U januaru Hitna pomoć za pse

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
[h=1]U januaru Hitna pomoć za pse
[/h] Izvor: Tanjug

Beograd -- U Beogradu će uskoro početi da radi služba hitne pomoći za pse, a grad će učiniti sve da se uspostavi i policija za životinje.

13112524474eec8ddd721a9630170840_368x245.jpg
Sekretar za komunalne i stambene poslove Predrag Petrović kaže bi Hitna pomoć za pse mogla da počne rad u drugoj polovini januara, i najavio da će iduće sedmice početi sporovođenje kaznenih mera prema vlasnicima koji izvode opasne pse na nepropisan način, navodi se na sajtu Uprave grada.
Novom gradskom odlukom propisano je da opasne pse mogu da šetaju samo punoletne osobe i to isključivo na povocu i sa zaštitnom korpom na njušci.

Onaj ko vodi psa mora sa sobom da nosi odgovarajuću potvrdu, odnosno dozvolu Sekretarijata za komunalne poslove, koja se izdaje u "Veterini Beograd" nakon pregleda i utvrđivanja da je pas zdrav, čipovan i vakcinisan.

Opasni psi mogu se slobodno kretati sa korpom samo u parkovima za pse, koji su tokom prošle godine izgrađeni u Tašmajdanskom, Karađorđevom i Čuburskom parku, kao i u parkovima "Milutin Milanković", Bele vode i Lep izgled.

Petrović je najavio i da će grad nastaviti da sprovodi programe besplatne sterilizacije i vakcinacije, kao i čipovanja pasa, kako bi podstakao odgovorno vlasništvo, dodajući da će se nastaviti i sa proširivanjem kapaciteta azila za pse.

U februaru će biti otvoren azil na prostoru PKB-a kapaciteta 550 do 600 pasa, rekao je Petrović danas, na otvaranju prvog od pet objekata najvećeg beogradskog prihvatilišta za pse u okviru stare farme PIK "zemun", koje će moći da primi 1.237 pasa.

On je podsetio da je prošle godine proširen azil "Rakovica 1" koji može da primi oko 1.000 pasa, a otvoren je azil za 550 pasa u Kovilovu.

"U Zemunu i svim drugim azilima psi će imati dostojne uslove za privremeni boravak, jer nam je želja ih posle programa socijalizacije udomimo u nekoj porodici. Zato ćemo uz programe "Najbolji prijatelj" i ostalo što radimo afirmisati i udomljavanje ovih pasa", rekao je Petrović.
 
TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.433
Psi i mace sutra dobijaju svoju Hitnu pomoć

[h=2]Psi i mace sutra dobijaju svoju Hitnu pomoć[/h]Hitna pomoć koja će zbrinjavati povredene vlasnicke i napuštene pse i mačke, od sutra ce se naći na beogradskim ulicama.

70e04ad4e4d7f82ec80a19b05e32be5a_S.jpg


Služba ce raspolagati jednim vozilom hitne pomoći i ambulantom sa salom za hitne intervencije i postoperativnim blokom, a na teren ce izlaziti po pozivu gradana i javnih službi.

Lečenje napuštenih pasa i mačaka finansirace se iz budžeta „Veterine Beograd”, dok će vlasnici plaćati troškove intervencije za svoje ljubimce po komercijalnom cenovniku koji će biti poznat od danas.

- Sa početkom rada Hitne pomoći, startovaće i posebna telefonska linija za prijavljivanje povreda. Za početak, radno vreme Hitne pomoći biće od osam do 20 sati - kažu u „Veterini Beograd”.

Prelomi, udarci i ostale teže povrede nastale usled saobracajnih nesreća i napada, saniraće se hirurškim intervencijama, dok će lakše povrede moći da se obrade i na licu mesta. U vozilu Hitne pomoći za životinje na teren će ici jedan veterinar, dok ce u hirurškoj sali raditi i drugi lekari.

Svi veterinari pripadaju kadru „Veterine Beograd” tako da nije bilo zapošljavanja novih radnika, napominju u ovoj ustanovi. Koliko je rad Hitne pomoći za životinje potreban, svedoće podaci iz decembra, kada su sa ulica sklonjena čak 683 životinjska leša.

Ne prođe ni mesec dana, a da sugrađani ne prijave trovanje, mučenje i sakaćenje pasa i mačaka u komšiluku. Rad Hitne pomoći značiće bržu rekaciju veterinara i veće šanse za spašavanje povređenih četvoronožaca.

