Član
Učlanjen(a)
13.02.2010
Poruka
4.075
1-ub40.jpg


UB40 je ime britanske reggae muzičke grupe, osnovane 1978. godine u Birminghamu, Engleska. Najveće uspjehe postizali su 80-tih godina, hitovima poput Red Red Wine, Kingston Town, i obradama Can't Help Falling in Love i I Got You Babe. Izdali su preko 50 singlova na UK Single Chart, i takodje postigli veliki internacionalni uspeh. Jedni od najboljih i najprodavanijih grupa, UB40 je prodao preko 70 miliona ploča.

UB40 su 1978. osnovali braća Ali Campbell (pravo ime Alistar Campbell, rođen 15. februara 1959. godine) i Robin Campbell, sinovi škotskog folk pjevača Iana Campbella, zatim, bassist Earl Falconer, klavijaturista Mickey Virtue, saksofonista Brian Travers, bubnjar Jim Brown, perkusionista Norman Hassan, i toster Terence "Astro" Wilson. Prve muzičke instrumente su kupili novcem koji je Ali Campbell dobio u svađi u baru tokom proslave svog 17. rođendana. Iako je samo nekoliko članova umelo da svira na njima. Na njih su najviše uticale mnoge Blues Party's kojima su prisustvovali kao tinejdzeri. Voleli su Ska i Reggae muziku a naročito su bili inspirisani originalnim pločama King-a, Madam Madusa, Ivory Madona...Njihova rana muzika je bila definitivno jedinstvena, sa velikom mešavinom sintisajzera, psihodelične muzike, rok gitare, saksofona i reggae muzike, koju je usavršio producent Pablo Falconer. Ime UB40 nastalo je tako da su prepravili šifru obrasca za nezaposlene Department of Unemployment u Engleskoj u Unemployed Benefits from 40. (Nezaposleni benefiti od 1940. godine).
Njihov prvi nastup je bio u lokalnom baru u Birminghamu 1979 godine, i oni su cele te godine nastupali po kafićima sirom UK.
1980. godine kada je grupa Pretenders radila turneju u Engleskoj, primetila ih je Chrissie Hynde u kafiću u kom su nastupali, i poziva ih da nastupaju sa njom kao prateci bend. 1986. godine Pretenders i UB40 su udružili snage i u studiju i obradili pjesmu "I Got You Babe" iz 1966. godine koju u originalu izvode Sonny & Cher, i s njom postigli veliki komercijalni uspjeh. Njihov prvi singl "King"/"Food for Thouth" je izdat od Graduate Recordsa, lokalnog nezavisnog izdavača i on je dostigao mesto broj 4 na UK singles Chartu. Iste godine Pretenders i UB40 kreću na zajedničku turneju i UB40 objavljuje debi album "Signing Off" koji je 1986. godine dostigao 2 mesto na UK Albums Chartu i tamo je proveo 71 nedelju, postigavši platinasti tiraž.

Nakon velikog uspeha u UK, njihovoj popularnosti u Americi je doprineo album "Labour of Love" 1983 godine. i on je dostigao mesto broj 1 ne UK Albums Chart i mesto broj 8 na Billboard 200 u US. Na albumu su bile pesme "Red Red Wine", prerađena verzija Neil Diamondove pesme, i ona je ostala na listi preko 100 nedelja. Najbolji i najuspešniji singl im je bio prerada Elvis Preslijeve balade "(I Can't Help) Falling In Love With You" koja je bila soundtrack filma sa Sharon Stone "Sliver" i bila hit broj jedan širom Evrope i Amerike.
24. januara 2008 bend je objavio da Ali Campbell napušta bend posle 30 godina, jer želi da se posveti solo karijeri. Njega nasledjuje njegov brat Duncan.

UB40 je jedna od najuspešnijih komercijalnih grupa svih vremena u smislu prodatih preko 70 miliona ploča, mesta na top listama i turnejama. Tokom tridesetogodišnje karijere, nastupaju na rasprodatim koncertima širom sveta, predstavljajući reggae muziku Rusiji, Južnoj Africi itd.

2006 godine, UB40 je bila nominovana za Grammy nagradu u Reggae kategoriji, za njihov album "Who You Fighting For".

Od njihovog osnivanja 1978 godine, sem 2008 kada je Ali Cambell napustio bend, sastav članova UB40 je bio konstantan.

Sadašnji članovi su:

Robin Campbell - rodjen 25 Decembra 1954, Birmingham - solo gitara, vocal
Earl Falconer - rođen 23 Januara 1957, Birmingham - bass gitara, vocal
James (Jimmy) Brown - rođen 20 Novembra 1957, Birmingham - bubnjevi
Brian Travers - rođen 7 Februara 1959, Birmingham - saksofon, Lyricon, wind sintisajzer
Astro - rođen Terence Wilson, 24 Juna 1957, Birmingham - toasting vocals, udaraljke, truba
Norman Hassan - rođen 26 Januara 1958, Birmingham - udaraljke, trombon, vocal
Tony Mullings - klavijature
Duncan Campbell - vocal
Martin Meredith - saksofon
Laurence Parry - truba, trombon

Diskografija:

Albumi:

Dub Sessions III
Labour Of Love IV
Dub Sessions II
Best Of Labour Of Love
Love Songs
Twentyfourseven
Dub Sessions
Who You Fighting For
Homegrown
The Platinum Collection
Fathers of Reggae
Cover up
Best of UB40
Labour of Love III
Dancehall Album
Guns in the Ghetto
Best of UB40 Volume 2
Promises and Lies
Labour of Love II
UB40
UB40 CCCP Live in Moscow
Rat in the Kitchen
Baggariddim
Geffery Morgan
Labour of Love
Live
UB44
Present Arms in Dub
Present Arms
Signing Off


Izvor:wikipedija








 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
18.06.2010
Poruka
5.646
Nency grupa UB 40 mi je prva koju sam slusala kao dete,ostala uvek u srcu i uspomenama :)
Bravo za temu :)


uhh a ovo sto volim :)


a ovo tek uhh :)

 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
13.02.2010
Poruka
4.075
"Dont break my heart" je i moja omiljena pesma, ali ima ih još dosta :)




 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top