bi naučili da poštuju polne razlike - smatra Branka Tišma, psiholog u Osnovnoj školi „Lazar Savatić“ u Beogradu.
Ukoliko se o ovome ne priča dovoljno i ako dete nema od koga da zatraži pomoć, vremenom će postati povučeno, nesigurno i razviće odbojnost prema suprotnom polu. U početku, to ne mora da predstavlja problem, ali vremenom postaje ozbiljna prepreka u razvijanju normalnih muško-ženskih odnosa.

Izvor: Blic/Jelena Ilić

Član
Učlanjen(a)
06.02.2010
Poruka
3
Drago mi je sto vidim ovu temu...

...I da neko pokrece ova pitanja. Iako imam vec preko trideset godina, secam se situacija iz mog detinjstva i slicnih dogadjaja. Sigurna sam da to nisu pojedini slucajevi vec uobicajeno ponasanje dece.

Nazalost, skole, skolstvo nisu u stanju nista da ucine, cak i ako postoji pojedinacna inicijativa od strane skolskog kadra, sigurna sam da nemogu puno uciniti. Jer je takvo uredjenje skolskog sistema kod nas i ruke su im vezane po pitanju donosenja odluka i reagovanja. Nadam se da ce ministarstvo uskoro nesto uciniti po pitanju uredjenja obrazovnog sistema.
Zelim puno srece onima koji se odluce da nesto zaista ucine, cak iako je to samo pisanje ovakvih clanaka.

Član
Učlanjen(a)
08.02.2010
Poruka
56
owa tema je s prawom pokrenuta...imam 14 god. i tacxno znam sxta se dogadja u sxkolama...swa sreca ja umem da se branim,a i nije me blam da zatrazim pomoc-sxto sam wec i uradila...imal je efekta neko wreme

Član
Učlanjen(a)
10.05.2009
Poruka
455
U mojoj osnovnoj druga priča...
Naravno da ima ovoga, a stvar je do osobe da li će to dozvoliti ili ne...
Moje "drugarice" su dopuštale da ih "dodirnuju na način zbog kojih su se osetile jako neprijatno" i jurili se po učionicama i to je bilo "zanimljivo"...
:???:

Član
Učlanjen(a)
25.01.2010
Poruka
2.174
Bilo je toga i dok sam ja iso u osnovnu skolu,bilo je i dok je moj cale iso,bice uvek,sta da se radi,priznajem ponekad sam i ja to radio,ne cesto,ali ne mozes da se suzdrzis,jos ako cura dobro izgleda,ima svoje atribute,to je razumljivo...

Član
Učlanjen(a)
08.02.2010
Poruka
56
U mojoj osnovnoj druga priča...
Naravno da ima ovoga, a stvar je do osobe da li će to dozvoliti ili ne...
Moje "drugarice" su dopuštale da ih "dodirnuju na način zbog kojih su se osetile jako neprijatno" i jurili se po učionicama i to je bilo "zanimljivo"...
:???:
imam i ja takve "drugarice"...:vorred:

Natrag