U Prištini ne haju za pogrešne identifikacije žrtava

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Još se ne zna koliko je žrtava na Kosovu sahranjeno pod tuđim imenom


U Prištini ne haju za pogrešne identifikacije žrtava





Izvor: Blic | 18. 01. 2011. - 00:02h | Foto: N.Zejak

PRIŠTINA - Plašim se da je broj pogrešno identifikovanih osoba stradalih u ratnim sukobima na Kosovu daleko veći nego što je do sada utvrđeno, kaže Nuhi Uka, član prištinske komisije za nestala i kidnapovana lica, reagujući na podatak iz jučerašnjeg “Blicovog” teksta da je od 77 ponovo ekshumiranih tela 13 sahranjeno pod tuđim imenom.
108340_1025-eshumacija-foto-n-zejak_f.jpg

Jedan od protesta rodbine nestalih

- Godinama upozoravam na ovaj problem. Molio sam i tražio pomoć od svih dosadašnjih premijera i predsednika Kosova. Slagali su se da to bolno pitanje treba rešavati, ali je posle sastanka sve ostajalo po starom. Kao da im nije stalo da se sazna istina o nestalima i utvrdi identitet svih 400 tela ostavljenih u prištinskoj mrtvačnici - primećuje Uka.

Greške u identifikaciji otkrila je Međunarodna komisija za nestala lica (IMPC) kada su njeni eksperti DNK analizom utvrdili da se nijedan koštani profil uzet sa 413 posmrtnih ostataka iz prištinske mrtvačnice ne poklapa sa uzorcima krvi članova porodica nestalih.

Za ovaj problem Uka optužuje ad hok timove Haškog tribunala, koji su 1999. i 2000 vršili ekshumacije na Kosovu, kao i Unmikovu Komisiju za nestala lica, a slično mišljenje iznosi i Budimir Gudžić, član srpske Komisije za nestala i kidnapovana lica.

- Odgovornost za pogrešnu identifikaciju i predaju posmrtnih ostataka lica snose istražitelji Haškog tribunala. Posle završetka rata istražitelji su preturali dokumentaciju, prebacivali tela s lokacije na lokaciju i tako zatirali tragove ne samo o zločinima nego i o identitetu stradalih - kaže Gudžić. Prvi slučaj pogrešne idetifikacije vezan je za jednog Srbina, čiji su posmrtni ostaci nađeni u masovnoj grobnici u Ugljaru kod Gnjilana.
 
Natrag
Top