Šta je novo?

U Britaniji pronađeno jaje u jajetu

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
U Britaniji pronađeno jaje u jajetu
02.09.2009. 08:43

Jedan farmer iz Hirfordsa u Engleskoj je u kuvanom jajetu pronašao savršeno oblikovano drugo manje jaje, prenosi "Dejli Telegraf".

jaja-reuters-x.jpg


Džef Tejlor, 40-godišnji farmer i trgovac je bio veoma iznenađen kada je u kuvanom jajetu, koje je planirao da pojede za doručak, pronašao netaknuto potpuno formirano drugo jaje.
"Celog života vodim farmu i sakupljam jaja za prodaju, a ovako nešto nisam nikada ranije video, niti sam čuo da je iko o tome pričao", izjavio je Tejlor, koji zajedno sa šenom Mišel vodi prodavnicu.
"Oba jajeta su savršeno oblikovana, pa smo bili veoma iznenađeni kada smo ih videli. Ranije sam viđao jaja sa dva žumanca, ali nikada nisam video da se jedno jaje formira u drugom. Svi drugi farmeri kojima sam pokazao šta sam našao nisu mogli da veruju. Pogledali smo na internetu i pronašli podatak da je poslednji put malo jaje nađeno u većem jajetu negde u Japanu", rekao je farmer.
Daglas Rasel iz Britanskog prirodnjačkog muzeja je rekao da se ovakvi slučajevi veoma retko dešavaju.
"Kao nadzornik kolekcije jaja u muzeju naišao sam na mnoge primere anomalija kod jaja", izjavio je Rasel za magazin "Nju sajentist".
"Dvostruka jaja, za razliku od jaja sa dva žumanca, spadaju u retke pojave zooloških anomalija i zato privlače dosta pažnje biologa. Naučnici već godinama predlažu različite teorije o nastanku ovakvih dvostrukih jaja. Najverovatnije je da do nastajanja jajeta u jajetu dolazi kada uobičajena mišićna aktivnost koja treba da formirano jaje pokreće putem jajovoda, iz nekog razloga ne funkcioniše kako treba", rekao je Daglas Rasel.

Izvor: Blic
 
Top