U toku spašavanje zatrpanog rudara u Resavici

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.548
U toku spašavanje zatrpanog rudara u Resavici
Tanjug
Rudar, kopač Željko Miletić, zatrpan je u rudarskoj jami "Strmosten", kada se na njega obrušio ugalj, zemlja i kamenje





Četa za spasavanje Rudnika mrkog uglja "Rembas" i dalje traga za rudarom Željkom Miletićem (36), na koga se jutros oko 08.30 sati, u jami "Strmosten", obrušila velika količina uglja, zemlje i kamenja, dok je bušio ugalj u jami.


Spasioci sa Miletićem nemaju kontakt.

Ispred jame su porodica, roditelji, supruga sa troje dece - 10. godišnjim sinom, kćerkicama starim devet i šest godina, mnogobroje kolege...

Na licu mestu je i rudarska inspekcija.

Na raščišćavanju radi 60 ljudi, ali se ruda i zemlja i dalje obrušavaju, izjavio je Tanjugu generalni direktor Javnog preduzeća za podzemnu ekploataciju uglja JP PEU Vladan Milošević.

"Zatrpani rudar je obavljao redovnu aktivnost, bušio u jami, a onda je došlo do obrušavanja velike količine materijala koji je pao na njega", rekao je Milošević.

U tom trenutku, na tom mestu, bio je sam, a moglo je da bude još oko 60 rudara, "cela partija, što bi bila velika katastrofa", naveo je Milošević.

Na Miletića se sručila velika količina materijala. Sa njim nema nikakvog kontakta, nema nikakave informacije, rekao je Milošević.

Zvao me je i premijer Aleksandar Vučić, koga sam obavestio o svim poznatim detaljima nesreće, rekao je Milošević.

Jama u kojoj je zatrpan nesretni rudar nalazi se oko 150 metara pod zemljom, ispod jame u kojoj je 1984. godine stradalo 30 rudara zbog trovanja ugljen monoksidom.

"Rudari kažu da je ovo klasična rudarska nesreća, gde čovek nema nikakvog uticaja. Sve mere obezbeđenaj su bile preduzete, ipak rudarski inspektor, koji je na mestu nesreće, daće konačnu ocenu da li je sve bilo po zakonu", rekao je Milošević i naveo da je reč o "prirodnoj nepogodi".

Milošević je podsetio da JP PEU ima 300 pripadanika čete za spasavanje u devet rudnik, a u ovom slučaju su angažovani samo iz "Rembasa" i to je dovoljno. Pomoć je ponudila i Gorska služba spasavanja.

Miletić je rodom iz jednog sela u opstini Despotovac. Sa porodicom je nastanjen u Svilajncu i imao je veliku šteta od majske poplave u tom kraju.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.548
Potraga za rudarom i dalje traje

RTS

Čitave noći treća smena pokušavala je da dođe do rudara koji je zatrpan u jami "Strmosten", u rudniku uglja Rembas kod Resavice. Spasioci nemaju kontakt sa Željkom Miletićem.

Oko 60 spasilaca Rudnika mrkog uglja "Rembas" i dalje tragaju za rudarom Željkom Miletićem (36), na koga se juče ujutru, u jami "Strmosten", obrušila velika količina uglja, zemlje i kamenja, dok je bušio ugalj u jami.

Rudnik.jpg

"Radili su juče i celu noć, napreduju, ali mnogo je obrušenog materijala do mesta nesreće i stalno se obrušava. To veoma usporava spasioce koji rade bez odmora", rekao je Tanjugu generalni direktor Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja Vladan Milošević.

Ispred jame su porodica, roditelji, supruga sa troje dece. Na licu mesta je i rudarska inspekcija. Spasioci nemaju nikakav kontakt sa Miletićem.

"Zatrpani rudar je obavljao redovnu aktivnost, bušio u jami, a onda je došlo do obrušavanja velike količine materijala koji je pao na njega", rekao je Milošević.

