U penziju ne može 2.500 radnika

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
U Pirotu mnoge firme nisu uplaćivale radni staž

U penziju ne može 2.500 radnika

Izvor: Blic ZORAN PANIĆ | 27. 12. 2010. - 00:10h

PIROT - Za oko 2.500 radnika u Pirotu u poslednjih sedam godina nije povezan radni staž a medju njima ima i onih kojima fali nekoliko meseci da bi otišli u penziju. U Opštinskom Veću Saveza sindikata kažu da su do sada uspeli da pomognu u povezivanju staža za samo 500 radnika.
103398_doppirot04-sa-jednog-od-protesta-radnika-dragosa_f.jpg

Leda Panajotović je u bivšoj Industriji vune i kože “Dragoš” radila 28 godina i od 2007. nije povezan radni staž.

- Četiri godine mi nedostaje do penzije. Mnogima sam se obraćala za pomoć, ali pomoći nije bilo niotkuda. Oko 400 radnika ove nekada velike firme se našlo na ulici bez igde ičega, bez radnih mesta i plate. Došla sam u Samostalni sindikat koji nam pomaže oko prikupljanja dokumentacije da rešimo taj problem - kaže Panajotovićeva.

Slobodanka Andonović je u “Dragošu'' radila 23. godine i ne radi od 2006. godine. Staž joj u ovoj propaloj firmi nije povezan od 2003. godine.

- Tužili smo firmu za neisplaćene zarade za više od deset godina, ali nema ništa od toga. Jedino što smo uspeli je da dobijemo otpremnine kroz socijalni program, ali i dalje je problem nepovezan radni staž - kaže ona.

Njena koleginica Suzana Nikolić ima isti probem.

- Godinama nisam primala platu, ali nisam uspela da naplatim svoja potraživanja. Obaraćala sam se i advokatu koji mi je rekao da od toga nema ništa. U Sindikatu nam pomažu oko prikupljanja dokumentacije da bi bar staž povezali- kaže Suzana.

Bivšem radniku “Piroteksa” Miroljubu Slavkoviću radni staž nije povezan od 2004. Iskoristio je socijalni program prošle godine i od tada ne radi nigde.

- Imam 23 godine radnog staža i nadam se da će mi staž biti povezan. Nalazim se na evidencije Filijale Nacionalne službe zapošljavanje i tražim posao. I supruga je radila u istoj firmi i ona je nezaposlena - kaže Slavković.

Predsednik opštinskog Veća Saveza Samostalnih sindikata Rodoljub Ćirić kaže da je to veliki problem, ali da su za oko 500 radnika uspeli da povežu radni staž.

- Takvih radnika kojima malo nedostaje do penzije je mnogo. Ukoliko im se staž poveže krajem ove ili početkom iduće godine oni bi otišli u penziju. Savez samostalnih sindikata prema tim radnicima koji pošto više ne rade nema nikakve obaveze jer oni više nisu naši članovi, ali je naša moralna obaveza da im pomognemo. Počeli smo proces povezivanja radnog staža zahvaljujući pre svega razumevanju poverenika Agencije za privatizaciju- kaže Ćirić i napominje da je zahvaljujući Savezu Samostalnih sindikata promenjena Uredba kojom radni staž mnogim radnicima ne bi bio povezan iz razloga što je veći broj radnika sudskim putem naplaćivao zarade.

Posle “Dragoša” predstoji povezivanje radnog staža i za radnike bivše Predionice “Piroteks”, “Grafike”, ”Pobede”, “Galanteks trejda”, “Krznare”.

- Reč je o radnicima preduzeća u kojima su u toku postupci stečaja. U ''Dragošu'' je oko 300 radnika a u ''Piroteksu'' više od 500... Naše su procene da je više od 2.500 radnika kojima staž nije povezan, ne njihovom, već krivicom države- kaže Ćirić.

- Automatski stečajevi su uvedeni u ‘Vinovoću’’, ‘’Agrostočaru’’, Pioniru... Veliki problem je u firmama gde je proglašen automatski stečaj i radnicima tih firmi staž za sada neće biti povezan. Pokušavamo da rešimo problem i tih radnika - nada se Ćirić.

Ove godine je raskinut kupoprodajni ugovor u ''Prvom maju'' a Agencija za privatizaciju je donela odluku o postupku restrukturiranja. Pošto je ovo preduzeće sada u vlasništvu države, radnicima ove konfekcije je povezan i radni staž zaključno sa 31. decembrom 2009. godine. U ovoj fabrici radi oko 1500 radnika.

Natrag