U Kuću cveća pristižu poštovaoci Tita iz raznih krajeva FOTO

Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.064
U Kuću cveća pristižu poštovaoci Tita iz raznih krajeva FOTO

BEOGRAD - Poštovaoci predsednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) Josipa Broza Tita iz skoro svih bivših jugoslovenskih republika od jutros dolaze u Kuću cveća u kojoj je on pre 31 godinu sahranjen.​

Beta | 04. 05. 2011. - 11:44h 18:58h

139451_tito-godisnjica6-ap_ig.jpg

Tito je na današnji dan 1980. godine umro u Kliničko-bolničkom centru u Ljubljani, a četiri dana kasnije sahranjen u Beogradu u Kući cveća u koju svake godine, na godišnjicu njegove smrti, dolaze simpatizeri, porodica i posetioci iz svih krajeva bivše Jugoslavije.

I ove godine, supruga Josipa Broza Jovanka poslala je cveće, a kako je rečeno agenciji Beta u Kući cveća koja je u sklopu Muzeja istorije Jugoslavije, dolazak su najavile brojne delegacije iz skoro svih bivših republika SFRJ.

Među posetiocima i ove godine su u najvećem broju stariji ljudi - poštovaoci Josipa Broza, ali ima i mladih. Kuća cveća otvorena je danas za posetu od 10 do 18 casova, a ulaz je besplatan, kao i za Muzej 25. maj.

Tito je sahranjen u Kući cveća po sopstvenoj želji. Na njegovu sahranu je došlo 700.000 ljudi, 209 državnih delegacija iz 128 zemalja sveta, te je to bio najposećeniji pogreb nekog državnika u 20. veku.

Poslednju poštu Titu koji je bio i jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih, tada je adao 31 šef države, 22 premijera, četiri kralja, šest prinčeva, 11 predsednika skupština i td. Iz sveta podeljenog po hladnoratovskim linijama, došli su državnici iz oba tabora.

Od 1980. godine Kuću cveća posetilo je više od 17 miliona ljudi. Broj posetilaca se 1990-tih godina znatno smanjio, ali od tada ponovo raste. U jednoj od prostorija tog kulturnog zdanja, nalazi se Spomen-soba sa radnim stolom, gde se u spomen knjigu upisuju domaće i strane delegacije.

Stalnu postavku čine štafete, počev od lokalnih koje su poklanjali pioniri, omladina i razne društvene i političke organizacije, preko republičkih, do saveznih iz perioda posle 1957. godine kada 25. maj počinje da se slavi kao Dan mladosti.
Do kraja godine najavljeno je otvaranje nove stalne postavke u Kući cveća - o životu i radu Josipa Broza.

U Kumrovcu obeležena 31.godišnjica Titove smrti
Zvukom vatrogasne sirene u 15.05 sati danas je u Kumrovcu obeležena 31. godišnjica smrti Josipa Broza Tita. Predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) Hrvatske Ratko Maričić rekao je okupljenima u rodnom mestu Josipa Broza da je Tita uvažavala cela svetska javnost koja mu je odavala priznanje što se vidi u broju onih koji su bili na sahrani.
"Danas, kada je nezaposlenost dostigla katastrofalne razmere, sećamo se njegove brige za radnička prava. Bilo je kontejnera, ali se po njima nije prekopavalo. Tito se zalagao za jednakost svih, svi su imali besplatno školovanje i lečenje", istakao je Maričić.
Kod spomenika Titu i ispred njegove rodne kuće vence su položili predstavnici SABA-e iz cele Hrvatske, društava Josip Broz Tito, i Titovi saborci NOB-a iz Slovenije i Bosne i Hercegovine. Kao i ranije, u Kumrovcu će na Titov rođendan, 25. maja, biti organizovana proslava nekadašnjeg Dana mladosti.
 
Natrag
Top