U Berlinu zakonom dozvoljena dečija galama

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
U Berlinu zakonom dozvoljena dečija galama


U Berlinu je od sredine februara stupio na snagu novi zakon o zaštiti životne sredine, po kome se dečja galama više ne meri istim aršinima kao industrijska buka, već ima "privilegovan status".



Prema rečima gradske poslanice zadužene za zdravstvenu zaštitu Katrin Lompšer, od sada je dečja galama "apsolutno dozvoljena sa pravne i socijalne strane", preneo je nemački televizijski kanal ZDF.

Lampšer je takođe ukazala da je Berlin prva članica nemačke federacije koja je zakonski uredila "privilegovani" status dečje galame.

Ralog za usvajanje izmena u berlinskom zakonu su bili sve učestaliji slučajevi sudskih sporova, koje su pokretali građani iznervirani dečijom vriskom i galamom. Tako je u novemblru 2008. godine odlukom suda zatvoreno obdanište "Mlečni zub", na koje se, zbog buke, žalio tužitelj koji je živeo u neposrednoj blizini.

Inicijativu da se dečja galama zakonski reguliše pokrenuli su u maju prošle godine berlinski članovi socijal-demokratske partije, uz obrazloženje da je "buka koju stvaraju deca u igri socijalno adekvatan izraz njihovog života" i da se "ona mora trpeti u cilju podrške prava dece na razvoj", preneo je ruski internet portal Lenta.ru.


Izvor: Blic Online
 
Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.279
Neka, treba pustiti decu na miru, svi smo bili deca! Meni se leti svako veče skupljaju "pod prozor", pa mi ne smeta. I ja sam nekad nekom drugom to radio, pa razumem...
 
Natrag
Top