U Meksiku otkriveno stambeno mesto gde je živela elita iz 5. veka

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
U Meksiku otkriveno stambeno mesto gde je živela elita iz 5. veka

150672_profimedia-0753158961_s.jpg

U Meksiku otkriveno stambeno mesto gde je živela elita iz 5. veka - Copyright profimedia

Meksički arheolozi su saopštili da su otkrili stambene blokove gde je živela elita u poznatom majanskom arheološkom mestu Čičen Ica na poluostrvu Jukatan.

Arheolog Fransisko Perez Ruiz rekao je da do sada nije bilo otkrivenih poznatih stambenih delova u Čičen Ici, što znači da ovo otkriće stambenog kompleksa predstavlja pronalazak "prvog naselja gde je vladar živeo sa svojom porodicom", preneo je Rojters.

Oblast, danas poznata kao Čičen Vijeho, biće integrisana u turističku ponudu arheološkog mesta Čičen Ice, koje je uvršteno u listu Uneskove svetske kulturne baštine.

Arheolozi iz Nacionalnog instituta za antropologiju i istoriju se nadaju da će ova oblast i one koje se tek otkriju, pružiti informacije o tome kako je izgledao život stanovnika tog grada.

"Moraju postojati naselja koja još nisu otkrivena. Istraživanjem stambenih delova možemo saznati o ostalim porodicama, ostalim grupama stanovnika koje su bile deo ovog veličanstvenog grada", rekao je arheolog Hoze Osorio Leon.

Ova oblast se iskopava od 1998. godine, a oko dva miliona turista poseti Čičen Icu svake godine, pokazuju zvanični podaci.

(Euronews.rs)
 
Natrag
Top