Miletić u rudniku radi osam godina. Na mestu gde su se obrušili ugalj i zemlja bio je sam, a Milošević kaže da se moglo desiti da sa njim bude još oko 60 rudara, "cela partija, što bi bila velika katastrofa".
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.548
Ni traga od zatrpanog rudara, direktor rudnika nije optimista!
Generalni direktor Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica" Vladan Milošević kaže za Telegraf da je nezahvalno davati bilo kakvu prognozu u ovakvim slučajevima, ali da cela situacija nije dobra jer se obrušila ogromna količina materijala


ZELJKO-829x553.jpg




Pripadnici čete za spasavanje nastavljaju akciju potrage za rudarom kopačem Željkom Miletićem (36) koji je zatrpan u rudarskoj jami “Strmosten”, kada se na njega juče oko 9 časova obrušio ugalj.


- Intenzivno nastavljamo akciju uklanjanja obrušenog materijala. Zamenili smo članove čete za spasavanje, ali čitav proces napreduje usporeno, zbog novih obrušavanja. Vodimo računa da ne dođe do novih povređivanja i zbog objektivnih okolnosti akcija teče sporije nego što bismo želeli – kaže za Telegraf.rs generalni direktor Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja “Resavica” Vladan Milošević.

On dodaje da je nezahvalno davati bilo kakvu prognozu u ovakvim slučajevima, ali da cela situacija nije dobra jer se obrušila ogromna količina materijala.

Tan2014-3-12_19407830_0.jpg

Foto -Ilustracija: AP/Tanjug

Željko Miletić ima 36 godina, rođen je u okolini Despotovca, a živeo je u Svilajncu. U trenutku nesreće radio je na bušenju, a još dvojica kolega su bili u blizini, što ih je i spasilo.

Rudnik je ponovo otvoren pre dve godine, a poznat je po velikoj nesreći pre tri decenije kada je prilikom eksplozije metana stradalo dvadesetak rudara.

(Telegraf.rs)
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.675
Rukovodstvo „Rembasa” za nesreću krivi zatrpanog rudara, porodica ogorčena


Politika

jama-strmosten.jpg

Ulaz u jamu Strmosten
Resavica – Akcija spasavanja Željka Miletića (36), rudara jame Strmosten rudnika „Vodna”, koji je u sklopu rudnika „Rembas” u Resavici, koga je u utorak oko 8.30 zatrpala velika količina uglja, jalovine i kamena, i dalje neprekidno traje. Prema rečima Vladana Miloševića, direktora kompanije „Resavica”, i Nebojše Milenkovića, predsednika sindikata „Rembasa”, nezahvalno je davati bilo kakve procene o tome da li je Miletić još uvek živ, niti da li će spasilačke ekipe do njega doći za nekoliko sati ili nekoliko dana. Rudar se nalazi na četiri kilometra od ulaza u jamu i na dubini od oko 150 metara, ali je dolazak do njega otežan zbog ponovnog urušavanja svoda i zato što na tako skučenom prostoru može da radi po tri-četiri rudara. Spasioci su pronašli Miletićevu bušilicu i burgiju.

Još nije utvrđen ni uzrok nesreće. Siniša Tanacković, republički rudarski inspektor, nije želeo da odgovara na pitanja novinara. Kao uzrok nesreće naveo je pad materijala, ali na dodatno pitanje novinara „Politike” šta je izazvalo pad, brzo je ušao u automobil koji ga je čekao i – otišao.

Otac Miodrag, koji je u „Rembasu” radio 26 godina sve dok pre 10 godina nije otišao u invalidsku penziju, kaže da su za nesreću krivi palilac mina, nadzornik, poslovođa i loša zaštita na radu.

– U „Rembasu” se nikada nije radilo po Pravilu službe. To smem na sudu da izgovorim. Ako ne učiniš pretpostavljenom, trn si u oku – kaže Željkov otac Miodrag, koji je više puta i sam bio zatrpan, ali se, srećom, izvukao.

On tvrdi da je njegov sin bio u neobezbeđenom delu rudnika, takozvanoj rabaljci, u kojoj nema podgrada koje rudare štite od urušavanja svoda. To su potvrdile Željkove kolege koje su ga, kako kaže Miodrag, pozvale da izađe, ali je on ostao da bi zabušio još neku bušotinu.

– U neobezbeđenom delu se radi zbog veće proizvodnje, ali se taj posao ne plaća dodatno. Rukovodioci samo traže veću proizvodnju. Ideš na rizik. Ali, ako ne ideš, nisi dobar, a oprema je nula. Kako su padali ogromni komadi uglja i kamena, teško da je Željko živ – ocenio je Miodrag i dodao da ne veruje da će iko odgovarati za nesreću, jer se to nije dogodilo ni pre 30 godina kada su usled eksplozije metana u ovoj jami život izgubila 34 rudara. I nakon te nesreće gotovo da nije prošla godina da na isti ili sličan način nije stradao neko od rudara.

