Šta je novo?

U septembru niz suđenja za ratne zločine

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
U septembru niz suđenja za ratne zločine
29.08.2009. 09:52

U Veću za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu posle "letnje pauze" u septembru počinje suđenje sedamnanestorici pripadnika takozvane "gnjilanske grupe" OVK zbog zločina na Kosovu i Metohiji, a biće nastavljeno i nekoliko procesa optuženima za zločine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Pred sudskim većem kojim predsedava sudija Snežana Garotić- Nikolić, 23. septembra , na optuženičku klupu će sesti četrnaestorica pripadnika "Gnjilanske grupe" (trojica su u bekstvu) koji se terete da su počinili ratne zločine protiv civilnog stanovništva na teritoriji opštine Gnjilane od juna do septembra 1999. godine. Tada je na svirep način ubijeno najmanje 52 Srba, Roma i Albanaca, a više žena silovano.
Od 1. do 4. septembra ove godine, saslušavanjem svedoka, biće nastavljeno suđenje Iliji Jurišiću koji se tereti da je kao pripadnik rezervnog sastava policije MUP-a Bosne i Hercegovine i kao visoki starešina u Službi državne bezbednosti anagažovan na poslovima komandnog kadra u operativnom štabu Službe javne bezbednosti Tuzla, izdao narebu za otvaranje vatre na kolonu 92. motorizovane brigade JNA. U tom napadu poginulo je više od 90, a ranjeno 33 vojnika.

Saslušavanjem svedoka, 7. i 8. septembra ove godine biće nastavljeno suđenje Branku Popoviću i Branku Grujiću za zločinje počinjene nad civilnim muslimanskim stanovništvnom u Zvorniku 1992. godine.
U Veću za ratne zločine 9. i 10 septembra biće nastavljeno suđenje i Panetu Bulatu i Radetu Vraneševiću zbog ubistva šestoro hrvatskih civila u selu Banski Kovačevac, u Hrvatskoj, marta 1992. godine.
Krajem septembra biće nastavljeno suđenje četrnaestorici koji se terete za ubistvo 70 hrvatskih civila u selu Lovas u Hrvatskoj, oktobra 1991. godine. Za ovaj zločin u Lovasu terete se četvorica nekadašnjih pripadnika lokalne vlasti i četvorica pripadnika JNA, dok su šestorica bili pripadnici paravojne formacije "Dušan Silni".

Pred sudskim većem 18. septembra zakazan je nastavak suđenja Sretenu Popoviću i Milošu Stojanoviću, koje Tužilaštvo za ratne zločine tereti da su, kao saizvršioci, učestvovali u ratnom zločinu protiv ratnih zarobljenika Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija, u Petrovom Selu 1999. godine.
Popović i Stojanović, bivši pripadnici Posebnih jednica policije, optuženi su za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, odnosno da su američke državljane, braću Bitićija "lišili prava na pravično suđenje i na taj način pomogli nepoznatim licima MUP-a Srbije i Specijalnih antiterorističkih jedinica (SAJ) da ih liše života".

Izvor: Blic
 
Top