životinje.rs

 
TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.433
Hitna pomoć: Dnevno prime 50 poziva

Hitna pomoć: Dnevno prime 50 poziva

Služba Hitne pomoći za životinje u prvih nekoliko dana rada ima pune ruke posla. Veterinari apeluju da se broj ove službe okreće samo u slučajevima ozbiljnijih povreda

ljub-pomoc_620x0.jpg

Ekipe rade punom parom

OD kako je 19. januara Beograd dobio Hitnu pomoć za životinje, građani su svakodnevno, po nekoliko desetina puta pozivali broj ove službe. Samo u prvih nekoliko dana telefon je zazvonio 300 puta. Bilo je mnogo više poziva vlasnika koji su se zabrinuli za zdravlje svojih ljubimaca, nego poziva građana koji su naišli na povređenog psa ili mačku. Ipak, kada su u pitanju hitne intervencije i izlazak ekipa na teren, u najvećem broju slučajeva radilo se o lutalicama.

- Većina poziva koje dobijamo nisu namenjeni našoj službi - kažu u „Veterini Beograd“. - U proseku imamo tri intervencije dnevno, ali poziva svakog dana ima oko 50. Međutim, i dalje se na broj telefona hitne pomoći manje javljaju ljudi koji prijavljuju hitne intervencije, jer je više onih koji traže savete, a čak su nam nudili i komercijalne usluge.

Do danas je zabeleženo više poziva koji su se odnosili na vlasničke pse i mačke, nego na napuštene životinje, pa se stiče utisak da sugrađani nisu na najbolji način razumeli rad hitne pomoći. Naime, ona je prvenstveno namenjena napuštenim životinjama, ali i vlasničkim koje su otrovane ili se nalaze u nekom drugom kritičnom stanju.

- Ukoliko vlasnici sumnjaju da su njihovi ljubimci bolesni ili žele da ih dovedu na redovni pregled ili kontrolu, treba da se obrate našoj ambulanti za male životinje i dobiju svu pomoć koja im je potrebna - objašnjavaju u „Veterini“. - Ukoliko smo stalno zatrpani ovakvim prijavama, to može dovesti do onemogućavanja ekipa da intervenišu u hitnim situacijama.

APEL SVIM SUGRAĐANIMA

SUGRAĐANI su putem broja telefona Hitne pomoći prijavljivali i napade pasa na sugrađane, pa „Veterina Beograd“ apeluje na sve Beograđane da ovakve slučajeve prijavljuju službi Zoohigijene. Naime, ukoliko se telefonska linija preoptereti ovakvim pozivima, sugrađani koji žele da prijave slučaj teško povređene, ili životinje sa prelomima i krvarenjem, neće moći da dobiju veterinare.

Prema rečima veterinara Vukašina Vukotića, kada je reč o intervencijama na javnom mestu, uglavnom se radilo o napuštenim životinjama koje su zadobile prelome usled saobraćajnih nezgoda ili udaraca.

- Sugrađani su nas pozivali kada su nailazili na slučajeve preloma kod lutalica, bilo je i nekoliko trovanja, a pomoć smo pružali i mačkama koje su izujedali psi - objašnjava Vukotić. - Kad god smo u prilici povređenim životinjama pomažemo na licu mesta, a onda u saradnji sa savesnim građanima, dogovaramo dalje lečenje i brigu o napuštenim životinjama.


Vukotić je naglasio i da građani moraju da budu strpljivi, jer ekipe hitne pomoći nisu uvek u mogućnosti da u roku od nekoliko minuta stignu na lice mesta. Takođe, naš sagovornik je apelovao i na vlasnike pasa i mačaka da u slučaju kašlja, prehlade ili dijareje kod njihovih ljubimaca ne pozivaju hitnu pomoć, već da se obrate svojim veterinarima ambulantama.

LEDENI DANI U BEOGRADU

EKIPE Hitne pomoći su u petak, kada je u Beogradu vladao haos zbog velike količine snega intervenisale u slučaju vlasničkog psa koji se smrzao jer ga je nesvesna vlasnica pustila na ulicu na temperaturi od minus 10 stepeni. Na sreću, promrzlog psa je videla jedna sugrađanka koja je odmah pozvala Hitnu pomoć. Pas je u stanju hipotermije dovezen u ambulantu „Veterine“ gde ga veterinari greju specijalnim ulošcima i infuzijom, glukozom i antibioticima bore za njegov život.

Večernje Novosti
 
Natrag
Top