Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
U škripcu

delcauskipcu.jpg

Nukleus grupe činili su klavijaturista Zoran Vulović Vule, pevač Milan Delčić Delča i gitarista Aleksandar Vasiljević Vaša. Delčić je na početku svirao gitaru, ali je vremenom odustao od te uzaludne aktivnosti. Njih trojica su kao srednjoškolci pripremali amaterske pozorišne predstave, a 1979. godine počeli su da sviraju u postavi sa dve gitare i klavijaturama. U početku su se zvali Prolog za veliki haos i Furije furiozno furaju. Krajem sedamdesetih počinju da rade kao novinari-saradnici u emisiji "Mladi novi svet" na Studiju B. Ta emisija je 1981. godine prerasla u "Ritam srca". Delčić je bio kum emisije i njegov glas je snimljen na špici.

Godine 1980. menjaju ime i postaju U škripcu, jer su se tako osećali. Stalno su kuburili sa instrumentima i finansijama. Pridružuje im se bubnjar Miloš Obrenović, a nešto kasnije dolazi gitarista Aleksandar Lukić Luka koji je dobio ulogu basiste. Prvi snimci, pesme "Proleće" i "Pamflex dom" objavljeni su na albumu "ARA" (Jugoton 1981.) koji je okupio sastave druge generacije beogradskog novog talasa. Na samom početku zagovarali su Pamflex koncept koji je osmislio Delčić. Pamflex je predstavljao njihovu fiktivnu firmu, tako da su putem koncerata reklamirali različite izmišljene proizvode. Tvrdeći da je reklama vrhunac umetnosti, u okviru te propagandne akcije na nastupima su čitali govore obojene humorom i ironijom. Na sceni su se pojavljivali sa Pamflex zastavama, koristili su harmoniku i elemente teatarskog jezika.

Tokom 1981. godine intenzivno sviraju, pretežno u beogradskim i zagrebačkim klubovima i brzo stiču naklonost publike. Debi LP "Godine ljubavi" snimaju bez Lukića koji je u JNA, a njega u studiju zamenjuje Zdenko Kolar basista Idola. Na koncertima bas gitaru svira Dejan Grujić (ex Braća). Tokom rada na ploči formiraju tim saradnika koji će se pojavljivati i na njihovim kasnijim izdanjima: Saša Habić, producent, te Slobodan Šajin i Moma Rajin, autori omota. Ploča donosi skup tematski različitih pesama "Hamuamule", "Samuraj", "Kao u boji", "Proleće". Po objavljivanju debija, sa njima kao menadžer počinje da radi Saša Dragić i čitavu karijeru vode organizovanije.

Prelaze u Jugoton i 1983. godine objavljuju album "0 je" koji biva oporezovan kao šund, ali kod publike i kritike odlično prolazi. Ploča biva proglašena najboljom te godine po izboru kritike časopisa "Rock". Na snimanju ploče kao basista i jedan od aranžera učestvuje Slobodan Svrdlan (ex Gordi), a kao gosti Ðorđe Petrović (sintisajzeri), Nenad Jelić (udaraljke) i Jovan Maljoković (saksofon). Sa ploče se izdvajaju pesme "Beograd spava", "Kockar" i "Siđi do reke". Decembra 1983. za novogodišnje praznike, tempiraju mini LP "Nove godine" za koji je omot uradio Mirko llić. U grupu se vraća Aleksandar Lukić i tokom 1984. godine redovno sviraju, najčešće u Hrvatskoj, a tokom leta nastupaju na radnim akcijama širom Jugoslavije. Sledećim albumom "Budimo zajedno" 1985. godine prave zaokret prema žanru koji je u to vreme nazivan "nova zabavna muzika". Pored novih pesama, na ploči se našao ponovni snimak pesme "Hamuamule". Tim albumom nisu ponovili prethodne uspehe i grupa se razilazi.

Delčić je 1984. godine diplomirao dramaturgiju i posvećuje se pisanju za pozorište. Luka i Vaša u studiju rade kao snimatelji i producenti. Njih dvojica sa Milošem Obrenovićem i klavijaturistom Aleksandrom Ralevim 1986. godine formiraju grupu Košava i objavljuju album "Crveno vino" (Jugoton 1986). Luka i Vaša su autori materijala, a deo tekstova su napisali Milan Delčić i Vida Crnčević. Po povratku iz vojske, Vule planira da osnuje grupu Bang Bang u kojoj je trebalo i da peva. Ipak, u kombinaciju ulazi i Delčić i odlučuju se da 1986. godine opet krenu pod imenom U škripcu. Prve snimke rade sa beogradsko-zagrebačkom muzičkom postavom: Davor Vidiš, bubnjevi, Dario Kumerle, bas i Zdravko Jurković, gitara. Međutim, Delča odlazi u JNA, a Vule novu postavu sastavlja od ovdašnjih muzičara: Aco Tabaš vokal, Dejan Skopelja Škopi, bas (ex Kanibal Fru Fru, Belo belo). Zoran Veljković, gitara i Marko Milivojević, bubnjevi (ex Morbidi i mnoći). LP "U škripcu" objavljuju 1987. godine i on ostaje zapamćen po pesmi "Vreme je za nas" Obnovljena grupa ne postiže uspeh i postupno se gasi.

