U računaru sve vrti,ali nema slike

Član
Učlanjen(a)
15.04.2009
Poruka
21
Rastavio sam računar,očistio ga od prašine,promjenio pastu na procesoru.Sve sam to i do sada radio na drugim računarima i sve je bilo dobro.Prvi put kad sam ga upalio,podigao se do prvog ekrana i naziva ploče,i dalje nije hteo.I tako nekoliko puta.Posle toga sam otvorio resetovao bios,i sve je radilo rade svi kuleri,i na procesoru i na grafici sve vrti,jedino nemam naprijed onoga crvenog i zelenog svetla kod dugmeta za paljenje i reset.Dugme za paljenje radi a reset neradi,i više nema slike na ekranu.Ko zna neka pomogne.

Član
Učlanjen(a)
15.04.2009
Poruka
21
Probao sam sve dosta puta,ali neide,nemam trenutno drugu grafiku da probam jeli do nje,samo da nije matična,ali nije mi jasno kako može iz čista mira da crkne nešto.

Učlanjen(a)
20.09.2014
Poruka
1.861
Zbog vadjenja delova i resetovanja BIOS-a verovatno ce trebati iz biosa opet izvrsiti podesavanja po pitanju redosleda boot-a Hard diska i rezima rada odnosno moda za isti...znaci udjes u bios postavis koji je glavni hard i odredis mod rada zavisno od tipa hard diska koji imas u principu podesavas modove sistemom pokusaj -pogresi i svaki put snimis bios i restartujes i kad proradi to je to...znaci nemoj da se zeznes da se uplasis pa da formatiras disk da bi instalirao sistem ,jer ce problem i dalje ostati...

E sad ako si ti zeznuo BIOS pa nema ni osnovne slike na ekranu prilikom ukljucivanja znaci ako nema Bios,verovatno ce biti potrebno izvrsiti Reset Cmosa-a na ploci ,odnosno osvezenje BIOSA ...U tom slucaju nadjes knjizicu koja dolazi uz maticnu plocu i pogledas deo sa objasnjenjem za reset cmosa ,ranije se to radilo tako sto uzmes stravciger i prespojis po deset sekundi odredjene pinove direktno na ploci ,naravno sve je iskjluceno iz struje ,pa cak iako iskjluceno treba voditi racuna ne dodirivati prstima zbog naboja ....ako te ovo plasi onda probaj stos sa vadjenjem baterije i opet vracanjem mozda i to uspe....
Ako ovo uspe prilikom ulaska u BIOS opet proveris postavke za Hard(znaci ako imas vise hardova(kao i mod rada)).

Član
Učlanjen(a)
10.04.2012
Poruka
2.397
Zbog vadjenja delova i resetovanja BIOS-a verovatno ce trebati iz biosa opet izvrsiti podesavanja po pitanju redosleda boot-a Hard diska i rezima rada odnosno moda za isti...znaci udjes u bios postavis koji je glavni hard i odredis mod rada zavisno od tipa hard diska koji imas u principu podesavas modove sistemom pokusaj -pogresi i svaki put snimis bios i restartujes i kad proradi to je to...znaci nemoj da se zeznes da se uplasis pa da formatiras disk da bi instalirao sistem ,jer ce problem i dalje ostati...

E sad ako si ti zeznuo BIOS pa nema ni osnovne slike na ekranu prilikom ukljucivanja znaci ako nema Bios,verovatno ce biti potrebno izvrsiti Reset Cmosa-a na ploci ,odnosno osvezenje BIOSA ...U tom slucaju nadjes knjizicu koja dolazi uz maticnu plocu i pogledas deo sa objasnjenjem za reset cmosa ,ranije se to radilo tako sto uzmes stravciger i prespojis po deset sekundi odredjene pinove direktno na ploci ,naravno sve je iskjluceno iz struje ,pa cak iako iskjluceno treba voditi racuna ne dodirivati prstima zbog naboja ....ako te ovo plasi onda probaj stos sa vadjenjem baterije i opet vracanjem mozda i to uspe....
Ako ovo uspe prilikom ulaska u BIOS opet proveris postavke za Hard(znaci ako imas vise hardova(kao i mod rada)).
Izvini sto ti upadam u post,ali ako mogu rekao bih mu ako nema dzamper da resetuje BIOS,moze da posluzi i pinceta.prvo da pibcetom prespoji srednji i levi kontakt pa posle 10-ak do 15 sekundi da prespoji srednji i desni kontak i tako ce mu BIOS biti podesen na fabricka podesavanja i posle udje i polako podesi sve sto njemu treba.

Učlanjen(a)
20.09.2014
Poruka
1.861
U principu nije bitno dal je pinceta ili kozja dlaka ,ja sam to radeo obicnim kuhinjskim nozom ,al je glavno pitanje znati to odraditi ,narocito ovi sto nikad nisu ni otvarali kuciste i tako to...strah lojze drzi ...sto bi rekli....

Član
Učlanjen(a)
15.04.2009
Poruka
21
Problem riješen.
Donio sam drugu grafičku,ubacio je i proradilo.A da bi sve bilo još čudnije,kada sam posle toga ponovo ubacio onu staru i ona proradila.Hvala svima.

Učlanjen(a)
20.09.2014
Poruka
1.861
Ha ha bice da prvog puta nisi dobro stegnuo one srafove za pricvscivanje graficke,mada je verovatno problem bio u BIOSU ,odnosno neka IRQ greska ,kada bios na dva razlicita uredjaja,dodeli isti port ,koji je sad ocigledno odpusen,ako budes bacao tu staru karticu ,pozovi me da dam nekom siromahu ,da se s merak naigra ,recimo [hl]Jagged alliance 2[/hl] ,al onaj prvi ,zbog koje sam i kupio PC.... inace je strategija u pitanju...takticka..ovo je naravno primedba...
Jagged_Alliance_cover.jpg

Ipak uzmii zadnji deo...

Poslednja izmena:
Natrag