U Institutu za majku i dete pušten u rad aparat za analizu DNK

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
U Institutu za majku i dete pušten u rad aparat za analizu DNKIzvor:
Blic.rsU Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić" danas je pušten u rad dijagnostički aparat DNK sekvenator, u Službi za medicinsku genetiku.


252587_institut-za-majku-i-dete-foto-dimitrije-goll_f.jpgAparat će omogućiti deci iz Srbije, Crne Gore i susednih država da dobiju bolju dijagnostiku i brže analize kompatibilnosti koštane srži davaoca i primaoca, kao i oporavak dece obolele od kancera koja se leče u Institutu za majku i dete.

Pored neophodnih rezervnih delova i repromaterijala za naredne dve godine, obezbeđena je i besplatna obuka za stručnjake te zdravstvene ustanove.

Prema rečima prof. dr Marije Guć Šćekić, načelnika laboratorije za medicinsku genetiku Instituta za majku i dete, pomoću ovog aparata moguće je prenatalno i postnatalno dijagnostikovanje submikroskopskih poremećaja u naslednom materijalu, kao i broja gena (manjka ili viška) koji mogu biti uzrok psihomotornog zastoja u razvoju deteta.

- Primena sekvenatora, takođe, omogućava i praćenje himerizma kod dece kod koje je izvršena transplantacija kostne srži i procena njene uspešnosti - kazala je dr Šćekić.

Aparat je kupljen sredstvima iz donacije Rotari klubova iz Italije i Srbije.
 
Top