U to vreme, Delčić pristupa realizaciji solo ploče koju je trebalo da producira Mato Došen. Ipak, ploču nikada nije uradio, a U škripcu se ponovo okupljaju 1989. godine u postavi Delča, Vule, Luka, Vaša, Škopi i bubnjar Ratko Ljubičić (ex Disciplina kičme). LP "Izgleda da mi smo sami" objavljuju 1990. a sledeće godine učestvuju na retrospektivnoj večeri Beogradskog proleća izvodeći obradu pesme "Stjuardesa" Radoslava Grajića. Pesma se našla na festivalskoj ploči "Beograde" (PGP RTB 1991.) Sa početkom rata prekidaju redovan rad. Povremeno su se okupljali za veće nastupe (Studentski protest, Gitarijada u Zaječaru) i pripremali novu ploču do čije realizacije nije došlo. Deo tih pesama kasnije je iskorišćen za album grupe Familija koji su Vaša i Luka formirali sa članovima Vampira i za album "Delča i Sklekovi" (PGP RTS 1994). Tu ploču Delča je snimio sa članovima Sklekova u postavi Jožef Pilasanović (gitara), Nebojša Zulfikarpašić (gitara), Predrag Milanović (bas) i Ratko Ljubičić (bubnjevi). Pored Delčinih, na ploči su i Vuletove pesme, kao i verzija "Da da dirlada da" po staroj obradi Ðorđa Marjanovića. Na sledećoj ploči "S jezikom u usta" (ITMM 1997.) Delča je poduzeo putovanje u različite žanrove od tehno, funk zvuka do klasičnih pop pesama. Tu je obrada "Nove godine", starog hita U škripcu koja je dobila naziv "Volkswagen Blau" i tekst na nečemu što liči na nemački jezik.

Uz muzičku karijeru Delčić se bavio i pisanjem za pozorište. Autor je predstava "Hari ne putuje vozom" (SKC, 1984.), "Kraljevo blago" (Atelje 212,1986.), "Transex hard-core one man show" (Bitef teatar 1992.), "Radmilo Gnusni i Radmila Pogana" (Bitef teatar 1992.), Napisao je i režirao storiju "Lepe, čiste, dobre" u omnibusu "Beogradske priče", a radio je kao dramaturg za TV seriju "Dome, slatki dome". Sa Vladimirom Ðurićem na Art kanalu vodio je emisiju "Kult detektivi", a samostalno noćni program "Kabinet doktora Mrmora".

Diskografija

Albumi

"Godine ljubavi" (PGPRTB 1982.)
"Oje" (Jugoton 1983.)
"Nove godine" (Jugoton 1983. mini LP)
"Budimozajedno" (Jugoton 1985.)
"U škripcu" (Jugodisk 1987.)
"Izgleda da mi smo sami" (PGP RTB 1990.)

Izvor: Džuboks






 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Milan Delčić Delča: Umetnik koji nije dao da mu bolest oduzme osmeh

Milan Delčić Delča: Umetnik koji nije dao da mu bolest oduzme osmeh


Izvor:
"Blic" "Smedia.rs"
objavljeno: 25.07.2011 - 17:06

DELCA%2002.jpg

Bez obzira na bolest uvek je bio nasmejan i raspoložen...

Posle nekoliko godina borbe sa rakom, sinoć je u Beogradu u bolnici preminuo muzičar i konceptualni umetnik Milan Delčić Delča u 51 godini. Milan Delčić Delča pojavio se na umetničkoj sceni osamdesetih godina sa grupom „U škripcu” koja je za kratko vreme postala popularna na čitavoj teritoriji bivše Jugoslavije. Bend su činili klavijaturista Zoran Vulović Vule, pevač Milan Delčić Delča, Aleksandar Vasiljević Vasa, Aleksandar Lukić Luka i Miloš Obrenović. Prve snimke, pesme „Proleće” i „Pamflex dom” objavili su na albumu „ARA” („Jugoton”, 1981) koji je okupio sastave druge generacije beogradskog novog talasa.

