U "Zastavi oružju" tehnološki višak 730 radnika

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Izveštaj Radne grupe

U "Zastavi oružju" tehnološki višak 730 radnika
Beta | 25. 07. 2011. - 11:13h

Fabriku "Zastava oružje" bi do kraja ove godine trebalo da napusti oko 730 radnika koji su tehnološki višak prema izveštaju Radne grupe koja je u proteklih mesec dana razmatrala stanje u tom preduzeću.
Samostalni sindikat fabrike nije zadovoljan izveštajem Radne grupe i smatra da je "neprihvatljiv i nametnut" i da zaposlene čeka "neizvesna budućnost".

"Sindikat neće staviti potpis na izveštaj Radne grupe koji treba da bude dostavljen Vladi Srbije na usvajanje do kraja jula", rekao je agenciji Beta predsednik sindikata Dragan Ilić.

On je ocenio da je pitanje viška radnika bila "najosetljivija tema" i da nije obrazložen zaključak o tehnološkom višku.

Prema rečima Ilića, za ostale zaposlene u "Zaštava oružju" se, u slučaju neuposlenosti kapaciteta, predvidja plaćeno odsustvo i isplata minimalne zarade.

U sindikatu podsećaju da su prema ranijem dogovoru sa nadležnim ministarstvima očekivali da će se do kraja 2011. godine realizovati drugi ovogodišnji socijalni program za odlazak 300 oružara.

U junu je isplaćena otpemina za 199 oružara koji su se izjasnili početkom ove godine za socijalni program, nakon čega je u fabrici ostalo 1.945 zaposlenih.

U Samostalnom sindikatu, čiji su predstavnici učestvovali u radu Radne grupe, nezadovoljni su što u izveštaju nema predloga o finansijskoj konsolidaciji, opstanku i uposlenosti fabrike, niti o budućem statusu fabrike i privatizaciji.
 
Top