U Brazilu uhapšen narkodiler srpskog porekla

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
U Brazilu uhapšen narkodiler srpskog porekla




Tanjug | 02. 07. 2011. - 11:31h

RIO DE ŽANEIRO - Brazilska policija uhapsila je u blizini Rio de Žaneira francuskog državljanina srpskog porekla, narkodilera Predraga Vukomanovića, pripadnika grupe čuvenog pljačkaša banki Antonia Ferare.
Prema saopštenju brazilske policije, Vukomanović je pripadao “jednoj od najopasnijih bandi u Francuskoj”, koju je predvodio Ferara, poreklom Italijan, poznat pod nadimkom “Nino, kralj bekstva”.

Interpol je za Vukomanovićem izdao poternicu, pod optužbama za veze s kriminalnim grupama i međunarodnim krijumčarenjem narkotika, preneo je Frans pres.


Ferarina mreža “osnovala je ogranak u Brazilu”, s ciljem da isporučuje kokain iz Južne Amerike u Evropu.


Antonio Ferara trenutno služi 12-godišnju kaznu zatvora, pošto je 2003. spektakularno pobegao iz zatvora u blizini Pariza.


Francuska i brazilska policija uhapsila je u januaru, petoricu njegove braće i još 13 ljudi osumnjičenih za krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u Evropu.
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
U Brazilu uhapšen narkodiler srpskog porekla




Izvor: Blic A. Ž. Adžić | 02. 07. 2011. - 11:31h

RIO DE ŽANEIRO - Brazilska policija uhapsila je u blizini Rio de Žaneira francuskog državljanina srpskog porekla, narkodilera Predraga Vukomanovića, pripadnika grupe čuvenog pljačkaša banki Antonia Ferare.

155203_10-narko-dileruhapsen-u-naselju-kastro-do-moro_f.jpg

U selu Kastro do Moro uhapšen i Fernando Alveš da Silva, Vukomanovićev saradnik

Predrag Vukomanović (31), francuski državljanin srpskog porekla za kojim su vlasti u Parizu raspisale međunarodnu poternicu zbog sumnje da je član bande čuvenog pljačkaša Antonija Ferere, uhapšen je u četvrtak u gradiću Sao Gonsalo u blizini Rio de Žaneira.


Posle hapšenje, Vukomanović je odveden u zatvor na brdu iznad Sao Gonsaloa. Njega tamošnje vlasti terete za organizovanje šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu i nije poznato da li će biti izručen Francuskoj ili će mu se suditi u Brazilu.

155210_10-narko-dilerpredrag-vukomanovic_hs.jpg

Traže ga i Francuzi: Predrag Vukomanović

Osumnjičeni Vukomanović se u poslednja četiri meseca krio u sirotinjskom kvartu Gonsalo, u gradiću Kastro do Moro, a operativci Savezne policije i Uprave za borbu protiv narkotika Brazila došli su do te operativne informacije.

Vukomanović je znao da je među traženijim beguncima od zakona i da je za njim raspisana međunarodna poternica, pa se trudio da se ni po čemu ne izdvaja da ne bi privukao pažnju policajaca, ali i meštana.

Komšijama je izgledao kao skroman, jednostavan čovek i prema pisanju brazilskih medija, “teško mogu da zamisle da je on bio organizator šverca kokaina”. Za njim, osim Francuske, tragaju i Portugal, ali i druge evropske države.

Posle hapšenja policija je saopštila da je Vukomanoviću pasoš istekao, što ga je sprečilo da napusti Brazil, a njima pomoglo da ga privedu. Prema saznanjima policije, Ferarina grupa “osnovala je ogranak u Brazilu” s ciljem da isporučuje kokain iz Južne Amerike u Evropu.

U istrazi je utvrđeno da je ipak ove godine četiri puta putovao u Evropu, gde je sa saradnicima ugovarao prodaju baze kokaina, koja je u Brazilu jeftinija nego u Evropi.

Prema saznanjima brazilske policije, Vukomanović evropskim saradnicima nije naplaćivao bazu kokaina, već su se trampili. Naime, oni su mu zauzvrat davali sintetičke droge, kojih je malo na narko-tržištu Brazila, pa su zato izuzetno skupe.

Vukomanović je javnosti postao poznat kao jedan od glavnih “glumaca” u italijanskom dokumentarnom filmu o bekstvu Antonija Ferere, zvanog „Nino, kralj bekstva“, iz zatvora „Fresnes“ kod Pariza, 12. marta 2003. U spektakularnom bekstvu pomogao mu je upravo Vukomanović. Naime, tada 22-godišnji mladić bio je predvodnik tročlane grupe koja je naoružana ručnim granatama i automatskim oružjem krenula u stražarsku kulu, a zatim i na glavnu kapiju zatvora, u kome je bio njihov šef Ferera.

Antonio Ferara, koji je poreklom iz Italije, trenutno služi 12-godišnju kaznu zatvora, a francuska i brazilska policija u januaru su uhapsile petoricu njegove braće i još trinaestoro osumnjičenih za krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u Evropu.


Vukomanović sarađivao sa najvećim dilerom?

U akciji brazilske policije uhapšen je i Fernando Alveš da Silva (28), za koga se tvrdi da je jedan od glavnih dilera u naselju Kastro do Moro. Da Silva je bio naoružan pištoljem, ali nije pucao na policajce. Trenutno se ispituje da li su on, Vukomanović i Alveš da Silva sarađivali u trgovini narkoticima.
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Proverava dosijea narko-dilera uhapšenog u Brazilu

Predrag Vukomanović enigma za srpsku policiju




Izvor: Blic TAMARA MARKOVIĆ-SUBOTA | 03. 07. 2011. - 22:00h | Foto: Reuters

BEOGRAD - Predrag Vukomanović (31), Srbin sa francuskim državljanstvom koji je u petak uhapšen u Brazilu zbog sumnje da je pripadnik bande čuvenog francuskog pljačkaša Antonija Ferare, nije poznat našoj policiji, što ukazuje na mogućnost da je uhapšen pod lažnim identitetom.

155545_1016-brazilska-policija-foto-reuter_f.jpg
Brazilska policija hapsi prodavce droge u favelama


155544_1001vukomanovic_hs.jpg
Predrag Vukomanović

- Proverava se dosije narko-dilera iz Srbije. On je za nas enigma. Moguće je da je Predrag Vukomanović u stvari lažno ime pod kojim se osumnjičeni u Francuskoj, a zatim i u Brazilu bavio kriminalnim radnjama. U evidencijama MUP-a Srbije, to ime nije zabeleženo ni u jednom dosijeu. Zvanično od kolega iz brazilske i francuske policije za sada nije stigla nijedna informacija o hapšenju Vukomanovića, ali je moguće da će biti zatražena provera identiteta uhapšenog - kaže za „Blic” izvor iz MUP-a Srbije.

Iako u Srbiji nema kriminalni dosije, Predrag Vukomanović je i te kako poznat policiji Francuske, koja je za njim raspisala Interpolovu poternicu zbog šverca droge. Ovaj internacionalni narko-diler, kako je navedeno u poternici francuskih vlasti, opisan je kao veoma opasan kriminalac i jedan od najtraženijih begunaca u ovoj zemlji. Vukomanović je prema podacima francuske policije najbliži saradnik Antonija Ferare, rođenog Italijana i jednog od najpoznatijih pljačkaša banaka u Francuskoj.
 
Natrag
Top