DELCA%2001.jpg


Milan Delčić je kao pravi novotalasni multimedijalni i višetalentovani umetnik osmislio koncept „pamfleks” firme koja reklamira izmišljene proizvode. Njegov debi album nosio je naziv „Godine ljubavi”. Međutim, pravi uspeh dolazi sa albumom „O je” koji su snimili 1983. godine za „Jugoton” sa predivnim omotom koji su uradili „Aux maniere”. Decembra 1983. za novogodišnje praznike, tempiraju mini LP „Nove godine” za koji je omot uradio dizajner Mirko llić. Bend se gasi 1987. godine po objavljivanju albuma „U škripcu”. Potom Delča nastavlja solo karijeru.


Snimio je nekoliko zapaženih solo albuma - „Izgleda da mi smo sami”, „Delča i sklekovi”, „S jezikom u usta” na kojima je koketirao sa tehno muzikom. Uz muzičku karijeru Delčić se bavio i pisanjem za pozorište, napisao je i režirao storiju „Lepe, čiste, dobre” u omnibusu „Beogradske priče”, a radio je kao dramaturg za TV seriju „Dome, slatki dome”. Nedavno je objavio kompilaciju najvećih hitova.


Mnogi muzičari i bliski saradnici Milana Delčića Delče bili su šokirani njegovom smrću. Većina nije ni znala da je poznati muzičar bolovao od karcinoma. Posle sjajnog rada grupe Delča se na neko vreme naizgled bio povukao iz sveta muzike, i posvetio svojoj solo karijeri, neko vreme radio sa grupom „Sklekovi“, ali je pre nekoliko godina najavio i povratak na scenu.

U beogradskom Domu omladine u martu 2007. godine održao je koncert gde su mu bili pridružili skoro svi članovi grupe "U škripcu". U decembru 2008. godine snimak 18 pesama sa tog koncerta pojavio se na CD albumu "Jubilarnih 20 i nešto godina" pod imenom "Delča a i U škripcu". Prošle godine u jednom poznatom beogradskom klubu bio je priredio i promociju izdanja, međutim, malo kome je bilo poznato da je toliko bolestan, iako se lečio nekoliko godina...

"Bio je sjajno raspoložen, bila je odlična promocija, sećam se, delio je neke majice, i na prvi pogled nikada ne bi pomislio da je bolestan. Za to sam čuo tek nedavno" rekao nam je Lazar Jakovljević, inžinjer zvuka i jedan od ljudi koji su sarađivali s Delčom.

Bubnjar Marko Milivojević, nije mogao da priča od šoka, zamolio nas je da se javimo kasnije. Slično je reagovao i
Rambo Amadeus koji je rekao da je u neverici i u šoku... A onda je kasnije, kada je saznao detalje postavio na svoj Fejsbuk profil reakciju: "Umro je moj kolega MIlan Delčić- Delča, divan gradski lik i umjetnik. Neka mu je laka zemlja. Žao mi je što društvo kao što je balkansko čeka da neko umre da bi obratilo pažnju na njega i odalo mu poštovanje. Gdje su mediji bili prije mjesec , dva ili tri da provjere kako se kolega bori sa bolešću, treba li mu nešto? Sada pokojnom Delči ta nekrofilska količina pažnje i poštovanja ne znači mnogo."

rambo-amadeus-01_0.jpg


"Pozliće mi od ove vesti. Tragedija, ne znam šta da kažem" izjavila nam je glumica Danica Maksimović.

Željko Bebek nam je na vest o njegovoj smrti samo rekao: "O bože moj, koliko je imao godina? 51? Toliko je toga je još imao ispred sebe, moje saučešće porodici i prijateljima...

bebek.jpg


"
Zvonimir Đukić Đule, vođa grupe "Van Gogh" je takođe ovu tužnu vest čuo od nas. "Veoma mi je žao. Ne mogu da poverujem. Kako? Bio je bolestan? Tuga." Srđan Gojković Gile, vođa beogradskog rok sastava „Električni orgazam“ nam je takođe rekao da su ga novinari obavestili i da je šokiran. "Nisam ga godinama video, mada se mi nismo ni ranije nešto mnogo družili. Bili smo kolege, ali nisam znao da je bio bolestan. Svakako je strašna vest" izjavio nam je Gile. Kristina Kovač je rekla da joj je veoma žao, iako ga je poznavala površno, on je jedan od ljudi čiji je doprinos pop rok muzici revolucionaran, i čiji je rad uticao na mnogo. Do Zorana Vulovića Vuleta, jednog od članova grupe „Familija“ i bivšeg člana "Škripca" nismo uspeli da dođemo. Ipak, čuli smo da se neće ni oglašavati, jer ga je vest o Delčinoj smrti veoma pogodila... Uspeli smo da kontaktiramo Žiku Milenkovića, člana "Instruktora" i pevača grupe "Babe" koji nam je rekao: "Bio je fenomenalan čovek, sjajan pevač, mogao je još mnogo toga... Proveli smo nezaboravne trenutke zajedno. Vest nas je zatekla na putu, iako smo znali da je bio bolestan, u šoku smo", rekao nam je Milenković. Vuletov kolega iz „Familije“, Dejan Pejović Peja, vođa sastava „Dibidus“ na svom FB profilu kratko je napisao „Zbogom prijatelju!“ Datum i mesto sahrane biće naknadno javljeni...


