U sredu prvi koncert na Danima orgulja

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
U sredu prvi koncert na Danima orgulja




Izvor: Blic | 27. 06. 2011. - 16:13h

Francuski orguljaš Olivije Latri otvoriće 29. juna u Crkvi Blažene Djevice Marije u Beogradu 11. Međunarodni festival "Dani orgulja - Dies organorum", najavili su organizatori. Dani orgulja trajaće do 9. jula.

152944_kuolivije_ig.jpg

Olivije Latri

Program ovogodišnjeg festivala osmišljen je u skladu s duhom francuske orguljaške tradicije, a Olivije Latri, katedralni orguljaš pariskog Notr Dama, njegov je najistaknutiji savremeni predstavnik, rekla je na konferenciji urednica muzičkog programa Kulturnog centra Beograda (KCB) Ljubica Solunac.

Olivije Latri je profesor na pariskom Konzervatorijumu i ubraja se unajbolje "improvizatore" francuske tradicije koju su u Parizu uspostavili Sezar Frank, Luj Vijern, Marsel Dupre, Žan Langle i drugi.

Latri će na koncertu u Beogradu, pored svojih kompozicija, izvesti i dela tih kompozitora, kao i kompozicije svog profesora Gastona Litaiza.


Na festivalu će se ove godine predstaviti i mlada korejska orguljašica Šin Jang Li, koja se usavršavala na pariskom konzervatorijumu i time uvrstila u nastavljače francuske tradicije.


Još jedan gost iz Francuske Erve Desar će se predstaviti na festivalu 7. jula, a pored kompozicija francuskih autora, izvešće dela srpskog kompozitora Ivana Jevtića. Gost tog koncerta biće nemački trubač Stefan Nojman, rekla je Ljubica Solunac.


Za 4. jul planiran je koncert kamerne muzike za orgulje koji već tradicionalno osmišljavaju domaći mladi orguljaši, a ove godine biće posvećen stogodišnjici rodjenja još jednog predstavnika francuske orguljaške tradicije Žana Alana.


Jedan od najinteresantnijih koncerata na ovogodišnjem festivalu biće nastup češkog orguljaša Pavela Kohouta koji će 2. jula povodom 170. godišnjice rodjenja češkog romantičarskog kompozitora Antonjina Dvoržaka izvesti njegovu Simfoniju iz Novog sveta, ovoga puta u aranžmanu za velike orgulje.


Kompozitor i orguljaš iz Norveške Vidar Hansen će, pored dela istaknutih baroknih i romantičarskih kompozitora, na koncertu 6. jula predstaviti kompozicije norveških autora.


Festival će biti zatvoren 9. jula, tradicionalnim koncertom polaznika Letnje škole orgulja, koji će voditi orguljaši Dalibor Miklavčić iz Slovenije i Marko Petričić (Srbija-SAD).


U Galeriji "Artget" Kulturnog centra Beograda danas je predstavljen i kompakt disk s muzikom s prethodnog izdanja festivala "Dani orgulja", na kojem se nalaze audio zapisi koncerata Franca Danksagmilera, Kristofera Stembridža, Dalibora Miklavčiča i Pavela Kohouta.
 
Natrag
Top