Šta je novo?

U gradu čak 27 crnih tačaka

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.129
25. 05. 2010
PRESS


U gradu čak 27 crnih tačaka


U Beogradu postoji 108 opasnih mesta, od kojih su čak 27 saobraćajne crne tačke na kojima su česte nesreće sa tragičnim posledicama. Pored toga, u studiji „Identifikacija i klasifikacija opasnih mesta", koja je juče predstavljena u Sekretarijatu za saobraćaj, u prestonici je pobrojano i 90 opasnih deonica za vožnju.

1620.jpg


Opasna deonica...
Bulevar vojvode Mišića


U svetu se već dugo primenjuje koncept upravljanja crnim tačkama, dok je kod nas on tek u razvoju. Ipak, stručnjaci smatraju da će, kao i u svetu, ovaj koncept doprineti znatnom poboljšanju bezbednosti na svim kolovozima.
- U svetu se već 40 godina radi na upravljanju crnim tačkama. Ovakva politika zemljama zapadne Evrope donosi odlične rezultate i u velikoj meri doprinosi bezbednosti u saobraćaju. Ipak, kod nas je upravljanje crnim tačkama tek u razvoju i sprovodi se tek nekoliko godina unazad. Nadam se, da će kao i u svetu, ovaj koncept doneti vidno poboljšanje bezbednosti na gradskim ulicama - rekao je Krsto Lapovac, rukovodilac ovog projekta i profesor saobraćajnog fakulteta.
Istraživanjem, sprovedenim u periodu od 2006. do 2008. godine, utvrđeno je da je na deset crnih tačaka u Beogradu, koje su označene kao najrizičnije, za ovaj trogodišnji period poginula 21 osoba, dok je njih 28 teško povređeno. Kao prevencione mere predlažu se osvetljavanje pešačkih prelaza, uvođenje novih saobraćajnih znakova, dok eventualni krupniji građevinski radovi zasad nisu u planu.

DESET NAJOPASNIJIH MESTA
1. Raskrsnica Bulevara Nikole Tesle i Ušća
2. Raskrsnica Bulevara vojvode Mišića i Ruske
3. Raskrsnica Jurija Gagarina i Dušana Vukasovića
4. Raskrsnica Bulevara oslobođenja i Veljaka Lukića Krjaka
5. Raskrsnica Bulevara despota Stefana i Mije Kovačevića
6. Bulevar vojvode Mišića od broja 49 do 63
7. Raskrsnica Bulevara kralja Aleksandra i Gospodara Vučića
8. Raskrsnica Miloša Pocerca i Savske
9. Raskrsnica Zrenjaninskog puta i Grge Andrijanovića
10. Pukovnika Milenaka Pavlovića od broja 149 do 153


- Moramo da budemo svesni da je cilj ovog istraživanja povećanje bezbednosti na putevima, ali uz minimalan trošak. Upravo iz tog razloga neko krupnije investiranje u izgradnju infrastrukture zasad nije u planu. Međutim, postavljanje saobraćajnih znakova, osvetljavanje već postojećih ujedno sa pešačkim prelazima, je nešto što možemo da radimo odmah - istakao je Dragoljub Đakonović, gradski sekretar za saobraćaj.
Veliku opasnost za sve stanovnike gradova koji ne koriste automobile, pa tako i za Beograđane, predstavljaju velike saobraćajnice. Takav je slučaj sa Zrenjaninskim putem, koji je označen kao najrizičniji za sve pešake. Ipak, kako će se rešiti problem Zrenjaninskog puta, i kako će se pešaci na tom mestu osećati bezbednije, zasad nije poznato jer nad ovom ulicom se „preklapaju nadležnost republike i grada". Da bi se problemi bezbednosti u saobraćaju prevazišli, neophodno je uključivanje svih nadležnih institucija.

 
Top