U intervjuu za Politiku 2008. godine, na temu motivacije i rada, Milan Delčić je rekao:
"Bilo je teških momenata, ali nisam se predavao. I ne nameravam. Takođe, znao sam da je novac u ovom poslu relativna stvar. Bitan je ćar, ali je još bitniji ćef. Novac treba da bude posledica onoga što radiš i voliš. Ako ga tako shvatiš, to je prava stvar. Ako ga shvatiš kao cilj, to može da bude problem. A danas ga mnogi ljudi tako shvataju, nažalost. Bitni su i izazovi, ako toga nema, ja ne funkcionišem kako treba", izjavio je tada Delča.
 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Dve godine od Delčine smrti

Dve godine od Delčine smrti

Proteklo je dve godine od kako nas je napustio Milan Delčić-Delča, pevač grupe U škripcu, umetnik i multimedijalna ličnost, koji je preminuo 24. jula 2011. posle duge i teške bolesti u Beogradu. Delča će ostati upamćen kao harizmatična pojava, istaknuti rokenrol umetnik, navijač Crvene Zvezde i još mnogo toga…

1.jpg
Milan Delčić Delča

Poslednja pesma koju je Delča snimio pod nazivom Dobro je, objavljena je posthumno kao singl simbolično 19. novembra 2012. na godišnjicu njegovog rođenja.

Delča je bio jedan od najupečatljivijih i najprepoznatljivijih glasova domaćeg rokenrola što je posvedočeno, između ostalog, u hitovima grupe U škripcu kao što su Siđi do reke, Beograd spava, Nove godine, Koliko imaš godina, Ako ti kažem... Sa U škripcu snimio je albume Godine ljubavi (1982), O je! (1983), mini album Nove godine (1983), Budimo zajedno (1984) i Izgleda da mi smo sami (1990).


Po raspadu matičnog benda, Delča kreće u samostalnu karijeru i sa pratećim bendom Sklekovi snima albume Delča i sklekovi (1994), S' jezikom u usta (1994) i Krenuo sam davno, ne sećam se gde (2003). Delča je u Domu omladine Beograda, 10. marta 2006. godine održao poseban koncert, gde su mu se pridružili skoro svi članovi grupe U škripcu. U decembru 2008. godine 18 pesama sa tog koncerta pojavilo se na CD albumu Jubilarnih 20 i nešto godina, pod imenom Delča a i U škripcu.

Diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Bio je scenarista serije Televizije Beograd U ime zakona (1991) i koscenarista televizijskog filma Ne skreći sa staze (2003). Pojavljivao se u filmovima Slatko od snova (1994) i Crveni kamion sive boje, kao i u seriji Otvorena vrata (1994-1995).

Autor je pozorišnih komada Hari ne putuje vozom, Kraljevo blago i Radmilo gnusni i Radmila pogana i TV emisije Dr. Maksimilijan Mrmor. Jedno vreme je radio i kao muzički urednik Televizije Metropolis.

Izvor: Story.rs
 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Otkrivena spomen ploča Milanu Delčiću - Delči

Otkrivena spomen ploča Milanu Delčiću - Delči

Spomen ploča muzičaru i multimedijalnom umetniku Milanu Delčiću Delči otkrivena je u subotu na kući u kojoj je živeo i stvarao, u ulici Mile Jevtović 20a, na opštini Čukarica.

1.jpg

Otkrivanju su prisustvovali članovi Delčine porodice, predstavnici opštine Čukarica koja postavlja spomen ploču, nekadašnji članovi grupe "U škripcu", kao i brojni prijatelji i kolege.

Spomen ploču je otkrio Delčin otac, Delča Delčić.

- Delča je neizmerno voleo Beograd i u stihovima svojih pesama pitao se "kako da odem, a da ostanem?". Za svoju mladost, ljubav i energiju koji je podario Beogradu našao je odgovor iz ove pesme. Ostaje u Beogradu u trajnom sećanju i vašem sećanju zauvek - istakao je pred okupljenima otac poznatog muzičara.


Izvor: Blic Online
 
Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
12.04.2011
Poruka
5
Zaslužio je priznanje kao veliki pre svega čovek a i Beograđanin kakvih je na žalost gotovo nestalo.
 
Natrag
Top