Direktor Milošević je potvrdio da je Miletić bio u nepodgrađenom delu jame, što nije u skladu sa utvrđenim normama, ali da se Miletić tamo obreo na svoju ruku, a potom je za „Politiku” dao potpuno oprečnu izjavu:

– Metod eksploatacije uglja zahteva takav način rada, jer se uvek tako i radilo. Ovo je klasična rudarska nesreća u kojoj sve zavisi od prirodnih uslova, odnosno od toga da li će krovina da padne ili neće. Što se tiče odgovornosti, to će utvrditi rudarski inspektor, koji će reći da li su ispoštovani propisi zaštite i bezbednosti na radu. Tehnološka opremljenost rudnika je na nivou od pre pola veka i sa sobom nosi ovakve rizike.

Bratislav Maksimović, v. d. šefa zaštite na radu, na pitanje kako se Miletić obreo u nepodgrađenom delu jame i da li rudari koji rade na tim mestima imaju veću šihtu, preformulisao je naše pitanje.

– Ako hoćete ovo pitanje da postavite, u jami je normiran rad. Znači, da bi radnik primio punu platu, zna se šta mora da uradi. Postoji količina uglja koja mora da se iskopa da bi ostvario normu ili dobio veću platu ako je premaši.

Maksimović tvrdi da se u neobezbeđen prostor ne ulazi, već prema uputstvima koja dobija svaki kopač, mora da se buši iz podgrađenog dela.

– Da li je zabranjeno da se prođe kroz crveno svetlo? Jeste. A opet neki prođu. Ali, rudarima nije u opisu da prođu kroz crveno svetlo. Nisam ja nadležan za to. Čak bih izbrisao i ovo što sam rekao. I neću da vam odgovorim više ni na jedno pitanje – kazao je Maksimović.

Rudari, pak, pričaju drugu priču. Oni tvrde da se za bušenje u šupljinama dobija veća šihta, a i veća količina uglja. Oni još kažu da postoji sigurniji način bušenja, ali da je on mnogo sporiji i daje manje uglja. Niko nije hteo o tome da govori zvanično, jer bi, tvrde, imali posledice.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.548
POTREBNO ČUDO Zatrpan deo rudnika u kome nema vazduha, i dalje ni traga od Željka
Blic.online
Više od 100 spasilaca od utorka u 8.30 sati neprekidno kopa po jalovini, uglju i kamenju u jami Strmosten kako bi došli do zatrpanog rudara
[URL='http://www.blic.rs/data/images/2014-09-24/517327_15_lb.jpg?ver=1411593817.jpg'][/URL]
Nada umire poslednja, a ipak su sve manje šanse da će Željka Miletića (37) iz Svilajnca pronaći živog. Jer, i ako nije povređen, u delu jame koja je obrušena
nema više dotoka vazduha.

Spasioci kažu da je rudnik specifičan i da znaju da su u opasnosti kada ugalj počne da pucketa. Po njihovim rečima, Željko je zato dvojicu svojih kolega uputio u sigurni deo jame.

- Radimo bez prekida, ali materijal se stalno odronjava. Praktično, koliko iskopamo, toliko se ponovo uruši u jamu. Velika je opasnost, zato radimo polako. Očekujemo da akcija bude završena do četvrtka ujutru. Nadamo se da je Željko živ i da čeka našu pomoć - kaže spasilac Vladan Miladinović.

Generalni direktor Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja Vladan Milošević, izjavio je jutros da nema "nikakvih znakova od zatrpanog rudara".

"Radi se bez prestanka, od početka je angažovano preko 150 rudara ali zbog prirodnih uslova sporo napredujemo", rekao je on i istakao da očekuje više efekata od metode podgradjivanja.

"Ni pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP koji su juče posle podne bili u ovoj jami, ništa nisu mogli napraviti, na Miletiću je bilo malo čelika i detektori nisu utvrdili njegovu lokaciju", rekao je Milošević.

"Mi smo pretpostavljali da će i pripadnici Sektora za vanredne sitaucije teško ločirati zatrpanog rudara, ali smo probali i taj način i tu soluciju", rekao je Milošević.

