U Nišu epidemija malih boginja

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.544
U Nišu epidemija malih boginja
U Nišu je registrovana epidemija morbila a najviše obolelih je među nevakcinisanima, kaže direktor Zavoda za zaštitu javnog zdravlja Bratislav Tiodorović.

IZVOR: TANJUG
171248756855742a6258368249165865_v4%20big.jpg

Foto: Tanjug
On je rekao da u čitavoj Srbiji ima oko 350 prijavljenih obolelih od morbila a samo u Nišu ima ih oko 200.

Tiodorović je kazao da je reč o epidemiji koja će na jugu Srbije trajati još nekoliko meseci, a da u severnom delu zemlje već jenjava s obzirom da se se u Beogradu i Novom Sadu morbile pojavile još u novembru prošle godine.

"Među obolelima je 80 odsto nevakcinisanih osoba a među njima dominiraju pacijenti starosti između 20 i 40 godina koji ili nisu vakcinisani ili su dobili samo jednu dozu vakcine, što je praktikovano od 1971. do 1991. godine", precizorao je Tidorović.

"Trenutno oboleli pacijenti od morbila u retkim slučajevima su deca i kod njih su komplikacije ove bolesti opasnije od same bolesti. To mogu biti zapaljenje pluća ili zapaljenje moždanica i mozga", dodao je Tiodorović.

"Epidemija morbila traje i trajaće", zaključio je Tiodorović.

Lončar: Epidemija pod kontrolom


Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da je situacija po pitanju epidemije malih boginja, od koje je u Nišu obolelo 200 osoba, sada "pod kontrolom" i dodao da to što se sada dešava u Nišu već dešavalo i u drugim krajevima.

Lončar je istakao da je država učinila sve kako bi podigla procenat imunizacije stanovništva, koji je sada daleko ispod predviđenih 95 odsto.

"Promenili smo deo zakona, a svakog meseca se sastaje u skupštini Odbor za zdravlje i porodicu i raspravlja o tom problemu. Pokušavamo sve što je u skladu sa zakonom da dopremo do građana i kažemo im koliko je značajna imunizacija, a u tome očekujemo i pomoć medija", rekao je Lončar, koji je u Nišu boravio povodom 115 godina od otvaranja Pasterovog zavoda.

Lončar je s rukovodstvom Kliničkog centra Niš posetio Kliniku za kardiohirurgiju i rekao da je na ovoj klinici, otvorenoj novembra prošle godine, urađeno 285 operacija.

"Rezultati dosadašnjeg rada su dobri, ali očekujem da naredne godine ovde bude urađeno 400 operacija na otvorenom srcu, uključujući i one najsloženije", rekao je Lončar.Prema njegovim rečima, do kraja naredne nedelje, eventualno za dve nedelje, na klinikama u Srbiji trebalo bi da krene "normalna" ugradnja pejsmejkera, pošto će ugovor o njihovoj nabavci biti potpisan u naredna tri do četiri dana.
 
Natrag
Top