U Boru mlaki radijati, u Nišu od sutra tople probe

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
U Boru mlaki radijati, u Nišu od sutra tople probe
Javno-komunalno preduzeće "Toplana" iz Bora počelo je danas tople probe pa su u nekim delovima tog grada radijatori od jutros mlaki.

Izvor: Beta
82995645157f1fa718539a206048865_v4_big.jpg
Foto: Freeimages.com
Iz tog preduzeća saopštili su da su svi agregati "toplotno opterećeni", i da se njihov rad prati i proverava.

"Proboji na toplifikacionoj mreži, koji su se ovom prilikom pojavili, u fazi su sanacije nakon čega se priključuju na sistem daljinskog grejanja", naveli su u tom preduzeću.

Izmerena temperatura u Boru danas je iznosila oko sedam stepeni. U Toplani navode da treba imati u vidu da su na sistemu daljinskog grejanja u gradu rađeni planirani remontni radovi čija se provera obavlja ovih dana tako da je to svrha toplih funkcionalnih proba proizvodnih i distributivnih postrojenja za predstojeću grejnu sezonu.

U Boru je na toplovodnu mrežu priključeno više od 90 odsto stambenih jedinica, kuća i preduzeća.

Niška Gradska toplana će umesto u ponedeljak, kako je prvobitno bilo planirano, sutra ujutru početi tople probe sistema daljinskog grejanja, rekao je danas vršilac dužnosti direktora tog preduzeća Zoran Stojanović.

"Uspeli smo da obezbedimo da nam Jugorosgas pusti gas, a do sutra ujutru trebalo bi da bude završeno punjenje sistema vodom", kazao je Stojanović za Betu.

On je istakao da početak toplih proba ne znači da će Gradska toplana sutra grejati ceo grad.

"Moraćemo najpre da postepeno isprobavamo sistem. Ukoliko ne bude velikih havarija moguće je da za dva do tri dana grejanje krene normalno da funkcioniše", izjavio je Stojanović.

Toplana "Jug", dodao je on, na koju je priključeno između 8.500 i 8.700 korisnika daljinskog grejanja trebalo bi da startuje u ponedeljak.

Stojanović je rekao da je sa firmom koja radi popravku kotlova posle prošlogodišnje havarije ugovoreno da toplana "Jug" počme da greje korisnike 17. oktobra.

"Na popravci kotlova radi se u tri smene i vikendom, međutim nismo sto odsto sigurni da će do ponedeljka svi radovi biti završeni", rekao je Stojanović.

On je podsetio da je zbog velikog broja zahteva za isključenje sa toplovodne mreže ceo toplovodni sistem u Nišu ovog leta bio ispražnjen, što se desilo prvi put od kako je pre više decenija počeo da funkcioniše.

"Sa mreže je isključeno nešto više od 1.700 korisnika, dok je ukupan broj zahteva za isključenje iznosio skoro 3.000. Mnogi su odbijeni jer su kasno podneli zahtev ili nisu ispunili potrebne uslove", rekao je Stojanović.

Niška Gradska toplana ima u svom sistemu ukupno 14 manjih i većih toplana i oko 30.000 korisnika. Za zagrevanje kuća i stanova oko 85 odsto korisnika, Toplana koristi gas, a ostatak korisnika se greje na mazut.
 
Natrag
Top