U regionu paklene vrućine i olujne kiše

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
U regionu paklene vrućine i olujne kišeIzvor:
Mondo.rs


U Sloveniji noćas olujna kiša rušila stabla i uništavala krovove kuća, a u Makedoniji muku muče s vrućinama i pripremaju se za vanredno stanje.


v251613p0.jpgOlujna kiša sa gradom pogodila je noćas nekoliko mesta u Sloveniji, gde su srušena stabla drveća i oštećeni krovovi kuća, a poplavljene su i neke zgrade i gradske ulice.

Jako nevreme, koje je oštetilo i električnu mrežu, zahvatilo je Ljubljanu, Bovec, Gornju Radgonu, Mursku Sobotu i druga mesta.

Angažovane su brojne vatrogasne ekipe kako bi zaštitile stanovnike i njihovu imovinu.

Od danas je u Makedoniji na snazi "narandžasta", pretposlednja faza upozorenja, zbog visokih temperatura koji su iznad 40 stepena, a tu zemlju samo nekoliko stepeni deli od proglašenja vanrednog stanja.

U vezi s tim, Vlada je objavila i mere za zaštitu građana, odnosno da radno vreme u državnim institucijama bude od 7 do 15 sati, što je preporuka i za privatne firme.

Takođe se preporučuje da trudnice i građani stariji od 60 godina budu oslobođeni radnih obaveza.
Preporuke iz "narandžaste faze" upozorenja odnose se na sledećih sedam dana.

Do sada se apelovalo na firme da zaštite radnike na otvorenom u periodu od 11 do 17 sati, a zbog nepoštovanja tih upozorenja više od 50 kompanija, uglavom građevinskih, dobilo je zabranu vršenja delatnosti.

Od danas preporuka je da se na otvorenom uopšte ne radi između 11 i 17 sati. Na građevinskim objektima može se raditi samo posle 17 sati i to samo ukoliko neki objekat mora biti hitno završen.
 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top