On je istakao da se traženje nastavlja i da neće biti prekidano, a rudari spasioci su bezbedni.


517325_zatrpani-rudar-05foto-goran-jevremovic_f.jpg

Rudnik obećao pomoć: Željkova porodica u kući od blata


Željkov otac Miodrag Miletić (57) svestan je okolnosti.

- Teško se nosimo sa tragedijom koja nas je zadesila. Trebalo je 4. oktobra da damo godišnji pomen tastu, a ja sina sahranjujem. Pronađene su Željkove bušilica i burgija, ali njega nema. Teško da je živ, prošlo je mnogo vremena, nema vazduha u jami - priča uplakani otac.

Željkova supruga Verica Lazić sa decom je u Svilajncu.

- Željkov brat Darko mi je rekao da su male šanse da je živ i da se ne nadam više. Naš najstariji sin stalno me pita da li je tata živ, ne znam šta da mu kažem - priča Verica Lazić, Željkova supruga, koja sa troje dece, Ljubišom (10), Anđelom (9) i Janom (4), živi u Svilajncu, u katastrofalnim uslovima, u kući od blata.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.548
Pronađeno beživotno telo zatrpanog rudara
Tanjug
Spasioci i rudari treće smene su noćas, jedan sat posle ponoći, u jami "Strmosten" Rudnika Rembas pronašli beživotno telo rudara kopača Željka Miletića




Foto Tanjug, D. Aničić


RESAVICA - Spasioci i rudari treće smene su noćas, jedan sat posle ponoći, u jami "Strmosten" Rudnika Rembas pronašli beživotno telo rudara kopača Željka Miletića (36), izjavio je Tanjugu predsednik Sindikata "Rembasa" Nebojša Milenković.

Čeka se dolazak javnog tužioca, posle čega će se znati ostali detalji, rekao je Milenković.

Miletić je zatrpan 23.septembra, oko 08.30 sati, od kada i traje potraga za njim.

Tragedija se dogodila dok je bušio naslage uglja, kada se na njega obrušila velika količina uglja, kamena i zemlje i od tada sa njim nije bilo nikakvog kontakta.


Miletić je kao rudar radio osam godina, iza njega je ostalo troje maloletne dece od 10, devet i tri godine i nevenčana supruga.

Potiče iz rudarske porodice, otac je rudarski penzioner, a brat, stariji godinu dana, radi u istoj jami.
 
Poslednja izmena:
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.548
Izvučeno telo zatrpanog rudara
IZVOR: RTS, TANJUG
Resavica -- Spasioci i rudari su sat iza ponoći, u jami "Strmosten" pronašli telo Željka Miletića, zatrpanog 23. septembra. Telo rudara je oko 9 sati izvučeno iz ruševina.


19599241085428eba7e1440943012648_orig.jpg

Ulaz u jamu u Resavici (Foto: Tanjug, arhiva)

Na Miletića se, u jami Rudnika Rembas, obrušila velika količina uglja, kamena i zemlje i od tada sa njim nije bilo nikakvog kontakta.

Čeka se uvid višeg javnog tužioca i inspektora, izjavio je Tanjugu, generalni direktor Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja Vladan Milošević.

Milošević očekuje da će do 12 sati tužilac obaviti svoj posao kada će se znati više detalja o stradanju Miletića.

Dežurni tužilac Višeg suda u Jagodini, u čijoj je teritorijalnoj nadležnosti opstina Despotovac i Strmosten, Olivera Jevremović, izjavila je Tanjugu da još nije pozvana na uviđaj.

Telo rudara će do tada ostati u jami, ali je izvučeno iz ruševina na sigurno.

Miletić je zatrpan 23.septembra, oko 08.30 sati, od kada i traje potraga za njim.

Tragedija se dogodila dok je bušio naslage uglja, kada se na njega obrušila velika količina uglja, kamena i zemlje i od tada sa njim nije bilo nikakvog kontakta.

Miletić je kao rudar radio osam godina, iza njega je ostalo troje maloletne dece od 10, devet i tri godine i nevenčana supruga.

Bio je otac troje maloletne dece i živeo je sa nevenčanom suprugom.

Poticao je iz rudarske porodice. Otac je rudarski penzioner, a brat, stariji godinu dana, radi u istoj jami. Miletić je kao rudar radio osam godina.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Natrag
Top