U sefovima tri tone droge

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
U sefovima tri tone droge






Vlada za vreme predizborne tišine donela uredbu o uništavanju oduzete droge, najavljujući spaljivanje za jun, ali se to do danas nije dogodilo.Više od tri tone različitih narkotika, koji su odloženi u sudske i policijske depozite, i dalje stoji i gomila se usled čestih policijskih zaplena.


878963417506ea469cb0d2122454585_368x244.jpg



Poslednji put droga je paljena pre četiri godine, pa je opravdana zabrinutost nadležnih u policiji i sudovima, budući da ima veoma malo preostalog prostora gde se mogu odložiti narkotici.

Vlada Srbije u tehničkom mandatu, za vreme predizborne tišine donela je Uredbu o načinu i postupku uništavanja psihoaktivnih supstanci oduzetih na teritoriji Srbije. Ministar policije Ivica Dačić i direktor policije Milorad Veljović tada su najavili spaljivanje droge do kraja juna. Međutim, prošlo je više četiri meseca a da do najavljenog spaljivanja narkotika nije ni došlo.

"Samo ove godine zaplenjeno je 1.620 kilograma narkotika, od čega 1.480 kilograma marihuane. Samo u jednoj akciji na Velikom ratnom ostrvu pronađeno je pola tone kanabisa. Vrednost zaplenjene droge prelazi 30 miliona evra", navode u MUP-u.

U ministarstvu podsećaju da je od perioda poslednjeg spaljivanja 2008. godine oduzeto više od 130 kilograma kokaina, 800 kilograma heroina, skoro 100 kilograma hašiša, 17 hiljada ekstazija i više od dve tone marihuane.

Budući da se ne zna tačan datum spaljivanja droge, opravdana je zabrinutost čelnika u policiji i sudovima, jer nemaju gde više da skladište oduzete narkotike.

Ivica Dačić, ministar policije, na čiji predlog je početkom maja doneta uredba, kaže za Press da to nije bio predizborni marketing, već početak jednog procesa koji će uskoro dobiti epilog.

"U principu sve je spremno, čekamo još proveru sa nadležnim ministarstvom da li su zadovoljeni svi ekološki standardi. Spaljivanje droge je jedan kompleksan čin koji izaziva bezbednosne i ekološke rizike. U taj posao mora biti uključeno više stotina policajaca. Tu mislim na specijalce koji će obezbeđivati transport pod visokim stepenom naoružanja, zatim redovna policija i saobraćajci, a sve će nadgledati helikopterska jedinica", naveo je Dačić.

Ministar policije je istakao da će se bezbednosne procene i terenske pripreme obavljati danima pre samog čina spaljivanja.

"Moramo imati ispunjene sve pravne, ekološke, zdravstvene i bezbednosne uslove da bi do tog procesa došlo. Neću da licitiram s datumima, ali se temeljno pripremamo za čitav proces. Srbija je lider u regionu po zapleni narkotika, a kao što je poznato, naši BIA i MUP su učestvovali i u zapleni najvećih svetskih pošiljki kokaina", rekao je Dačić za Press.

Spaljivanje droge u Termoelektrani "Nikola Tesla" u Obrenovcu moglo bi da traje i nekoliko dana. Kako saznaje Press, planirano je i da se deo droge spali u okolini Kragujevca, te da se dozvole i za taj događaj čekaju. Postupak uništavanja nije nimalo jeftin jer se narkotici spaljuju na 1.000 stepeni, pa je za to potrebno nekoliko stotina tona uglja. Takođe, spaljivanjem narkotika oslobađa se ugljen-dioksid koji šteti životnoj sredini.



Izvor:
B92.net
 
Natrag
Top